A ma még inkább a hagyományos és a szexturisták paradicsomaként ismert Thaiföld a gyógy-idegenforgalom egyik nemzetközi központjává válhat.

A Bangkok Hospitalt 36 éve egy maroknyi orvos és gyógyszerész alapította. Az intézmény mára négyszáz doktort és hatszáz nővért foglalkoztató csoporttá nőtte ki magát, amely 12 kórházat és 16 szakrendelőt üzemeltet, sőt külföldön is terjeszkedik. Legújabb vállalkozása a kambodzsai Sziem Repben indult, és a Bangkok Hospital bekerült annak a versenynek az élmezőnyébe, amelyet a külföldi páciensekért vívnak a thaiföldi kórházak.

Thaiföldet az utóbbi évtized szinte minden kormánya igyekezett Ázsia egészségügyi központjává tenni. A tavalyelőtt megbuktatott Thakszin Shinavatra vezette kabinet 2003-ban egy egész, a gyógyturizmus fejlesztését célzó programot indított el - a jelek szerint nem is eredménytelenül. Tömegével érkeznek az orvosi kezelésre vágyó külföldiek, és nem kevés pénzt hagynak az országban. Egy hagyományos utazó átlagosan 144 dollárt költ naponta az ázsiai üdülőparadicsomban, betegeskedő társa viszont - igaz, az általa igénybe vett szolgáltatások önköltsége is magasabb - két és félszer annyit.

Érdemes tehát beruházni ebbe az ágazatba, és a kormány felhívására néhány magánkórház meg is tette ezt. Modernizációba fogtak, egyre több jól képzett orvost, ápolót vettek fel, és jelentős összegeket költöttek a legkorszerűbb technológiákra. Elsősorban a komoly apparátust igénylő beavatkozásokra koncentrálnak, mint a szív- vagy agysebészet, az ízületi, a plasztikai műtétek, no meg a nem megváltoztatását célzó operációk. Ráadásul a világszínvonalú orvosi ellátást olcsóbban kínálják, mint a legtöbb más országban. A Bangkok Post című angol nyelvű napilap egy korábbi felmérése szerint egy átlagos gyógykezelés ára mintegy fele a szingapúrinak, harmada a hongkonginak és esetenként tizede az egyesült államokbelinek. Míg egy csípőprotézis-műtétért az USA-ban 40 ezer dollárt kérnek, addig a mosoly országában mindössze 3-4 ezer dollárért végeznek el egy ilyen operációt - az amerikainál nem rosszabb minőségben. Sokszor olyan beavatkozásokra - például plasztikai műtétekre vagy meddőségi kezelésre - utaznak ide távoli országokból is a páciensek, amelyek költségeit odahaza nem állja a betegbiztosító.

A kereskedelmi minisztérium adatai szerint 2006-ban 1,4 millió külföldit vonzott Thaiföldre az olcsó gyógyulás reménye, és a tárca előrejelzése szerint e szám 2010-re elérheti a kétmilliót. A tőlük származó bevétel mintegy 36 milliárd baht, azaz csaknem 200 milliárd forint volt. A legtöbb beteg - minden hetedik - Japánból érkezett, utánuk 10 százalékkal az amerikaiak következnek, de sokan - nyolc-nyolc százaléknyian - jöttek a dél-ázsiai térségből és a Közel-Keletről is. Magyar gyógyturistáról nincs tudomásuk a HVG által megkérdezett thaiföldi kórházaknak, amelyek ugyanakkor szívesen nyitnának Magyarország és a többi kelet-európai ország felé is. A múlt évi országos statisztikát még nem tették közzé, de a növekedés biztosra vehető. Szomsziri Szakolszatajadorn, a 270 ágyas Szamithivej Szukumvit kórház igazgatója például arról számolt be, hogy náluk tavaly 10 százalékkal több gyógyulni vágyó külföldi járt, mint egy évvel korábban.

