A múlt pénteki Catania-Palermo meccs utáni véres utcai tombolásban megöltek egy rendőrt. Az olasz politikusok és sportvezetők drákói intézkedéseket jelentettek be.

Meghatározatlan időre felfüggesztünk minden futballmecscset - jelentette be múlt szombaton Luca Pancalli, az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) megbízott vezetője. A drákói intézkedésre az után került sor, hogy előző este a Catania-Palermo mecscset követően a vendéglátó Catania ultráknak nevezett szurkolói pusztító utcai randalírozásba kezdtek, és halálra sebesítették Filippo Raciti 38 éves rendőrt.

A mérkőzést már eleve előrehozták vasárnapról péntekre, mert a két csapat előző találkozóján is botrányt rendeztek a szurkolók, és a szervezők nem akarták, hogy a forró hangulatúnak ígérkező összecsapás egybeessen a város védőszentje, Szent Ágota napján szokásos tömeges ünnepléssel. A rendfenntartók 1500 rendőrrel vonultak fel, ám az első pillanatokat kivéve, amikor a közönség és a játékosok egyperces néma csönddel emlékeztek egy amatőr csapat előző héten szintén önmagukból kivetkőzött szurkolók által agyonvert menedzserére, Ermanno Licursira, mindvégig botrány botrányt követett. A második félidőt meg is szakították 35 percre, mert előbb a két klub szurkolói hajigáltak petárdákat a pályára, majd a rendőrség vetett be könnygázt, így a bíró kénytelen volt kényszerszünetet tartatni, miután a játékosok már a labdát sem látták.

A pokol azonban a Palermo javára 2:1-re végződött meccs után szabadult el. A stadion környékén törtek-zúztak, autókat borogattak, petárdákkal, házi készítésű bombákkal, vasdorongokkal, kövekkel estek a rendőröknek a vendéglátó csapat elszabadult ultrái. A boncolási jegyzőkönyv szerint Racitit is valamilyen nagyobb tárggyal vágták többször hasba, ekkor érték végzetes ütések a máját, majd amikor már sebesülten beszállt a rendőrségi autóba, még egy, a járműbe hajított petárda is felrobbant a feje mellett.

Raciti halálával kapcsolatban egyelőre különféle spekulációk láttak napvilágot. Először egy rendőrtársa azt mondta, kollégája szurkolói bosszú áldozata lett, ugyanis ő volt az egyik koronatanú azon a bírósági tárgyaláson, ahol a két csapat előző meccsén kitört véres verekedés miatt egy Catania-drukkert felfüggesztett börtönre ítéltek. Egy másik verzió szerint az ultrák a Catania vezetőit akarták megfélemlíteni és lemondásra kényszeríteni, mert azok nem respektálják őket eléggé, és nem állnak ki mellettük a rendőrséggel szemben. A múlt péntek óta tartó házkutatások során lefoglalt fegyverek és nagy mennyiségű kábítószer, valamint az eddig őrizetbe vett 33 randalírozó - köztük tizenegy fiatalkorú - kihallgatásán elhangzottak azonban arra engednek következtetni, hogy a valóságos városi gerillaharcba torkolló szicíliai futballbotrányok mögött a szervezett bűnözés, a maffia állhat.

A cataniai tragédia az utolsó csepp volt a pohárban: az olasz politikai élet, az országos sportszervezetek és a rendőrség vezetői kivételes egyetértésben úgy döntöttek, rendkívüli intézkedések sorozatával vetnek véget egyszer s mindenkorra az elszabadult futballhuliganizmusnak. Hétfőn délután, Raciti temetéséről visszatérve, két óra alatt megegyeztek egy azonnal érvénybe lépő intézkedéscsomagról. Giuliano Amato belügyminiszter már kora este bejelentette, hogy a jövőben csak azokban a stadionokban rendezhetnek futballmecset közönség előtt, ahol megvalósították a 2005-ben hozott, az akkori belügyminiszterről Pisanu-csomagnak nevezett biztonsági előírásokat. Ezek értelmében a 10 ezer nézőnél többet befogadó létesítményekbe csak névre szóló jeggyel lehet belépni, a kapuknál az egyenkénti ellenőrzést biztosító forgó fémsorompókat kell felállítani, minden stadiont megadott számú videokamerával kell felszerelni. E feltételeknek jelenleg az első osztályú serie A-ban a húsz csapat által használt 17 létesítményből mindössze négy vagy öt felel meg, a másodosztályban pedig csak kettő. A többiben - ha majd akár egy-két héten belül újraindulhat a bajnokság - közönség nélkül játszhatnak csak a klubok.

