Megszakad-e a vallási türelem hagyománya a világ legnépesebb muszlim többségű országában? Ez a tétje Indonéziában a radikális iszlamisták által támadott Ahmadija szekta tervezett betiltása körüli huzavonának.

A szerényen berendezett csempepadlós iroda falán a köztársasági elnök és az alelnök képe, köztük az állami címer, a háttérben az indonéz zászló. Pedig nem egy jakartai közhivatalban vagyunk, hanem annak az Ahmadija közösségnek az egyik mecsetjében, amelyet éppen most készül betiltani az indonéz állam.

Már többször illették eretnekség vádjával a 20. század elején Pakisztánban alakult, a világ sok országában aktív Ahmadiját (lásd II. Jézus című írásunkat), Indonéziában azonban évtizedek óta háborítatlanul működtek az egyébként is sok ágra bomlott muszlim vallás egyik irányzataként. Egészen 2005-ig, amikor az indonéz muszlim vallástudósok tanácsa (MUI) fatvában mondta ki, hogy az ahmadisták tanítása megengedhetetlenül eltér az igaz iszlámtól. Azóta radikális iszlamisták fenyegető tüntetéseket tartanak az országban szétszórtan élő mintegy félmillió ahmadista mecsetjeinek - és egyben lakóhelyeinek - környékén.

Tavaly ősszel aztán megjelent a színen egy, eladdig a helyiek által se nagyon ismert - a Suharto-diktatúrától örökölt - állami intézmény, az indonézül is titokzatos hangzású Bakorpakem (teljes nevén: a Társadalmi Misztikus Hiteket Felügyelő Koordinációs Testület), és tárgyalni kezdett a fatvában foglalt vádpontokról az ahmadista vezetőkkel. Idén januárra ki is passzírozott belőlük egy 12 pontos megtérő nyilatkozatot.

Prófétaként tisztelik az ahmadisták a szektaalapító Mirza Ghulam Ahmadot - érvelt a HVG-nek a fatvát kibocsátó MUI elnöke, Hadji Amidhan, márpedig ezzel kizárják magukat az iszlám közösségből, hiszen a Korán szerint Mohamed után nincs próféta. Amidhant nem győzte meg a januári nyilatkozat, amelyben pedig az ahmadisták egyebek között kijelentik: Mohamed Isten "végső prófétája", Ahmad pedig csak "tanító, boldog üzenetek és figyelmeztetések hozója".

"Ne gondolja, hogy önszántunkból magyarázkodtunk ilyen megalázó módon - villantja fel a teológiai gondolatrendőrséggel kötött alku hátterét a HVG-nek a magát misszionáriusnak nevező Zafrullah Ahmad Pontok a már említett, állami szimbólumokkal dekorált jakartai Al Hidajah mecsetben. A főállású egyházfi szerint a vallásügyi hatóság arra próbálta csellel rávenni őket, hogy ismerjék el, eddig nem voltak igazi muszlimok. Ők azonban a rájuk kényszerített "vállalásba" több ponton is beiktatták az "ahogy eddig is tettük" fordulatot - meséli büszkén Pontok.

Hiába. A vallásügyi miniszter által januárban fölállított bizottság ugyanis három hónap elteltével megállapította, hogy az Ahmadija nem teljesítette a 12 pontot. A Bakorpakem pedig gyorsan le is vonta a következtetést: az Ahmadija szüntesse be tevékenységét, és ezt nyomatékosítsa egy - a vallásügyi, a belügyminiszter és a főügyész által kibocsátandó - rendelet. Mégpedig az ugyancsak Suhartótól örökölt blaszfémiatörvény alapján, amely öt évig terjedhető börtönnel fenyegeti azokat, akik a hivatalosan elismert vallások tanait helytelenül interpretálják.

Néhány nappal később Nyugat-Jáván fölgyújtottak egy Ahmadija-mecsetet, iskoláikat több helyen megtámadták, Sukabumi és Kuningam megyében és Cimach városban pedig a helyi önkormányzat - "a közrend megóvása érdekében" - betiltotta a szekta működését. Félszáz ahmadistát elüldöztek a lakhelyéről. A hatóságok legfeljebb a rendbontókat vették időnként őrizetbe, a felbujtók után nem kutattak.

"Valószínűleg az a bajuk velünk, hogy mi békések vagyunk, elvetjük például a dzsihádot - mondta a HVG-nek Amatul Hayyi, a bali Ahmadija közösség tagja. A sok más muszlim nőhöz hasonlóan egyszerű fejkendőt viselő huszonéves lány egyébként egy helyi utazási iroda alkalmazottja. Éppen most tanult meg oroszul, "mert így sokkal jobbak az elhelyezkedési lehetőségeim" a moszkvai újgazdagok által szinte megszállt szigeten. "Ugyanúgy imádkozom és olvasom a Koránt, mint a többi muszlim. Hogy miben vagyunk mások? Például közülünk sokan rendszeres véradók, és a szerveinket fölajánljuk a halálunk utáni hasznosításra. Meg homeopátiás gyógyszereket szedünk - de egyik sem kötelező."

