A vallás emberközelivé tételét hirdetik az amerikai megagyülekezetek, amelyek jó része szerteágazó tevékenységet folytat. A legnagyobb közülük a houstoni Lakewood Church, ahová a HVG tudósítója is eljutott.

A színpad hátterében aranyszínű, stilizált földgömb forog, fölötte hatalmas amerikai zászló feszül, kétoldalt mesterséges vízesés csobog. Hatalmas kivetítők közvetítik a képet, amelyen a zenekar és az énekesek által előadott, rock-gospel-country egyveleg számok szövege fut, a tömeg együtt énekel. A hangtechnika elsőrangú, a zene az aréna minden szegletében tisztán szól, a fényszórókat számítógép vezérli. A közönséget székéből fölállító és megtapsoltató zene csúcspontján pedig megjelenik a sztár: a 44 éves Joel Osteen, a houstoni székhelyű Lakewood Churchnek, az USA legnagyobb létszámú megagyülekezetének vezető lelkipásztora.

Az örökké mosolygó Osteen az amerikai neoprotestáns prédikátorok új nemzedékének tagja, akit az evangéliumi mozgalom egyik magazinjának olvasói az idén az USA legbefolyásosabb keresztény személyiségének szavaztak meg. Pedig nem is akart lelkipásztor lenni. A Lakewood Church gyülekezetét apja, a déli baptistákat otthagyó John Osteen alapította 1959-ben egy üres takarmányboltban. A csöppnyi közösség folyamatosan gyarapodott, amit annak köszönhetett, hogy a déli államokban akkoriban szokatlan toleranciát tanúsított. Bőrszínre való tekintet nélkül fogadta be a hívőket, és nem a bűnről és az ellene való küzdelemről prédikált, nem fenyegetett pokolra jutással. Azt hirdette, aki tisztességesen él és dolgozik, az boldogul, mert Isten megjutalmazza.

Amikor 1999-ben az ifjabb Osteen, aki 17 évig az istentiszteletek tévéfelvételeinek a producere volt, apja halálakor némi húzódozás után - mint mondta, kötelességére figyelmeztető sugallatra - átvette a Lakewood Church irányítását, az már jó ideje megagyülekezetnek minősült. Amerikában azt a protestáns hívőközösséget nevezik így, amely legalább 2 ezer embert számlál hét végi istentiszteletein. Az USA-ban az Európában megszokottnál sokkal könnyebb vallási irányzatot, gyülekezetet vagy akár egyházat alapítani, ám a nagy lélekszámú, jellemzően egy-egy karizmatikus prédikátorhoz kötődő megagyülekezetek viszonylag új jelenségnek számítanak. Az 1980-as évek elején még nem volt több belőlük néhány tucatnál, az 1990-es években indultak gyarapodásnak, és a velük foglalkozó legutóbbi alapos, 2005-ös tanulmány már 1200 fölé tette a számukat. A Hartford Institute for Religion Research kutatásai szerint többségük az evangéliumi mozgalom valamely ágához köthető, ám egyharmaduk nem tartozik egyetlen felekezethez sem. Ilyen a Lakewood Church is. A legtöbb megagyülekezet Kaliforniában található, majd Texas, Georgia és Florida következik a sorban.

A különbséget a hagyományos egyházi struktúráktól megjelenésükben is hangsúlyozzák a megagyülekezetek, amelyek ideológiáját és szokásait Magyarországra a Hit Gyülekezete igyekszik adaptálni. A hívők létszámánál fogva nem hagyományos templomokban tartják istentiszteleteiket. Amerikában előszeretettel vásárolnak meg fölöslegessé vált vállalati oktatási és konferencia-központokat. A Lakewood Church a Houston Rockets kosárlabdacsapat volt sportcsarnokát szerezte meg, és építette át 95 millió dolláros költséggel 16 ezer főt befogadó imaarénává. Hozzájuk hasonlóan számos megagyülekezet nem használja jelképként a keresztet, és az öltözködésben nem követelnek feltétlen eleganciát. A houstoni istentiszteleten például néhányan rövidnadrágban és szandálban jelentek meg. A szertartásokon a modern zene központi helyet foglal el, az idézett 2005-ös felmérés szerint a helyszínek csaknem mindegyike gitárost és dobost is alkalmazó zenekarral és énekkarral, négyötödük pedig profi hangosítással rendelkezett, és általános volt a kivetítőhasználat is.

Nem akadály a vallási képzettség hiánya sem. Az alig egyéves teológiai tanulmányokat folytatott Osteen például csak elvétve idézett szónoklata alatt a Bibliából, ellenben sűrűn ismételte, hogy az életben mindenki győztes lehet, ha törekszik rá. Az európai fülnek gyakran sziruposnak tűnő beszéd hangneme éppúgy közvetlen volt, mint a vezető lelkipásztor feleségéé vagy Joel orvosi diplomás bátyjáé, az aznap szintén prédikáló Paulé.