Az ultrák kiszűrésére a belügyminiszter megtiltotta, hogy a vendégcsapatok klubjai nagy mennyiségben jegyeket vásároljanak, illetve, hogy csoportos busz- vagy vonatutakat szervezzenek futballmecscsekre. Szigorítják és a fiatalkorúakra is kiterjesztik a sportrendezvényeken való részvételi tilalmat: azok sem léphetnek be a stadionokba, akikről magatartásuk alapján csak feltételezhető, hogy veszélyeztetik a közrendet. Akit pedig randalírozáson kaptak, közmunkára - falfirkakaparásra, vécétisztításra - is kötelezhető a mérkőzés idején - jelentette be hétfőn Amato belügyminiszter.

A lapzártánk után, szerdán tartandó minisztertanács után a kormány újabb intézkedések bejelentésére készül. Várhatóan törvényben kötelezik majd a klubokat, hogy az eddig általában önkormányzati tulajdonban lévő stadionokat vegyék át, és maguk vállaljanak kötelezettséget azok biztonságos működtetéséért. Ehhez saját embereket kell állítaniuk a szurkolók ellenőrzésére, féken tartására, és amíg ezt nem teszik meg, addig - mint Amato fogalmazott - egyetlen rendőrt sem küld az állam a meccsekre meghalni. A kormány várhatóan megtiltja a futballklubok és a szélsőséges szurkolói csoportok közötti kapcsolattartást és a gazdasági jellegű együttműködést is.

A drákói intézkedések persze sok érdeket sértenek, hiszen a focibiznisz évi több mint hatmilliárd eurót hoz Olaszországban a kluboknak, játékosoknak, tévétársaságoknak. Nem véletlen, hogy eddig az üzletben érintettek alig szólaltak meg, a háttérből viszont már az elmúlt napokban is komoly nyomást próbáltak gyakorolni a politikusokra. Úgy tűnik azonban, ez egyelőre nem sikerült. Sőt amikor az Olasz Futball-liga elnöke, Antonio Matarrese a hét végén azt mondta, a show-nak folytatódnia kell, a Fiat sem áll le, ha válságba kerül, a halál pedig hozzátartozik a futballnagyüzemhez, cinikus szavai országos felháborodást váltottak ki, és az Olasz Olimpiai Bizottság azonnali lemondásra szólította fel.

A legnagyobb olasz napilapok hét végi felmérései egyébként arról tanúskodnak, hogy a múlt pénteki tragédia még a futballőrült nemzet hírében álló olaszoknak is sok volt. A római La Repubblica közel százezer, a milánói Il Corriere della Sera több mint 60 ezer és a torinói La Stampa több tízezer olvasójának kétharmada úgy szavazott egy internetes közvélemény-kutatáson, hogy akár az egész idei szezonra is fel kell függeszteni a bajnokságot, hogy tartósan rendet lehessen tenni a meccseken.

VÁSÁRHELYI JÚLIA

Születésnapi különleges sportautó készült az egyik legélvezetesebb Porschéból

Születésnapi különleges sportautó készült az egyik legélvezetesebb Porschéból

Tömegbaleset után kilométeres dugó az M3-ason

Tömegbaleset után kilométeres dugó az M3-ason

Karácsony jövő héten tárgyalna Orbánnal

Karácsony jövő héten tárgyalna Orbánnal

Novembertől jön az ország ötödik legnagyobb pénzintézete

Novembertől jön az ország ötödik legnagyobb pénzintézete

Csökkent az ingatlaneladások száma

Csökkent az ingatlaneladások száma

Drágulnak a repülőjegyek Németországban a klímaváltozás miatt

Drágulnak a repülőjegyek Németországban a klímaváltozás miatt