Páratlan szurkolói összefogással sikerült kirángatni a csődből a patinás Bohemians Praha labdarúgóklubot. Most a stadion megmentéséért folyik a meccs.

A klubnak mintegy 20 millió koronás (180 millió forintos) adóssága van, stadionja viszont nincs: eladták a "Gödröcskét", a híres Dolícek-pályát. Ezzel szembesültek a Bohemians Praha, az egyik legrégibb cseh labdarúgóklub újdonsült vezetői 2005 elején. Mindaddig a klub rendszerváltás utáni története szokványosnak tűnt, beleértve azt is, hogy 2004-ben pénzügyi csődbe jutott. Hasonló módon tűnt el a kilencvenes években az eladdig odahaza és külföldön is sikeres Dukla Praha, a "cseh Honvéd" is.

A Bohemians csapata, a prágai zöld-fehérek máig is tisztázatlan üzelmek következtében csúsztak le 2005-ben a harmadik ligába. Az üres kasszából nem tudták fizetni sem a játékosokat, sem az edzőt, és minden arra vallott, hogy fennállásának kilencvenedik évében ki is múlik az 1905-ben megalakult klub, amelyet leginkább Kenguruk (Klokani) néven emlegetnek, mióta az 1920-as években nagy szenzációt keltve egy erszényest hoztak haza egy ausztráliai turnéról. A Bohemians az örök harmadik a pesti FTC-MTK párosra emlékeztető Sparta-Slávia duó mögött. Hagyományosan békésnek tartott szurkolótábora elsősorban Prága történelmi negyede, Vrsovice középrétegeiből toborzódik.

2005 márciusában a válság láttán a hét leghűségesebb fiatal szurkoló - hol máshol, mint egy prágai kocsmaasztalnál - gyűjtést indított az egykori nemzeti bajnok és csehszlovák kupagyőztes megmentéséért. Az SOS Klokan néven futó szurkolói kezdeményezés Csehországban páratlannak mondható támogatást kapott. Hivatalosan a Druzstvo Fanousku Bohemians (DFB) szurkolói szövetkezet vállalta jogutódként a csődbe ment klub ügyeinek továbbvitelét. A szövetkezetbe már az első héten mintegy ezren léptek be. A vezetőség élére megnyerték a Bohemians máig is leghíresebb játékosát, Antonín Panenkát, akinek tizenegyese révén 1976 nyarán Belgrádban a csehszlovákoké lett az Európa-bajnoki cím. A szurkolók néhány hét alatt majdnem 8 millió koronát adtak össze. A híres csatár több százezret adott saját zsebből, majd más volt csillagok is csatlakoztak, a focistákon kívül pedig például Jirí Dientsbier volt csehszlovák külügyminiszter - ő aztán külföldön is kalapozott a Kenguruk javára - vagy Ivan Trojan színész is. "Az ausztráliai Sydneyben élő egyik szurkoló barátunk nemcsak pénzt küldött, hanem misét is mondatott a Bohemians megmentésért" - mesélte Milan Simánek, a kezdeményezés egyik szervezője.

Minden DFB-tag kötelezően legalább ezer koronát tett a közös számlára, a héttagú vezetőség pedig a saját vagyonával szavatolta, hogy legrosszabb esetben a tagok visszakapják betétjük 99 százalékát. Eddig egyetlen koronát sem kért vissza senki. A klub hitelezőinek többsége elfogadta a DFB azon ajánlatát, hogy érje be alacsonyabb összegekkel, mivel a Bohemians felszámolása esetén még annyi pénzhez sem jutna. A klub rövidesen törlesztette is adósságát, és lassan a szponzorok is visszafogadják kegyeikbe a Kengurukat.

