Jelentős kulturális és társasági eseménynek számítanak a szaporodó művészeti vásárok, amelyek egyre komolyabb üzleti tranzakciók színhelyei is.

Hatalmas tömegeket vonzanak, és egyre gyakrabban inkább művészeti biennáléra vagy - mint a néhány hete megtartott Art Basel Miami Beach - karibi hangulatú fesztiválra hasonlítanak a művészeti vásárok, amelyekből napjainkban közel félezret tartanak nyilván. Az aukciósházak mellett ezek azok a műkereskedelmi fórumok, ahol viszonylag rövid idő alatt hatalmas összegek forognak, nagy üzletek, hosszú távra szóló kapcsolatok köttetnek. A szervezők ugyanis jól tudják, hogy ma a műkereskedelem az egyik legjelentősebb befektetési forma, ezért egyrészt figyelnek arra, hogy a vásárokon jelen legyenek az éppen divatos irányzatok - betekintést nyújtva a művészet és a műkereskedelem egészébe, egyúttal egyfajta minőségi mércét is adva -, másrészt vonzó szórakozási lehetőségek is kísérjék a szemlélődést-vásárlást.

Az egy-egy művészeti vásáron részt vevő galériák száma száztól akár háromszázig is terjedhet. A régebbiek, például a több mint negyvenéves kölni Art Cologne, a néhány esztendővel fiatalabb bázeli Art Basel vagy az 1980-as évek első felében debütált madridi ARCO műkereskedelmi fórumai már megközelítik a felső határt. A kétszázasok alatti csoportba tartoznak a fiatalabb vásárok, például a kifejezetten kortárs művészetre - sőt abból is a legfrissebb művekre - összpontosító berlini Art Forum és annak brit vetélytársa, a londoni Frieze Art Fair. Folyamatosan bővül ugyan, de még mindig csak ebbe a kategóriába sorolható az Art Basel amerikai kistestvére, a tavaly decemberben az ötödik alkalommal megrendezett Art Basel Miami Beach is.

A konkurenciaharc, a gyűjtők és a közönség kegyeiért folyó verseny arra készteti a szervezőket, hogy minél egyedibb, időszerűbb projektekkel rukkoljanak elő. Napjainkban megnőtt például az érdeklődés a fiatal, karrierjüket építő, kísérletező szellemű művészek és galériák iránt. A vezető művészeti vásárok akár ötven-hatvan standot - kedvezményes vagy akár ingyenes kiállítási lehetőséget - biztosítanak a művészeti szakemberek által kiválogatott pályázóknak. Az Art Baselen külön pavilonban, az Art Unlimited (Korlátlan művészet) projekt keretében olyan műveket mutathatnak be, amelyeket a hagyományos standokon lehetetlen lenne kiállítani. Ilyenek például a videoalkotások, ezeket ugyanis sötétkamrában vagy akár több falfelületen, egymással párhuzamosan vetítik, vagy az installációk, azaz térben különleges módon elhelyezett tárgyak, amelyekkel a művész kifejezi üzenetét. De a méretük miatt hagyományos standokon nehezen kiállítható nagy - olykor autókból készített - szobrok, építmények is többnyire külön helyet kapnak. Kereslet bőven van az ilyen alkotásokra is, akad például olyan miami gyűjtő, aki kiköltözött a házából, és otthont váltott, hogy helyet és megfelelő teret biztosítson kedvenc videoinstallációinak. Az amerikai Art Basel Miami Beachen 22 galéria hajókonténerekben mutatkozott be egy strandhangulatú, homokos, pálmafákkal díszített környéken, ahol mindig történt valami - performance-okat adtak elő, élő zene szólt, művészfilmeket vetítettek.

