Tetszett a cikk?

Oleg Gorgyijevszkij Nagy-Britanniába szökött egykori KGB-ezredes azt állítja, őt is meg akarta mérgezni az orosz titkosszolgálat.

Másfél napig eszméletlenül feküdtem egy angliai vidéki kórházban, miután egy ismerősömtől kaptam egy, állítólag álmatlanság elleni tablettát. Hetekig félig béna voltam, ma is alig tudom mozgatni az ujjaimat - állította a napokban brit újságíróknak Oleg Gorgyijevszkij volt KGB-ezredes, aki - miután évekig a brit felderítés szolgálatában állt - 1985-ben szökött Londonba. Az egykori kettős ügynök hozzátette: miután 2006-ban - brit vádak szerint szintén orosz ügynökök - meggyilkolták az ugyancsak árulóvá vált Alekszandr Litvinyenko orosz titkosszolgálati tisztet, több jel is utalt arra, hogy Moszkva a többi átállóval is le akar számolni.

Gorgyijevszkij szerint a mérgezés még tavaly novemberben történt, ám a brit titkosszolgálat, az MI6 - mert nem akart újabb vitát Moszkvával - megpróbálta eltussolni az ügyet, és a rendőrség csak a biztonsági szolgálat, az MI5 követelésére kezdett valódi nyomozásba. A rendőrök egyelőre semmire sem jutottak, az állítólagos merényletkísérletről csak annyit tudni, Gorgyijevszkij szerint a gyilkosjelölt az erősen mérgező talliumot használta.

Gorgyijevszkij állításait egyelőre nem támasztják alá bizonyítékok, a most 70 éves férfi azonban több szempontból is zavarhatja az oroszokat. A legmagasabb rangú, Nagy-Britanniába szökött szovjet ügynök ugyanis folyamatosan szapulja a szovjet titkosszolgálatokat és orosz utódszervezeteiket, egyebek mellett a KGB helyébe lépett Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB), és gyakorlatilag a gonosz birodalmaként írja le a volt FSZB-főnök, Vlagyimir Putyin államfő vezette Oroszországot. Az utolsó csepp akár az is lehetett a pohárban, hogy tavaly ősszel II. Erzsébet angol királynő személyesen adta át Gorgyijevszkijnek az egyik legmagasabb kitüntetést, a Szent Mihály és Szent György-érdemrendet. Az oroszok akkor válaszképpen a Barátság Érdemrenddel honorálták a Moszkvába szökött brit kettős ügynök, George Blake munkásságát.

Gorgyijevszkij életében egyébként több a talány, mint a biztosnak vehető tény. Azt sem lehet például tudni, hogy az angolok mikor szervezték be az MI6-ba. A hivatalosnak tekinthető változat szerint a Dániában diplomataként dolgozó KGB-ügynök az 1968-as csehszlovákiai szovjet beavatkozáson felháborodva állt át 1974-ben a Nyugat oldalára. Kevésbé romantikus, ám ugyancsak nem bizonyítható értesülések szerint viszont a leendő ezredest még a hatvanas évek elején fonta hálójába a brit titkosszolgálat. Amikor Gorgyijevszkij - mint a moszkvai külügyminisztérium alá tartozó egyetem, az IMO végzős hallgatója - koppenhágai gyakorlaton volt, egyik társával átrándult Svédországba, ám a kiruccanás gyászos véget ért: a fiatalembereket egy illegális bordélyban találták a kiérkező rendőrök. Gorgyijevszkijt állítólag ekkor, zsarolással kényszerítették rá az együttműködésre: ha a Nyugatnak dolgozik, Moszkvában nem tudják meg, mivel töltötte az idejét Svédországban. Pályafutása során szovjet ügynökök tucatjait leplezte le, amikor végleg Angliába költözött, a brit kémelhárítás 25 diplomatát és más szovjet állampolgárt utasított ki a szigetország területéről.

Gorgyijevszkij szökésével kapcsolatban is sok a találgatás. Az biztosnak tűnik, hogy 1985-ben a KGB őt akarta megtenni a szovjet titkosszolgálat londoni főrezidensének, ám amikor újra ellenőrizték, gyanússá vált. Hazarendelték - hivatalosan azért, hogy megkapja kinevezését -, és azonnal faggatni kezdték, de végül elengedték. A minden bizonnyal megfigyelés alatt lévő ügynöknek Moszkvában is sikerült felvennie a kapcsolatot az angolokkal, akik ez után a menekülését is megszervezték. Egyes források szerint maga szökött át Finnországba, mások úgy tudják, az angol szolgálatok emberei gépkocsin csempészték őt külföldre. Az angolos távozás után Gorgyijevszkijt távollétében halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélték, és hozzátartozói - Moszkvában maradt felesége és két lánya - csak akkor kapták vissza a lakásukat, amikor a felesége elvált tőle, és ismét felvette leánykori nevét. A családtagok 1991-ben találkoztak újra, ám a távollét okozta károkat nem sikerült helyreállítani: a lányok alig tartják a kapcsolatot London közelében élő apjukkal, felesége pedig két-három évvel később, immár külső kényszer nélkül is, otthagyta.

Az újabb kémügy mindenképpen tovább bonyolítja az egyébként sem baráti orosz-brit viszonyt. A kétoldalú mini hidegháború már odáig fajult, hogy Jonathan Evans MI5-főnök a közelmúltban megvádolta az oroszokat. Annyira gátlástalanul kémkednek Nagy-Britanniában - mondta -, hogy az angoloknak a nemzetközi terrorizmus elleni harc rovására kell erősíteniük a velük szembeni védelmet. "A hidegháború végeztével nem csökkent a fedésben dolgozó orosz ügynökök száma, a követség és más szervezetek munkatársai folyamatosan illegális tevékenységet folytatnak" - magyarázta a főkémelhárító.

Orosz kollégája, Nyikolaj Patrusev FSZB-vezető pedig legutóbb éppen a múlt héten vádolta meg az Oroszországban tevékenykedő külföldi nem kormányzati szervezeteket, hogy azok jelentős része a külföldi hírszerző szolgálatoknak dolgozik. A civil szervezetek - csakúgy, mint a korábbi hasonló kirohanások esetén - arra kérték Patrusevet, nevezze meg, kikre és mely szervezetekre gondolt, ám válasz, legalábbis egyelőre, ezúttal sem érkezett.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Mobilokra is kiadja a Microsoft a Windows Defendert

Mobilokra is kiadja a Microsoft a Windows Defendert

Elon Musk 250 millió dollárt tol űrcégébe

Elon Musk 250 millió dollárt tol űrcégébe

Koronavírus: hazavitték a Diamond Princessen rekedt briteket, többen fertőzöttek

Koronavírus: hazavitték a Diamond Princessen rekedt briteket, többen fertőzöttek