Sok magyar és más kelet-közép-európai ápoló még mindig feketén dolgozik Németországban, miközben megoldatlan az idősek otthoni gondozása - világított rá egy különös cég különös esete.

Munkaerő-toborzásra Magyarországra utazott - írta a Bremer Nachrichten múlt pénteken a McPflege cég ügyvezetőjéről, Norbert Meinersről. A McGondozásként fordítható beszédes néven a brémai vállalkozás augusztus 1-je óta jutányos házi ápolást hirdetett idős embereknek, magyar és más kelet-európai munkerő kiközvetítésével. Mire azonban az olvasók a kezükbe vették az újságot a Meinersről szóló hírrel, a McPflege honlapjának teljes tartalma eltűnt, és csak ennyi állt rajta: a projektet leállítottuk, a társadalompolitikai vitát az idősek ápolásáról megindítottuk.

Ügyes píárfogás vagy villámgyors vállalatcsőd? Lapzártánkkor a német sajtó egyelőre csak találgatott. Meiners egy német magánfőiskolán vállalati gazdaságtant és marketinget oktat, valamint egy tanácsadó cég társtulajdonosa, ezért többen arra gondoltak: ilyen profi még a személyeskedő támadások ellenére sem adta volna föl tíz nap elteltével. Lehet, hogy ugyanarról van szó, mint májusban egy nagy botrányt kavaró holland tévéműsor kapcsán? Akkor átültetésre váró vesebetegek versenyeztek nyilvánosan egy halálosan beteg nő veséjéért. Csak a műsor végén közölték, hogy szerepeket játszottak, és így hívták föl nemcsak a hollandok, hanem a hatalmas sajtóvisszhang révén egész Európa figyelmét a veseátültetések körüli bajokra.

Annyi bizonyos, hogy a McPflege esete legalább két fontos ügyre világított rá. Az egyik az új EU-tagállamok - köztük Magyarország - polgárainak változatlanul fennálló németországi munkavállalási tilalma. A Meiners által sokat emlegetett üzleti modell azt a kiskaput tárta volna szélesebbre, hogy a Magyarországon vagy más EU-országban bejegyzett cégek a legtöbb német ágazatban legálisan kínálhatnak szolgáltatást - igaz, az építőiparban például nem. A brémai cég tehát nem saját alkalmazottait, hanem magyar és más külföldi vállalatok betegápolóit közvetítette volna a rászorulókhoz.

Botrányt és rabszolgamunkát emlegettek az érintett német szakszervezetek, mondván, ennyire nyomott áron nem lehet megbízható gondozást nyújtani. És éppen ez az a vita, amit a McPflege - szándékosan vagy véletlenül - most újraélesített. Míg a német szolgáltatók havi 5-8 ezer eurót is elkérnek a rászorulók családjától, a McPflege - 570 euró közvetítési díjon felül - 1500-1700 eurót számított volna fel. Nagy különbség persze, hogy az előbbi összegből Németországban adózó és társadalombiztosított szakápolókat fizetnek, utóbbiból pedig a külföldi munkaerőt díjazták volna, ami még akkor is kevesebb lehet, ha az otthonihoz képest vonzó a fizetség. A külföldi gondozó díjához hozzá kellett volna még számítani a bentlakást és az étkezést, mint a 24 órás ügyelettel járó természetbeni juttatást.

A lapok végső soron egyszerűen óránként 2 eurós ápolásként számították át a tarifát. Kiderült az is, hogy ez nem lehetetlen: a 24h rundumsorgt nevű müncheni cég - amelynek tehát már a cégére is éjjel-nappali teljes gondoskodást ígér - szinte minden sajtóvisszhang nélkül az év eleje óta pont azt csinálja, amit a McPflege most dobott be a köztudatba: lengyel vállalkozásokkal együttműködve ápolókat visz Németországba. Egy átképzett lengyel tanárnő például havi 1400 euróért gondoz egy nagypapát. Nyelv- és szaktudástól függően 1800 euróig terjed a tarifa, és ebből - mint a cég honlapjának lengyel nyelvű részén olvasható - 700-900 euró üti a lengyel gondozók markát, miután a lengyel társadalombiztosítás szabályosan megkapta a maga obulusát.

Németországban legalább 2 millióra becsülik az ápolásra szoruló idősek számát, kétharmaduk saját otthonában él, de az említett árakon a német ápolási szolgálatokat sokan nem tudják megfizetni. A McPflege-ügy kapcsán a német lapok úgy becsülték: az illegálisan alkalmazott kelet-európai gondozók száma évek óta 100 ezer körül lehet, és ezek a főként lengyel vagy magyar nők adó és társadalombiztosítás nélkül, zsebbe kapnak nagyjából annyit, amennyit a brémai cég most hivatalosan számított volna föl.

Az augusztus eleji újságcikkekben nemcsak a szakszervezetek, hanem a betegápolók szakmai szövetségei is kizsákmányolást emlegettek a saját tarifáiknál jóval alacsonyabb díjak hallatán, és persze leszólták a keleti munkaerő szakmai képességeit is. Igaz, a McPflege hivatalosan csak kiegészítésnek szánta volna a 24 órás ügyeletet a német hivatásos ápolók rövidebb látogatásai mellé, hangsúlyozva, hogy a gondozók elvben nem is végeznek képesítéshez kötött egészségügyi ellátást - amivel persze arra is rávilágított, hogy a német ápolók hiába drágák, mégis kevesen vannak, egyik idős embertől a másikhoz rohannak.

A szociális munkában jeleskedő német evangélikus egyház szeretetszolgálatát megosztotta a McPflege-ügy. Volt, aki erkölcstelennek minősítette az ajánlatot, és inkább azt pártolta, hogy a rászoruló családok kapjanak segélyt a drágább ápoláshoz. Mások viszont közölték: maguk is együttműködésre készülnek kelet-európai partnereikkel, és legálisan közvetítenének olcsóbb ápolókat.

A Csillagok háborúja-univerzum beszivárgott a világ legfontosabb szótárába

A Csillagok háborúja-univerzum beszivárgott a világ legfontosabb szótárába

A legmocskosabb kampány után sportszerűen búcsúznak a fideszes polgármesterek

A legmocskosabb kampány után sportszerűen búcsúznak a fideszes polgármesterek

Kinyomtattak egy komplett hajót – videó

Kinyomtattak egy komplett hajót – videó

Lemond parlamenti mandátumáról a Kanári-szigetekről ingázó MSZP-s Tóbiás József

Lemond parlamenti mandátumáról a Kanári-szigetekről ingázó MSZP-s Tóbiás József

Harminc lőfegyverrel akarta átlépni a magyar határt egy szerb férfi

Harminc lőfegyverrel akarta átlépni a magyar határt egy szerb férfi

Átveszi a mandátumát a mohácsi polgármester

Átveszi a mandátumát a mohácsi polgármester