Már az ősszel elkezdődhet az észak-amerikai NHL jégkorongbajnokság vetélytársának szánt Kontinentális Hokiliga, amelyet orosz tőkések finanszíroznak.

Forrong az orosz hokivilág. A helyzet komolyságát mutatja, hogy a szovjet jégkorong két óriása, az egykor egy válogatottban játszó kapus Vlagyiszlav Tretyak és a világhírű hátvéd, Vjacseszlav Fetyiszov is egymás ellen fordult. A vita amiatt robbant ki, hogy az orosz jégkorongszövetség elnökeként Tretyak ellenzi egy orosz vezetésű, akár egész Európára kiterjedő hokiliga létrehozását, a sportminiszteri feladatokat ellátó Fetyiszov viszont a Kontinentális Hokiliga (KHL) ötletének egyik legaktívabb támogatója.

A KHL megalakítása mögött Alekszandr Medvegyev, az orosz gázipari monopólium, a Gazprom vezérigazgató-helyettese áll, aki elsősorban azt szeretné elérni, hogy a legjobb játékosok - például a Pittsburgh Penguins csapatát erősítő Jevgenyij Malkin vagy a Washington Capitalsban játszó Alekszandr Ovecskin - ne szerződjenek többé külföldre. Ha sikerülne otthon tartani az NHL-ben is meghatározó szerephez jutott oroszokat, és megnyernék a KHL-nek a legjobb európai klubcsapatokat, sokat javulhatna az orosz jégkorong nemzetközi megbecsültsége, és az orosz ligát már nem a világ második legjobb bajnokságaként emlegetnék.

A jelek szerint Moszkva hajlandó sok pénzt áldozni az ügyre: a 300 milliárd dolláros piaci értékű Gazprom mellett a leggazdagabb orosz oligarcha, Oleg Gyeripaszka, valamint több vállalatóriás - köztük a VTB bank, a Vnyesekonombank, a Roszgoszsztrah biztosító és a Transznyefty olajvezeték-üzemeltető - is kész dollármilliókat ölni a projekt megvalósításába.

A tervek szerint az októberben kezdődő bajnokságban 24 csapat játszana - az oroszok mellett külföldiek is. Az észak-amerikai NHL-től eltérően a KHL-ben nem a területi elv érvényesülne, hanem játékerejük alapján sorolnák be négy csoportba a jelentkezőket, így valamennyi hatos fogatba jutna erős és gyenge csapat is. Az orosz legfelső osztályban - a szuperligában - jelenleg húsz gárda küzd egymással, és moszkvai források szerint több külföldi együttes is jelezte, hogy kész csatlakozni az oroszok kezdeményezte európai bajnoksághoz, amelynek kupáját állítólag a világ első űrhajósáról, Jurij Gagarinról fogják elnevezni. Az érdeklődők között van a tavalyi finn profi bajnok és az idén is az első helyen álló Kärpat, az egyik legjobb svéd csapatként számon tartott Färjestads, az osztrák Salzburg, a német bajnokság egyik meghatározó együttese, a berlini Eisbären, valamint több kazahsztáni, ukrajnai és belorusz gárda is. Egyelőre nem tudni, hogy a külföldiek mikor kapcsolódnak be a KHL-be, Moszkvában mindenesetre azt szeretnék, ha ez már az első évadban megtörténne.

A KHL tető alá hozását azonban több tényező is akadályozza. Tretyak - aki Medvegyev és Fetyiszov szerint kizárólag önös érdekek miatt igyekszik ellehetetleníteni a terv megvalósítását - minden befolyását latba vetve, levelekben és a legmagasabb rangú politikai vezetőkkel folytatott személyes beszélgetéseken fúrja a KHL-t, arra hivatkozva, hogy a nemzetközi bajnoksággal a hazai jégkorong elveszítené önállóságát. Tretyak azt a pénzt is kevesli, amelyet a KHL a szövetség kasszájába fizetne be, és a Fetyiszov által javasolt évi 120 millió dollár helyett 700 milliót követel. Az egykori csillagok harcában egyelőre a Medvegyev-Fetyiszov-páros áll jobban, és úgy tűnik, végül sikerül elhallgattatnia az ellentábort. Ez már csak azért is valószínű, mert közben - alighanem a Tretyak-ellenes front közreműködésének köszönhetően - már az orosz bajnokság másodvonala, az első osztály is elkezdett lázadozni, így az egykori kapuskirály előbb-utóbb kétfrontos védelemre kényszerülhet. Ha a két tábornak nem sikerül egyezségre jutnia, akár az is előfordulhat, hogy a legjobb orosz hokisok két, egymástól független szuperligában indulnak.

A külföldi bajnokságok meg sem kérdezett vezetői valószínűleg szintén nem rajonganak a KHL ötletéért, hiszen joggal tartanak attól, hogy ha a legjobb csapatok átmennek az új ligába, akkor a kevésbé izgalmas nemzeti bajnokságok kevesebb nézőt és reklámbevételt vonzanak majd. Az is valószínű, hogy egy, az NHL-hez hasonlóan olajozottan működő, jól fizető európai liga elszívná a legtehetségesebb fiatal reménységeket, így alig maradna otthon tehetséges játékos.

De eddig csak a finnek emelték fel a szavukat. "A büszkeség mellett aggódunk is, mert úgy érezzük, puszta nyersanyagforrássá válunk. Már eddig is számos finn játékos ment el Észak-Amerikába, Svédországba vagy Oroszországba, most pedig a szomszédunk egész csapatokat akar" - áll a szövetség nyilatkozatában, amely szerint a testület minden eszközzel meg fogja akadályozni a klubok elszivárgását, az "áruló" csapatok, játékosok és edzők pedig azonnali diszkvalifikálásra számíthatnak.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Ködös, felhős idő lesz a hétvégén, de legalább nem lesz annyira a hideg

Ködös, felhős idő lesz a hétvégén, de legalább nem lesz annyira a hideg

Elő a sílécekkel: megnyitott az eplényi síaréna

Elő a sílécekkel: megnyitott az eplényi síaréna

A kétéves Arthurral hódította meg a vásárlók szívét egy walesi kisbolt karácsonyi reklámja

A kétéves Arthurral hódította meg a vásárlók szívét egy walesi kisbolt karácsonyi reklámja

Mégsem szigorítják a munkaügyi bírságokat

Mégsem szigorítják a munkaügyi bírságokat

Megvan 2020 hivatalos színe

Megvan 2020 hivatalos színe

Radar360: Orbán fut a sajtó elől, egy 22 éves törvényt bont

Radar360: Orbán fut a sajtó elől, egy 22 éves törvényt bont