Ezek a színes rendezvények nagy tömeget vonzanak, négy-öt nap alatt akár 40-200 ezer embert (ez utóbbit a madridi ARCO-nak sikerült produkálnia). A nemzetközi művészvilág szereplői ilyenkor néhány napra "beköltöznek" az aktuális vásárvárosba, a környék múzeumai és galérái is erre az időpontra időzítik legjelentősebb kiállításaikat. A legutóbbi Art Basel Miami Beachre például négy nap alatt több mint 40 ezren voltak kíváncsiak, a hotelszobák árai a duplájukra ugrottak, a lelkes publikum - a művészet tömény élvezetén kívül - éjt nappallá téve vetette bele magát a kulturális programok mellet a luxushotelekben, bárokban és villákban rendezett partikba, miközben azért a műkereskedelem csatornáin is dollármilliók cseréltek gazdát.

A műkereskedelem hatalmas étvágyának köszönhetően az utóbbi időben megjelentek a kisebb, úgynevezett szatellitvásárok is. Ezek a húsz-száz galériát bemutató rendezvények igyekeznek magukhoz is becsalogatni a "nagyok" közönségét. Általában valamilyen ipari épületben vagy újabban erre a célra rögtönzött sátorokban - vagy akár hotelszobákban - rendezik meg a saját kiállításukat. Az olcsóbb részvételt, frissebb szellemet és alacsonyabb árakat kínáló vásárok között a legrangosabb a bázeli - egy hajdani sörgyárban megrendezett - Liste, de a jelentősebbek közé számít a 2002-ben alapított Scope művészeti vásárlánc, amely a nagy-britanniai Hamptonsban, Londonban, New Yorkban, Los Angelesben és Miamiban is megvetette a lábát, és az idén Bázelben is megjelenik.

Miamiban kezdett, majd New Yorkban, sőt tavaly már Bázelben is sikeresen debütált a Pulse, a videoalkotások bemutatására specializálódott DIVA pedig a New York-i start után szerepelt már Kölnben, Párizsban, sőt tavaly Miamiban is, szintén a strand közelében, hajókonténerekben berendezkedve. Egyes városoknak olyan hatalmas a vonzerejük, hogy gyakran több vásárt is szerveznek párhuzamosan: Miamiban a tavalyi Art Basel Miami Beach alkalmával például a négy-öt nap alatt összesen 14 ilyen szatellitrendezvény versengett a közönség figyelméért és pénzéért.

Műtárgyat gyűjteni, a művészvilágban aktívan jelen lenni nemcsak a jómód bizonyítéka, hanem presztízst is jelent. A modern, főleg a kortárs művészetet képviselő vásárok egyebek között ezt a speciális igényt aknázzák ki a VIP Collectors (VIP-gyűjtők) programok összeállításával. Rendezvényeiken e kiemeltek megkülönböztetett bánásmódban részesülnek: a helyi múzeumok, galériák gyakran fogadással egybekötött tárlatvezetést szerveznek számukra, a vállalatok is betekintést engednek nekik saját gyűjteményükbe, de még a magángyűjtők is feltárják előttük kincseiket. Miamiban nyolc, New Yorkban a február végi The Armory Show idején pedig húsz gyűjtő otthonába látogathatnak el a meghívottak. Emellett a művészeti és a társasági élet krémje még a hivatalos megnyitó előtt tekintheti meg magát a vásárt, és ha utána még bírja energiával, a hajnalig tartó partikra is várják.

BAGYÓ ANNA

Autószállító trélerrel ütközött, meghalt egy ember az M1-esen

Autószállító trélerrel ütközött, meghalt egy ember az M1-esen

Fegyvert és éles lőszereket találtak egy német autóban Röszkén

Fegyvert és éles lőszereket találtak egy német autóban Röszkén

Valaki máris bejelentkezett a budai magánkórház eladó épületére

Valaki máris bejelentkezett a budai magánkórház eladó épületére

Gyurta megszólalt a volt edzője szenvedélybetegségéről

Gyurta megszólalt a volt edzője szenvedélybetegségéről

Megerőszakolt egy nőt, segítsen a rendőrségnek megtalálni

Megerőszakolt egy nőt, segítsen a rendőrségnek megtalálni

Olyan dolgot talált ki a Snapchat, amit a Facebook azonnal le akar majd másolni

Olyan dolgot talált ki a Snapchat, amit a Facebook azonnal le akar majd másolni