Kiszámíthatóbb, megbízhatóbb, változatosabb egészségügyi ellátást és felelősebb egészségbiztosítókat ígér a cseheknek...

Kiszámíthatóbb, megbízhatóbb, változatosabb egészségügyi ellátást és felelősebb egészségbiztosítókat ígér a cseheknek a Mirek Topolánek vezette jobbközép kormány, amely a múlt héten jóváhagyta az egészségügyi reform második szakaszának legfőbb elveit. Kivételt csak az egészségbiztosítók magánosítása képez, lévén ez a reformcsomag legnagyobb vitákat kiváltó részlete.

Az elgondolás lényege, hogy az 1992 óta több-biztosítós finanszírozási rendszer szereplői nonprofit szervezetekből részvénytársaságokká alakuljanak át. Az Általános Egészségbiztosító, amelyet egyre kevesebben választanak (a csehek 60 százaléka velük áll kapcsolatban), továbbra is állami tulajdonban marad, míg a másik nyolcat árverésen adják el. Az egyes biztosítók alapítói (minisztériumok, önkormányzatok, cégek, magánszemélyek), amennyiben nem ők nyerik meg az árverést, az aukció befejezése után lehetőséget kapnának arra, hogy rálicitálva a nyertesre, egy utolsó ajánlatot tegyenek az általuk alapított biztosító megszerzésére.

Az egészségügyi minisztérium számításai szerint a részvényeladás akár 25 milliárd koronás (1 korona = 10,3 forint) bevételt hozhat, amelyet Tomás Julínek polgári demokrata egészségügyi miniszter javaslata szerint a biztosítottak számlái között kell szétosztani. Nem is titkoltan azért, hogy mérsékeljék a magánosítással szembeni ellenszenvet. A magánbiztosítók ügyfelei a részvényeladás után mintegy 2500 koronát várhatnak a számlájukra, amit azután vizitdíj vagy önrész kifizetésére használhatnak fel. Az átalakuló egészségbiztosítók teljes mértékben nyereségorientáltak lesznek, de a nyereség 85 százalékát kötelezően vissza kell majd forgatniuk az egészségügybe.

Az egészségügynek nem csak a finanszírozását szabják át, a szolgáltatók körében már ennél is előbbre tart a privatizáció. A prágai Egészségügyi Információs és Statisztikai Intézet által közzétett hivatalos adatok szerint a múlt év végén a Csehországban működő 192 kórház kétharmada - döntően a kisebb városi intézmények - már magánkézben volt.

Julínek az általános vélemény szerint fontos csatát nyert az egészségügyi reformért folytatott küzdelemben, de a háborúnak még nincs vége. Minden koalíciós pártban vannak ugyanis különvélemények, az ellenzék pedig az egész reformot bírálja, a legnagyobb szakszervezeti szövetség általános sztrájkot is kilátásba helyezett, így nem lesz könnyű a további lépések elfogadtatása a parlamentben. A vita várhatóan már néhány héten belül fellángol, amikor a koalíció a tervek szerint értékeli a januárban bevezetett vizitdíjrendszer tanulságait. A csehek egyébként fegyelmezetten fizetnek, az első negyedévben majdnem másfél milliárd korona folyt be így az orvosok kasszájába.

A kormányülésen most elfogadott reformelvek között az is szerepel, hogy pontosan tisztázni kell, mi az, amit a biztosítók fizetnek, s mi nem tartozik ebbe a csomagba. Mint ahogy azt is kodifikálni akarják, hogy a biztosító elérhető távolságban és meghatározott időn belül nyújtsa az egészségügyi ellátást a vele szerződött betegeknek.

"Az egészségügy szolgáltatás. A reform célja, hogy az állampolgárokat tisztelt ügyféllé tegyük. A törvények a jövőben az eddiginél jobban fogják védeni a páciensek érdekeit" - jelentette ki a miniszter. Egy másik fontos újdonság, hogy a jövőben minden állampolgár különböző biztosítási csomagok közül választhat. A legkisebb önrészt akkor fizeti, ha elfogadja, hogy a biztosítója által kiválasztott intézményeket kell felkeresnie, míg a legnagyobb mozgásszabadsághoz 20 százalékos önrészesedéssel juthatnak a betegek. Aki viszont egy évben egyszer sem veszi igénybe az ellátást, annak bónuszként egy bizonyos százalékot a számlájára utal a biztosító. A jövőben ugyanis minden biztosítottnak saját számlája lesz, amely tartalmazni fogja, menynyit fizetett be a kasszába, és milyen értékű szolgáltatást vett igénybe. További újdonság, hogy aki emelt szintű szolgáltatásra tart igényt (ennek költsége eddig teljes egészében a betegre hárult), az csak az extraköltséget állja, az alapösszeget ilyenkor a biztosítója fogja az orvosnak vagy a kórháznak kifizetni.

KOKES JÁNOS / PRÁGA

Monitor

Fékezett habzás

Ausztriában is élesbe fordult az egészségügyi rendszer reformjáról folyó vita, elsőként a szociális partnerek álltak elő elképzeléseikkel.

Sorra szedik ki a rendőrök az autókat Budapest buszsávjaiból – videó

Sorra szedik ki a rendőrök az autókat Budapest buszsávjaiból – videó

Az első igazi áruház volt, most a túlélésért küzd az amerikai Macy's

Az első igazi áruház volt, most a túlélésért küzd az amerikai Macy's

Két magyar gazdasági sokk jutott egy hétre

Két magyar gazdasági sokk jutott egy hétre

Nyomoz a rendőrség a Hajdúsámsonnál talált kutyatetemek miatt

Nyomoz a rendőrség a Hajdúsámsonnál talált kutyatetemek miatt

Videó: Jeget dobtak egy 137 méter mély lyukba az Antarktiszon, és furcsa hangot adott ki

Videó: Jeget dobtak egy 137 méter mély lyukba az Antarktiszon, és furcsa hangot adott ki

Koronavírus: karanténba kerülnek az óceánjáróról hazahozott magyarok

Koronavírus: karanténba kerülnek az óceánjáróról hazahozott magyarok