Tetszett a cikk?

A Vadhattyúk szerzőjének magyarul nemrég megjelent újabb vaskos könyve, a Mao Ce-tung életéről szóló Az ismeretlen...

A Vadhattyúk szerzőjének magyarul nemrég megjelent újabb vaskos könyve, a Mao Ce-tung életéről szóló Az ismeretlen történet, már most a világ legolvasottabb Kína-monográfiája. A kulturális forradalom idején meghurcolt, majd Angliába kivándorolt Jung Chang és brit szovjetológus férje, Jon Hallyday 884 oldalas alapműve a leleplező erejű szenzációkra összpontosít. Néhol már mintha papírból kivágott sárkánnyá egyszerűsítené a rettegett diktátor nagyon is összetett történelmi portréját.

Lesújtó jellemrajzát tízéves kutatómunkával, számtalan kínai és külföldi interjúval támasztja alá. Ebben dokumentálják, hogy a vidéki származású Mao - hiába megannyi cáfolata - megvetette a parasztságot. A kínai pártvezető diktatúráját Hitleréhez és Sztálinéhoz hasonlítják, hozzátéve, hogy ő tovább emelte a "tétet": uralmának vagy 70 millió áldozata volt, köztük 30-40 millióan a nagy ugrás, az erőltetett iparosítás során haltak éhen, de Maót csak saját szuperhatalmi pozíciója érdekelte.

Előzőleg a diktátor csökönyösen ragaszkodott a koreai háború folytatásához, hogy lekössön pár százezer amerikai katonát, még ha ez a kínai "önkéntesek" aránytalan emberveszteségével jár is. Eközben az elnök erőltette volna a saját nukleáris fegyver létrehozását. "Az ötvenes években minden ülésen újra meg újra megpedzette, hogy miért nincs Kínának atombombája. Emiatt csakugyan ideges volt" - idézik a könyvben a napokban elhunyt Po Ji-pót.

És miközben kifejtik, hogy az elnök unta a gazdasági beszámolókat, az adatsorokat tartalmazó dokumentumokat - "nincs bennük semmilyen történet!" -, a szerzők olvasmányos stílusban árulnak el olyan kulisszatitkokat, mint hogy Maónak Kína-szerte 50 villa állt rendelkezésére, amelyek bombázástól vagy akár atomtámadástól is megvédhették volna a Nagy Kormányost.

Monitor

Po apó öröksége

A kínai nagy generáció hősei sorra távoznak a politika porondjáról, de többjük leszármazottja továbbviszi a nevet, a presztízst, sőt a befolyást is.

Szijjártó: Értelmetlen újabb Kínát elítélő nyilatkozatot kiadni

Szijjártó: Értelmetlen újabb Kínát elítélő nyilatkozatot kiadni

Budapest és a Balaton a járvány harmadik hullámának nagy vesztese

Budapest és a Balaton a járvány harmadik hullámának nagy vesztese

Elképesztő, mekkora kárt okoznak az invazív növények és állatok

Elképesztő, mekkora kárt okoznak az invazív növények és állatok