Tetszett a cikk?

Nehéz lesz újra kiosztani Marion Jones visszaszolgáltatott olimpiai érmeit - annyira megfertőzte már az atlétikát a dopping.

Sportága dicsőségtáblájáról az atlétika legnagyobb csalóinak szégyenpadjára került az amerikai Marion Jones, miután bevallotta, hogy közvetlenül a 2000-es sydneyi olimpia előtt doppingszert, tetrahidrogesztrinon (THG) nevű szintetikus anabolikus szteroidot szedett (HVG, 2007. október 13.). Már vissza is adta Sydneyben szerzett három arany- és két bronzérmét a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), az atlétikai statisztikákból pedig későbbi eredményeit is törölték.

Megszégyenülése óta sem vitatják, hogy a múlt pénteken 32. születésnapját betöltött Jones generációja egyik legtehetségesebb női atlétája volt. A Belize-ből bevándorolt anyától és a családját hamar otthagyó amerikai apától született sportoló nem csak a vágtaszámokban és a távolugrásban jeleskedett: 1994-ben ponterős tagja volt az észak-karolinai állami egyetem női kosárlabdacsapatának, amely megnyerte az országos egyetemi bajnokságot. Az atlétika sztárjai között 1997-ben tűnt föl, amikor az athéni világbajnokságon megnyerte a klasszikus vágtaszámot, a 100 méteres síkfutást. Ezen a távon aztán 2002-ig hatvan döntőn indult, és csupán egy alkalommal nem lett első: 2001-ben a kanadai Edmontonban a vébén az ukrán Zsanna Pintusevics-Blok előzte meg.

Éppen a rekordhajhászás kényszerét látják amögött, hogy tiltott szerekhez nyúlt. Egy évvel Sydney előtt ugyanis Jones bejelentette: a 2000-es olimpián öt aranyat akar szerezni, a 100 és 200 méteres síkfutás mellett a 4 X 100-as és a 4 X 400-as váltóban, valamint távolugrásban. Ehhez tíz nap alatt egyenként is embert próbáló selejtezőkben és döntőkben kellett volna indulnia, amihez a jelek szerint a THG-ből próbált erőt meríteni. Végül a 4 X 100-as váltóban és a távolugrásban csak a bronz jött össze, de a rekord így is megszületett: előtte női atléta nemhogy öt aranyat, de öt érmet sem nyert egyetlen nyári olimpián.

A doppinggyanú régóta kísérte Jonest. 1992-ben, még középiskolásként elmulasztott egy vizsgálatot; ekkor Johnnie Cochran, az 1995-ben a felesége és annak barátja meggyilkolásának vádja alól a legendás amerikaifutballistát, O. J. Simpsont fölmentető ügyvédcsapat azóta elhunyt tagja mosta tisztára. 2006-ban az indianapolisi amerikai bajnokságon a vér oxigénfelvevő képességét növelő eritropoetint (EPO) mutattak ki Jones vizeletében, ám a B próba nem igazolta az első teszt eredményét. A futónő végzetét a THG-t előállító, az étrendkiegészítő-árusítás mellett illegális doppinglaborként működő San Franciscó-i Bay Area Laboratory Co-operative (Balco) lebukása hozta el.

A Balco-botrány nyomán a THG-t addig nem ismerő doppingellenes hatóságok sportolók sorát buktatták le, ám nem kizárólag pozitív tesztekkel. Magát a nyomozást is az amerikai adóhatóság kezdte, és ma is ők végzik. Jonest soha nem kapták bizonyítottan tiltott szer használatán, gyónását egy olyan vádalkuval kényszerítették ki, amelyben korábban éppen a Balco ügyében, valamint egy csekkhamisítási ügyben tett hamis tanúvallomásáért kínáltak neki a lehetségesnél jóval rövidebb, legfeljebb hat hónapos börtönt. A csekkhamisításba egyébként korábbi élettársa, a tárgyalására váró, három év börtönnel fenyegetett egykori vágtázó, Tim Montgomery révén keveredett bele.

A következő hónapokban újabb tárgyalásokat tartanak a Balco-ügyben érintett vádlottak - köztük a THG-t leleplező, egykor Jonest és Montgomeryt is edző Trevor Graham - általában szintén hamis tanúzást feszegető pereiben, amelyektől sokan azt remélik, hogy hasonló vádalkuk révén újabb nevek kerülnek napvilágra. Megerősödhet például a baseballhazafutás (home run) 33 éves rekordját idén nyáron megdöntő Barry Bonds érintettségének gyanúja. A San Francisco Giants sztárja azt állítja, ha szedett is doppingszert, azt tudtán kívül tette - ezzel takarózik Jones is -, és különben is, az amerikaiak kedvenc sportjában 2003-ig nem volt tiltott a teljesítménynövelő készítmények használata. Sokan fenik a fogukat a doppingbotrányok sorozatát produkáló Tour de France kerékpáros-körversenyt hétszer egymás után megnyert amerikai Lance Armstrongra is.

A fénykorában amerikai magazinok címlapjain virító és reklámokban is agyonszerepeltetett Jonestól most több millió dollár fellépti és pénzdíjat követelhetnek vissza, ám ő aligha tud fizetni. Az észak-karolinai Chapel Hillben található, 2,5 millió dolláros házát adósságai miatt lefoglalták, és bírósági dokumentumok szerint mindössze 2 ezer dollár kuncog a jelenleg a texasi Austinban lakó sportoló bankszámláján. Míg ő nimbuszával együtt a dollármillióit is elbukta, a sportágat féltők úgy vélik, sokat veszíthet maga az atlétika is. Jones ugyanis mostani könnyes vallomásáig körömszakadtáig védte ártatlanságát, több doppingellenes kampányban is részt vett, így látványos beismerése minden gyanúba keveredett, de tisztaságát hangoztató sportoló szavahihetőségét megkérdőjelezi.

Nincs könnyű helyzetben az újabb botrány nyomán az olimpiai játékok népszerűségét féltő NOB sem. A visszaadott érmeket elvileg újra ki kellene osztania, de nehéz makulátlan sportolót találni például a 100 méteres női síkfutás sydneyi döntőjébe jutottak között. A második helyen végzett görög Katerina Thanu 2004-ben Athénban - társával, Kosztasz Kenterisszel - motorbalesetet színlelve próbált meglépni egy doppingellenőrzés elől, amiért kétéves eltiltást kapott. A negyedik, jamaicai születésű, de 2002 óta szlovén színekben versenyző Merlene Otteyt 1999-ben szteroidhasználaton érték, és csak a vizsgálatot végző labor technikai hiányosságai miatt mentették föl. Az ötödik Zsanna Pintusevics-Blok nem bukott le, de az ő neve is szerepel a Balco klienseinek listáján. A döntő első öt helyén végzettek közül az egyetlen, aki eddig nem sározódott be, a jamaicai Tanya Lawrence, aki 2000-ben a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

NAGY GÁBOR

Bencze Ágnes orvos a Fülkében: A postcovidosok krónikus fáradtságára nincs speciális gyógyszer

Bencze Ágnes orvos a Fülkében: A postcovidosok krónikus fáradtságára nincs speciális gyógyszer

Jön az Apple, és felforgatja az autóipart

Jön az Apple, és felforgatja az autóipart

Pucér putyint ültettek arany wc-re a prágai orosz nagykövetség előtt

Pucér putyint ültettek arany wc-re a prágai orosz nagykövetség előtt