Az új vezetők és a megmaradt játékosok megállapodtak, hogy a szokásosnál jóval szerényebb összegekért fognak játszani. A legjobb játékosok így is megkeresik havonta a 20 ezer koronás átlagbér három-négyszeresét, a Spartában azonban 200-250 ezer korona a sztárok fizetése. A 2005-2006-os idényben újabb csoda történt: míg a korábbi években alig egy-két ezer ember ment ki a Bohemians hazai meccseire, ezúttal a harmadik ligában is 5-6 ezer ember volt kíváncsi a találkozókra, de az érdekesebb rangadókra olykor nyolcezernél is többen. Csehországban manapság csak a gazdag és európai rangú Sparta Praha mérkőzéseit látogatják ennyien.

A klub kabalája, a kenguru, minden mérkőzésen megjelenik, hogy lelkesítse a nézőket. A népszerű maszkot mérkőzésenként más-más szurkoló viselheti, a megtisztelő szerepet hónapokra előre kiosztják. Prágában ma már sikk kimenni egy-egy meccsre az omladozó Dolícek stadionba. Olyannyira, hogy tavaly Jirí Paroubek akkori kormányfő is végignézett ott egy mérkőzést, holott ő köztudottan a Slávia Prahának szurkol.

Bár drága játékosokra még mindig nem futja, a néhány éve a szakadék szélén álló klub gazdasági helyzete valamelyest megszilárdult, és az őszi idényben, immár a második ligában hatodikok lettek a zöld-fehérek. Januárban viszont nagy meglepetésre megnyerték a prágai fedett pályás Bajnokok Tornáját, ahol a többi között a magyar bajnok Debrecent és a szlovák bajnok Ruzomberokot győzték le magabiztosan. A klub és szurkolói mégsem lehetnek nyugodtak, mivel ősi fészkükben, a Dolícekben csak bérlők, és júniusban lejár a szerződésük.

Jirí Steinbroch, a Bohemians klubelnöke a HVG-nek elmondta: vagy megveszik saját volt stadionjukat - ehhez azonban több tízmillió koronára lenne szükség -, vagy elköltöznek a közelben épülő városi stadionba, ahol viszont a Sláviával lennének társbérletben. A dilemmát a jelek szerint megint a szurkolók fogják eldönteni, akik hallani sem akarnak arról, hogy elhagyják az 1932-ben megnyitott, azóta többször átépített és ma is teljes felújításra szoruló Dolíceket.

"Egy szentélyt nem lehet elhagyni. Ha a városi stadionba költözünk, a Bohemians meghal. Ezt meg fogjuk akadályozni. Hogy hogyan, azt most tervezzük" - nyilatkozta újságíróknak Martin Jensík, a szurkolói klub egyik vezetője, aki 2010-ben megint az első ligában (és persze a Dolícekben) szeretné látni a Kengurukat. A 2005-ös sikeren felbuzdulva most újabb gyűjtés indul, ezúttal a Dolícek visszavételére.

KOKES JÁNOS / PRÁGA

Monitor

Tagosítás

Tíz-húszezer, majd egy interjújában harmincezer egyesületi tagról vizionált Dámosy Zsolt, az FTC elnöke tavaly...

Tízmilliárdnál is többet bukott a választás után Mészáros Lőrinc

Tízmilliárdnál is többet bukott a választás után Mészáros Lőrinc

Ekkora tököt még nem látott Kalifornia

Ekkora tököt még nem látott Kalifornia

Kigyulladt egy személyvonat mozdonya Nyírbátornál

Kigyulladt egy személyvonat mozdonya Nyírbátornál

Halálos vonatbaleset Nagymarosnál

Halálos vonatbaleset Nagymarosnál

Nem gyerekjáték: 60 km/h-val küldték egymásnak a Lego Bugattit és Porsche 911-est

Nem gyerekjáték: 60 km/h-val küldték egymásnak a Lego Bugattit és Porsche 911-est

Gulyás: A Fidesz megérdemelné, hogy több kerületben is örökös polgármestereket adjon

Gulyás: A Fidesz megérdemelné, hogy több kerületben is örökös polgármestereket adjon