Házaló kereskedésként indult, de valóságos üzletlánccá nőtte ki magát egy kényszer szülte ötlet: karácsonyi cikkeket árulni - a legmelegebb nyárban is.

Käthe Wohlfahrt Karácsonyfaluját lehetetlen nem észrevenni. A bejárat előtt pirosra festett, karácsonyi motívumokkal tarkított oldtimer kisbusz parkol télen-nyáron, az üzlet ajtajában huszárt mintázó, embermagas faragott fa diótörő hívja fel az arra járók figyelmét: odabent valami olyasmit láthat, amit másutt aligha. Bámészkodó pedig akad bőven, hiszen Rothenburg ob der Taubert százezrével keresik fel évente a turisták. A Würzburgtól délre fekvő parányi várost megkímélték a háborúk, és így eredeti állapotukban ékeskednek a festői fekvésű, hajdan igen tehetős szabad város romantikus favázas épületei, kanyargós utcácskái.

A látvány olyannyira lenyűgöző, hogy amikor Walt Disney giccsbe hajlóan szép környezetbe képzelte el Pinocchio "szülőházát" (vagyis ahol megfaragták), egyszerűen lemásoltatott egy rothenburgi utcasarkot. (Az eljárás nem volt idegen a nagy animátortól: stúdiója logóján a vár is II. Lajos bajor király neuschwansteini kastélyának rajzba álmodott változata.) Márpedig Karácsonyfalu itt található, átellenben a városházával, a piactér szélén. Ám az, hogy miként került ide, hoszszabb történet.

1956-ban - az akkor 28 éves - Wilhelm Wohlfahrt családostul áttelepült az NDK-ból a Stuttgart melletti Böblingenbe. Az IBM-nél kapott munkát, így aztán sok amerikai kollégája, barátja volt. Történt aztán, hogy 1963-ban meghívtak magukhoz egy igazi jenki családot, töltsék együtt a karácsonyt. A vendégek tetszését nemcsak a német szokás szerinti szenteste nyerte el, hanem az a régi érchegységi úgynevezett játékdoboz is, amelyet Wohlfahrték az NDK-ból hoztak magukkal, és amelyet ha alul megtekertek, odafent - egy fülbe mászó német karácsonyi dallam hangjaira - forogni kezdett a fából faragott szent család. Wohlfahrt úr menten meg is ígérte vendégeinek, szerez nekik egy hasonlót. Ám mire ünnep után kinyitottak a boltok, már mindet visszaszállították a nagykereskedőkhöz. Még az is időbe tellett, amíg Wohlfahrt talált valakit, aki hajlandó volt készletéből kis tételt is eladni: tíz darabot. Egyet odaadott az amerikai családnak, a többivel pedig elkezdett házról házra járni az amerikaiak lakta telepen.

Csakhogy ott szigorúan tilos volt a házaló kereskedelem, úgyhogy Wohlfahrtot rövid úton begyűjtötte a katonai rendőrség. "Herr Wohlfahrt személyes varázsa, kereskedői talentuma és az áru kiváló minősége azonban meglágyította az amerikai rendfenntartók szívét - szőtte tovább a történetet a HVG-nek Andrea Rank, a Käthe Wohlfahrt GmbH munkatársa, csaknem szóról szóra a cég sajtóanyagában szereplő fordulatokkal -, és felajánlották neki, értékesítse termékeit a tisztfeleségek által rendezett jótékonysági vásárokon." Az ötletért akár licencdíjat is kérhettek volna: minden amerikai család szeretett volna valami echte német emléket hazavinni külhoni állomáshelyéről, és ennek ugyancsak megfeleltek a játékdobozok, diótörők, piramidok (a gyertya hője által hajtott tornyos karácsonyi szobadíszek), pipázó emberkék, betlehemek, karácsonyfafüggők, adventi kalendáriumok. Az ország valamelyik részében minden hétvégén volt amerikai jótékonysági vásár, így aztán 1964-ben már céget kellett alapítani a tevékenységre - a főállás miatti kényszerűségből a feleség nevére: ez lett a Käthe Wohlfahrt Finom Fa- és Játékáruk.

Jó egy évtizedes további házalás után 1977-ben Rothenburgban megnyílt a Christkindlmarkt, a Jézuskapiac, Európa első egész évben nyitva tartó karácsonyiszakcikk-boltja. A helyiek nem nagy jövőt jósoltak a kuriózumnak, de hamarosan már 14 eladónő szorgoskodott, hogy kiszolgálja a szép számmal érkező turistákat.

Ma öt egybenyitott patríciusházban működik szentesteország szíve. Itt van Karácsonyfalu, egy hatalmas, Walt Disney-sen kifestett és berendezett terem szélén, egy 5 méteres fenyő körül, 80 ezer égőből álló, 4 kilométernyi fényfüzértől megvilágítva egy bevattahavazott, hamisítatlan frank falu. S csupa-csupa nélkülözhetetlen karácsonyi áru, az 1 eurós díszektől a 10 ezres órakombinációkig. Némelyik kifejezetten gyűjtőknek készülő, számozott kiadású termék - immáron a cég saját gyártóbázisairól.

Amikor bekövetkezett a német újraegyesítés, és ezzel megfogyatkozott a Németországban állomásozó amerikai csapatok létszáma, a cégirányítást átvevő fiú, Harald Wohlfahrt a kieső kereslet pótlására bevezette a katalógusértékesítést - azóta az interneteset is -, és a ház vonzerejét növelendő a Karácsonyfalu fölötti szinten berendezték a világ legnagyobb karácsonymúzeumát is.

Ma Rothenburgban a "csúcsdíszen" kívül hét további üzlet része a szentestehálózatnak, de található két-két Jézuska-filiálé Heidelbergben és Oberammergauban, illetve a belgiumi Bruges-ben, egy-egy Nürnbergben, Rüdesheimben és Garmisch-Partenkirchenben, a franciaországi Riquewihrben és az USA-beli Stillwaterben (Minnesota). Adventkor pedig 54 egyenkocsi dübörög fel, hogy az összetéveszthetetlen árucikkekkel örvendeztesse meg az állandó karácsonyboltokkal nem büszkélkedhető városok polgárait is. Az adventi Wohlfahrt-standok kínálatának nem csupán a németek örülhetnek, de olaszok, svájciak, japánok és amerikaiak is. Ez utóbbiaknál az egyik helyszín, ahová a Wohlfahrt-autó minden évben begördül, stílszerűen - Betlehem.

SCHREIBER GYÖRGY / ROTHENBURG O. D. T.

Kovács Zoltán elmondta, Borkaira utalt-e Orbán a kongresszusi beszédében

Kovács Zoltán elmondta, Borkaira utalt-e Orbán a kongresszusi beszédében

A szumós Kerstner Róbert világbajnoki bronzérmet nyert

A szumós Kerstner Róbert világbajnoki bronzérmet nyert

Világbajnok a Mercedes

Világbajnok a Mercedes

Már legalább öt halottja van a Japánt letaroló tájfunnak

Már legalább öt halottja van a Japánt letaroló tájfunnak

Hajnal Miklós: Kiderült, hogy a választók már nem félnek

Hajnal Miklós: Kiderült, hogy a választók már nem félnek

Ajándékot lehetne csomagolni az ország legnagyobb szavazólapjába

Ajándékot lehetne csomagolni az ország legnagyobb szavazólapjába