Az általános hiedelemmel ellentétben az amerikai megagyülekezetek döntő többsége nem politizál, és nem fundamentalista, inkább befogadó. Paul Osteen például beszédében szimbolikusan kitárta a Lakewood Church kapuit az elváltak, az abortuszon túlesettek vagy éppen az "alternatív életmódot követők" előtt, és egy barátja internetes pornográfiához való ragaszkodásával illusztrálta a szenvedélybetegségeket, jelezve, hogy mindenkinek vannak gyengeségei, amiken a hit segítségével úrrá lehet.

A megagyülekezetek gyakran vállalkozásként működnek, még ha az amerikai törvények értelmében nonprofit - és adómentes - változatban is. A Lakewood Church például pénzügyi igazgatót alkalmaz, és klasszikus cégszerű mérleget készít évi mintegy 70 millió dolláros költségvetéséről, amiből 20 millió a hívők által átutalt vagy az üléstámlák hátoldalára odakészített borítékokba tett közvetlen adományokból származik. A houstoni imaaréna nem nélkülözi a múzeumokban vagy a szórakoztatóparkokban megszokott nagy ajándékboltot sem, ahol szigorúan keresztény ideológiájú termékeket árulnak. Ezek némelyike meghökkentő lehet a hagyományos templomi emléktárgyakhoz szokott szemnek. A különböző formátumú bibliák, a vallásos tárgyú könyvek, cd- és dvd-lemezek mellett ugyanis divatos heavy metal motívumokkal díszített baseballsapkák és -pólók is kaphatók, igaz, az isteni igét közvetítő feliratokkal. De vannak darabonként 20 dollárért bibliai "akcióhősök" is a Csillagok háborúja-filmek figuráinak mintájára: műanyag Mózes plasztik kőtáblával, Dávid a parittyájával vagy Noé apró műanyag állatokkal.

Az Osteen család tévés istentiszteleteit az USA-ban 7 millióan nézik, és a felvételek a világ 150 országába jutnak el. Az igét nemcsak Houstonban, hanem az USA más részein - például a New York-i Madison Square Garden sportcsarnokban is - is terjesztő Joel Osteen a múlt hónapban a londoni Wembley-arénában, valamint Belfastban és Birminghamban is tartott - feleségével, anyjával és két gyerekével együtt - prédikációt több ezer ember előtt, Egy estényi remény címen.

A megagyülekezetek vezetői előszeretettel írnak könyveket is nézeteik összefoglalására. A legsikeresebb közülük a kaliforniai Saddleback Valley Community Church - létszámát tekintve a Lakewood Church után ez a második "mega" az USA-ban - vezető lelkipásztora, Rick Warren, akinek 2002-es, magyarul Céltudatos élet címen megjelent könyve eddig összesen 24 millió példányban kelt el, ami USA-rekord a nem szépirodalmi alkotások kategóriájában.

Nem panaszkodhat Joel Osteen sem, aki előszeretettel tekinti a siker fokmérőjének az anyagi jólétet. Az USA-ban 2004-ben, Magyarországon 2005-ben kiadott, Életigenlők könyve: Hét lépés a bőség és a siker útján című munkája 4 millió példányig jutott, és szerzőjét olyan gazdaggá tette, hogy két éve lemondott évi 200 ezer dolláros fizetéséről, amit a Lakewood Churchtől kapott. Új könyve az ősszel esedékes. A kiadó, a neves Simon & Schuster olyan profitmegosztó szerződést kötött vele, hogy Osteen markát akár 10 millió dollárnál is magasabb honorárium ütheti. Ez több, mint amennyit Bill Clinton volt amerikai elnök vagy Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed korábbi első embere kapott emlékirataiért, és jócskán felülmúlja azt a 8,5 milliót is, amit 1994-ben II. János Pál pápa esszéiért fizetett az amerikai Random House kiadó.

NAGY GÁBOR / HOUSTON

Kolozsváron is bevezetik a vezető nélküli buszokat

Kolozsváron is bevezetik a vezető nélküli buszokat

Az én hetem: Péterfy Gergely és a kipcsak dácsák remetéje

Az én hetem: Péterfy Gergely és a kipcsak dácsák remetéje

A magánrepülők piacán is a nagy hatótávolság a sláger

A magánrepülők piacán is a nagy hatótávolság a sláger

Beszakadt az út egy kamion alatt Kőbányán

Beszakadt az út egy kamion alatt Kőbányán

Kvíz: Tudja, melyik autómárka melyik országból származik? Még ezeket is?

Kvíz: Tudja, melyik autómárka melyik országból származik? Még ezeket is?

Elutasították a Baranyi Krisztina polgármesterségét támadó beadványt

Elutasították a Baranyi Krisztina polgármesterségét támadó beadványt