Aucsart Kancsanapitak, az 1998-ban alapított Magánkórházak Szövetségének elnöke szerint ugyanakkor a 344 thaiföldi kórház közül csak öt-tíz foglalkozik komolyan más országból jött betegek kezelésével. Mint a HVG-nek elmondta, ő úgy véli, az egészségüzlet sikerének titka a színvonal és ár kedvező aránya mellett a legendás thai barátságosság, amit e sorok írója is megtapasztalt: néhány napot maga is kénytelen volt eltölteni az egyik magánkórházban, és ha nem betegségről lett volna szó, még akár élvezte volna is a szervezettséget, a szállodaira emlékeztető ellátást és a személyzet készségességét.

Az idegenek gyógyításával foglalkozó kórházak között komoly verseny folyik. Folyamatosan bővítik, fejlesztik szolgáltatásaikat, némelyikük kisebb intézményeket kebelezett be, mások újabb gyógyászati egységeket hoznak létre. Többen az onkológiát, a szív- és érrendszeri vagy az ortopédiai panaszok kezelését is felvették a palettájukra. De nemcsak egymással versengenek, hanem a környező országok - például Szingapúr, Malajzia vagy a Fülöp-szigetek - hasonló intézményeivel is. A thai példán felbuzdulva ugyanis ezek is igyekeznek egy-egy szeletet kihasítani az új piaci szegmensből. Aucsart Kancsanapitak szerint gyakorlatilag az egész világ a vetélytársuk, hiszen úgy kell dolgozniuk, hogy a páciensnek megérje a kezelés érdekében a hosszú utazást is vállalni.

A Bangkok Hospital mellett a másik sikertörténet a Bumrungrad Hospitalé, szabad fordításban a Törődés Kórházáé. A bangkoki tőzsdén jegyzett egészségügyi cég elsősorban a jómódú kül- és belföldi pacientúrára épít. Tavalyi egymillió betegük közül 40 százaléknyi volt külföldi. Mentalitásukra jellemző, hogy ha a lábadozó páciens inkább otthon kíván felépülni, a menetrend szerinti repülőjáratra ápolónőt adnak mellé. De bárkit hazaszállítanak magángépen is, sőt érte is mennek, a hozzátartozókat pedig saját szállodájukban helyezik el. Az angolul nem beszélő betegek a biztonságos kommunikáció érdekében tolmácsot kapnak, sőt a kulturális különbségekre is ügyelnek: muszlimok mellé a vallási előírásoknak megfelelően öltözött fordítót adnak, és a kósertől a vegetáriánusig bármilyen ételt elkészítenek.

E hatalmas fejlődésnek ugyanakkor az amúgy sem túlzottan erős állami egészségügy látja a kárát. Egyes vélemények szerint a Shinavatra-kormány idején a fejlesztésre szánt összegek jelentős része nem az állami, hanem a magánkórházaknál landolt. A sokkal magasabb fizetés és a jobb munkakörülmények reményében rengeteg orvos és ápoló hagyta el az állami intézményeket, amelyekben emiatt komoly munkaerőhiány alakult ki.

POLGÁR GYÖRGY / BANGKOK

Megkapott négy új helikoptert a Honvédség

Megkapott négy új helikoptert a Honvédség

Csúcstechnológiás eszközökkel állítják lábra a mozgáskorlátozottakat Pécsen

Csúcstechnológiás eszközökkel állítják lábra a mozgáskorlátozottakat Pécsen

Nem a trolivezető, hanem egy pénzügyes élesztette újra a 19 éves lányt

Nem a trolivezető, hanem egy pénzügyes élesztette újra a 19 éves lányt

Így kel életre a 480 km/h végsebességű új hiperautó motorja – videó

Így kel életre a 480 km/h végsebességű új hiperautó motorja – videó

Cicás kontent másképp: ha valami, ez gyorsan hoz profitot

Cicás kontent másképp: ha valami, ez gyorsan hoz profitot

Trump csak akkor csökkenti a vámokat, ha Kína előtte jól bevásárol

Trump csak akkor csökkenti a vámokat, ha Kína előtte jól bevásárol