Segítség! - énekelhetnék brit zenészek a Beatles egykori slágerét, miután felmerült, hogy nem hosszabbítják meg a zenei előadói és kiadói jogok ötven évig tartó védelmét.

Az egyik első áldozat Cliff Richard 1958-as Move It! című slágere lehet, de 2012-től a Beatles berobbanó sikere, a Love Me Do is szabad prédává válhat. Lejár ugyanis a brit zenei előadók és kiadók jogdíjainak fél évszázados védelme, vagyis a művészek azt követően egy petákot sem kapnak, és megszűnik a lemeztársaságok kiadói monopóliuma is. Bárki kiadhatja például 2013-tól a mesés négyes első nagylemezét, a Please Please Me címűt anélkül, hogy fizetnie kellene a Beatles még élő két tagjának, ráadásul újrakeverheti a számok sorrendjét, a dalokkal meg azt kezd, amit akar. Feltéve persze, hogy a londoni kormány elfogadja a Financial Times egykori szerkesztője, Andrew Gowers által a szellemi termékek védelméről decemberben tett javaslatot, miszerint ne hosszabbítsák meg az előadók és kiadók copyrightját.

A vita hónapok óta tart, a zenészek és kiadók csapatát - a brit popzenészek közül egyébként elsőnek lovaggá ütött - Sir Cliff vezeti, ami érthető, hiszen az ő korai slágerei is azok között lennének, amelyek védettsége először szűnik meg. De más nagyágyúk, mint például az ugyancsak főrendi Paul McCartney vagy Robbie Williams is csatlakozott ahhoz a több ezer előadóhoz, akik éppen a Financial Timesban egész oldalas hirdetést tettek közzé a szakértői javaslat nyilvánosságra kerülése után egy nappal. Ebben több mint 3500 lemeztársaság és 40 ezer művész nevében "igazságot a zenészeknek!" jelszóval az előadói és a kiadói copyright meghosszabbítását kérik a kormánytól.

A döntés nem lesz könnyű, mivel érvekkel mindkét oldalon jól állnak. Azt azért jó tudni: az a bizonyos ötven év csak az előadói jogokra vonatkozik, a szerzőket - akár a szöveget írták, akár a zenét szerezték - életük végéig, örököseiket pedig további hetven évig megilletik a díjak. Ha például nem hosszabbítják meg az ötvenéves előadói védelmet, akkor a copyright lejártát követően a lemezeladások vagy a rádióban történő lejátszás után a Beatles még élő két tagja - McCartney és Ringo Starr - nem kap semmit, viszont ha történetesen szerzők, ami Sir Paul esetében elég gyakori, jár a jogdíj.

Sir Cliff viszont úgy érzi, az előadó legalább olyan fontos, mint a szerző, hiszen rajta keresztül ismeri meg a dalt a közönség, ám ha számait mások írták, akkor elesik az eddig biztos és nem jelentéktelen jövedelemtől. Persze az olyan együttesek tagjai, mint a Rolling Stones vagy a Beatles, aligha szegényednek el, hiszen slágereik zömét maguk írták.

Az ötvenéves szabály változatlansága mellett érvelők a zenei szabadságot és a kreativitást hozzák fel. Ezzel ugyanis szabaddá válnának például a nagy lemeztársaságok archívumai, nemcsak a híres előadók számai, hanem az ismeretlen vagy a nagyközönség előtt kevésbé ismert zenészek polcon porosodó dalai is. Kisebb cégek például olyan klasszikus rock and roll és egyéb felvételeket is újra közkinccsé tehetnének, amelyeket esetleg évtizedek óta nem lehetett hallgatni, mert a nagy lemezkiadóknak nem érte meg piacra dobni őket. Ráadásul - érvelnek a liberalizáció hívei - a szerzők természetesen ezek után is megkapják díjukat.