Nem tudom, miért ilyen érzékeny a Nyugat! - méltatlankodott a HVG-nek az Ahmadija tervezett betiltását elítélő külföldi reakciókra utalva Din Syamsuddin, a második legnagyobb - egyebek között 14 ezer általános iskolával, 57 egyetemmel és 140 kórházzal rendelkező - indonéziai muszlim szervezet, a Muhamadija elnöke. "Hány szektát, vallási csoportot tagadott ki a Vatikán a katolikus egyházból?! Miért vonják kétségbe a muszlim tudós testület hasonló jogát?" - érvel a jövő évi elnökválasztáson való indulással kacérkodó Syamsuddin, hozzátéve, csak a szektát mint szervezetet kell megakadályozni abban, hogy az iszlám nevét használhassa. "Maguk az egyes ahmadisták a testvéreink, akik most az iszlám házának verandáján állnak, és én azt mondom, ne zavarjuk el, inkább hívjuk be őket."

Nasihim Masha, az Ahmadija kirekesztését támogató Republika című, 200 ezer példányban megjelenő napilap főszerkesztő-helyettese szerint az Ahmadija "az átmenet egyik, de nem a legfontosabb problémája" a Suharto-rezsim tíz évvel ezelőtti megdöntésével bekövetkezett rendszerváltás utáni Indonéziában. "Mi egyébként nem mondjuk, hogy tiltsák be az Ahmadiját - teszi hozzá Masha -, csak azt, hogy működjenek az iszlámtól független, önálló egyházként." De hogy ebben az esetben vajon mit írnának az ahmadisták személyi igazolványába - ahol a kötelezően kitöltendő vallás rovatba csak a muszlim, a hinduista, a buddhista, a katolikus, a protestáns, illetve a konfuciánus szavak egyike kerülhet -, arra Masha sem tudta a választ.

Liberális muszlim gondolkodók Indonéziában egyébként a vallásszabadságot garantáló alkotmánnyal ellentétesnek tartják ez utóbbi szabályt, akárcsak a már említett blaszfémiatörvényt, továbbá a Bakorpakem működését is. "Suharto annak idején ezekkel, az államot az egyházzal összefűző intézményekkel pacifikálta a muszlim vezetőket" - mondta a HVG-nek Ade Armando, a jakartai Indonéziai Egyetem kommunikációelmélet-tanára -, miközben valójában kis lángon tartotta az iszlámot. Ezért is lettek népszerűek a rendszerváltás után a fundamentalista iszlám vezetők, akik közül sokan a diktatúra ellenzékének számítottak. Vonzó programot is ajánlottak: visszaszorítani a bűnözést, a prostitúciót, a szerencsejátékokat, a korrupciót. Ennek jegyében több helyi önkormányzat is bevezette a saríát, legalábbis annak puha indonéz változatát.

A magát szintén liberális muszlimnak valló Bambang Harymurti, a Tempo című politikai magazin főszerkesztője ugyanakkor nem hiszi, hogy a korábban évszázadokon keresztül hinduista, majd buddhista többségű, de mindig toleráns Indonéziában, ahol "egy pakisztáni barátom megfogalmazása szerint csak amolyan diszkó-iszlám van", nagyobb teret hódítana a fundamentalizmus. Az új trend az indonéz iszlámban nem a radikalizmus - teszi hozzá -, hanem a fiatal, jóképű iszlám sztárevangélisták megjelenése, akik keresztény amerikai kollégáikhoz hasonlóan stadionokat töltenek meg, tévécsatornákat tesznek népszerűvé bugyuta, de ártalmatlan igehirdetésükkel.

Az Ahmadija ügyében - miután a kijelölt állami testület kétszer is elhalasztotta a döntést - most mindenki arra vár, szólaljon meg Susilo Bambang Yudhoyono köztársasági elnök. Neki sem könnyű, jövőre választás lesz, és ma senki nem tudja, mekkora a radikális iszlamisták tömegbefolyása Indonéziában. Erős külföldi nyomás is nehezedik az elnökre. A HVG jakartai diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy az itteni EU-nagykövetek már kezdeményezték, az unió figyelmeztesse az indonéz kormányt: rossz néven venné a békés szekta betiltását.

RÉTI PÁL / JAKARTA

Monitor

II. Jézus

Sokat ártott későbbi híveinek Mirza Ghulam Ahmad, amikor 1889-ben megalapított Ahmadija mozgalmáról azt mondta, hogy...

A Viszkist megbüntették, aztán ivott egy whiskyt

A Viszkist megbüntették, aztán ivott egy whiskyt

Karácsony Gergely komoly tétekben fogadott a győzelemre

Karácsony Gergely komoly tétekben fogadott a győzelemre

5 év alatt vakságot és járóképtelenséget okoz a kór, amelyre most sikerült találni egy ellenszert

5 év alatt vakságot és járóképtelenséget okoz a kór, amelyre most sikerült találni egy ellenszert

Méregdrága, nézők nélküli, ám korrupciógyanúval teli volt a foci-vb főpróbája

Méregdrága, nézők nélküli, ám korrupciógyanúval teli volt a foci-vb főpróbája

Botka László: nem foglalkozom az ellenfelekkel

Botka László: nem foglalkozom az ellenfelekkel

Elmeszelte a Fideszt a szegedi választási bizottság

Elmeszelte a Fideszt a szegedi választási bizottság