A kormánynak írt jelentésében Gowers pont azzal érvel, hogy nemcsak a művészek, hanem a fogyasztók érdekeit is védeni kell. Igencsak valószínűtlennek tűnik - vélte -, hogy a zenészek esetében a jogvédelem meghosszabbítása ösztönzőként hatna. Arra sincs bizonyíték - hangsúlyozta -, hogy a brit zenészek az Egyesült Államokba vagy másfelé vándorolnának, csak azért, mert az USA-ban nemrégen 95 évre hosszabbították meg a copyrightot (HVG, 2003. február 15.), amely egyébként Ausztráliában és Brazíliában hetven, Indiában hatvan, míg Európában általában ötven év. Sőt Gowers szerint a Scissor Sisters példája is mutatja, amerikai bandák brit kiadókkal írnak alá szerződést, hogy "vibráló zenei világban" alkothassanak. A régi dalokhoz való szabad hozzáférés - írta a londoni BBC - új művekre, innovációra serkenti a fiatal tehetségeket. A Brit Könyvtár például azért érvel a hosszabbítás ellen, mert az archívumokban őrzött régi felvételeket nem másolhatja le addig, amíg a copyright érvényes, és félő, hogy a következő ötven évben a gyűjtemény jelentős része tönkremegy.

Az előadói és kiadói jogok változatlansága leginkább a lemeztársaságokat sújtja. A brit kiadókat tömörítő szövetség (BPI) 95 évre szeretné meghosszabbítani a copyrightot, szerinte a kormány feladata, hogy megvédje a szigetország egyik legsikeresebb iparágát. A szövetség azt állítja, az új zeneszámok megjelenése sínyli meg, ha a társaságok elvesztik kizárólagos jogaikat. A BPI szerint ugyanis forgalmuk 17 százalékát fordítják az újak megjelentetésére, ez tavaly 200 millió fontot tett ki. Egyébként érdekes módon egy felmérés szerint a britek majd kétharmada ugyancsak a tiltás meghosszabbítása mellett van, talán a sztárjaik iránti rajongásuk miatt. Holott az előadói és a kiadói jogdíjak nélkül az újrakiadások olcsóbbak lehetnek.

A zeneipar ugyanakkor Gowers javaslatai közül minden bizonnyal vonzónak találja azokat, amelyek a kalózkodást és a hamisítást szeretnék visszaszorítani. A dalok illegális másolása és forgalmazása ugyanis a kiadók éves forgalmának ötödével ér fel. Az egyik lépés lenne, hogy az e tevékenységet jelenleg fenyegető kétéves börtönbüntetési tételt tíz évre emelnék fel. Gowers ugyanakkor szeretné eloszlatni a szellemi termékekkel kapcsolatos gyanakvást, miszerint a szerzői jog pusztán a kapzsi vállalatok érdekvédelmi eszköze, különösen a gyógyszer- és a zeneiparban. Szerinte például legálissá kéne tenni, hogy a cd-n megvásárolt zenét MP-3 formátumúra alakítsák át.

KERESZTES IMRE

Itt a Volvo első villanyautója, egy 408 lóerős kompakt divatterepjáró

Itt a Volvo első villanyautója, egy 408 lóerős kompakt divatterepjáró

Pont úgy "üvölt" az új top Ferrari, ahogy egy hibridtől várni lehet – videó

Pont úgy "üvölt" az új top Ferrari, ahogy egy hibridtől várni lehet – videó

Orbán talán senkit sem akart befolyásolni erkölcsi aggályaival

Orbán talán senkit sem akart befolyásolni erkölcsi aggályaival

Új találmány a mesterséges vér, bármilyen vércsoportú ember kaphatja

Új találmány a mesterséges vér, bármilyen vércsoportú ember kaphatja

 Így állítanák vissza a sajtószabadságot vidéken

Így állítanák vissza a sajtószabadságot vidéken

Gajda Péter még a héten tisztázza a helyzetet a „fehér poros” képviselővel

Gajda Péter még a héten tisztázza a helyzetet a „fehér poros” képviselővel