Egy metrósínekre zuhant 19 éves szentpétervári lány halála felrázta Oroszország polgárait közönyükből, és most arról vitatkoznak, mi vezetett az össztársadalmi érzéketlenséghez.

Egy fiatal lány, aki szemmel láthatóan rosszul van, beesik a szentpétervári metró két kocsija közé. Két másik lány a peronhoz lép, hogy megnézze mi történt, majd elindulnak a kijárat felé. Miután a szerelvény elhagyja az állomást, a két fiatal visszajön, egy pillantást vet a sínek közt fekvő áldozat szétroncsolt testére, aztán, mintha mi sem történt volna, végleg távozik - ezek a szentpétervári metró automata kamerája által felvett, április végén közzétett képsorok a 19 éves Viktorija Szokolova haláláról sokkolták az egyébként már sok mindenhez hozzászokott oroszokat.

A még márciusban történt tragédia két közönyös szemtanúja a rendőrségi kihallgatáson azt állította, az ijedségtől mindketten sokkos állapotba kerültek. E magyarázat azonban nem nyugtatta meg a közvéleményt, amely arra keresi a választ, hogy lehetett a két lány annyira érzéketlen, hogy a kisujját sem mozdította egy veszélybe került embertársa életének megmentésére? A pétervári eset kapcsán egymást követik a televíziókban a stúdióbeszélgetések a társadalom közönyösségéről, és bár néhányan azt állítják, az oroszok igenis törődnek embertársaikkal - egy filmes például azt mesélte, hogy egy utcai forgatáson távol kellett tartani az arra járókat, mert amíg nem zárták le a helyszínt, állandóan odaszaladt valaki a földön fekvő, beteget alakító színészhez -, a megszólalók többsége szerint az atomizálódó társadalom részvéttelenné vált.

A közöny terjedését jelzi, hogy ma már nemcsak a járdákon, parkokban "csont részegen" heverőkön néznek át az emberek, hanem azok sem igen reménykedhetnek segítségben, akik például a nyílt utcán lesznek rosszul. A HVG munkatársa - agy autóbusz ablakából látva az eseményeket - maga is szemtanúja volt annak, ahogy a moszkvaiak az egyik buszmegállónál átlépnek egy földön heverő fiatalemberen, aki a boltból hazafelé eshetett össze: a mellette lévő szatyor körül szétgurult narancsok és paradicsomok hevertek.

Lev Gudkov, a Levada-központ moszkvai szociológiai és közvélemény-kutató intézet igazgatója szerint a szovjet korszakban sem volt példás a társadalmi szolidaritás, de akkor legalább még voltak kisebb - elsősorban értelmiségiekből álló - csoportok, amelyek ezt fontosnak tartották.

"Honfitársaink nyolcvan százaléka egyáltalán nem bízik a többi emberben, legfeljebb a családtagjaiban" - idézett Gudkov az intézete által készített legutóbbi felmérésből. "A jelenlegi siralmas helyzet részben a szovjet örökségnek tudható be, a Szovjetunióban szocializálódott társadalom ugyanis megfogadta azt a bölcsességet, hogy az önkényuralmi rezsimeket akkor lehet túlélni, ha nem hiszel, nem félsz és nem kérsz. A Szovjetunió szétesését követő peresztrojka és a mostani putyini időszak tovább rontott a helyzeten: az emberek csalódottságát kihasználva a mostani rezsim az egymás közötti szolidaritás kiirtásával, a cinizmusra építve atomizálja a társadalmat" - mondta Gudkov. Magyarázatként hozzátette: az ilyen társadalmakban ugyanis sokkal kisebb az esélye egy homogén ellenzéki tömörülés létrejöttének.

Miközben már az interneten is folyik a vita Viktorija Szokolova tragédiájáról, a múlt héten, ugyancsak Szentpétervárott, egy 21 éves fiatalember egyértelműen öngyilkossági szándékkal beugrott egy metrószerelvény két kocsija közé. Az újabb haláleset kapcsán Dmitrij Gajev, a moszkvai metró vezérigazgatója azzal vádolta meg az újságírókat, hogy azért ugrálnak az emberek a metró alá, mert a szenzációra éhes zsurnaliszták feltupírozzák a tragikus eseményeket. Gajev kijelentése után most már arról is vitákat rendeznek a tévében, hogy jó lenne-e, ha az újságírók öncenzúrát gyakorolnának, és nem foglalkoznának ilyen ügyekkel.

Oroszországban egyébként évről évre emelkedik az öngyilkosságok száma, országos szinten százezer ember közül évente negyvenen - a csúcstartó kamcsatkai Korjákiában 110-en - vetnek véget önkezükkel az életüknek.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Monitor

VIP-metrót a gazdagoknak?

Előbb Szentpétervárott, majd Moszkvában is felmerült az ötlet, hogy VIP-kocsik üzembe állításával kellene lecsalogatni...

Molnár Zsolt nem lesz alpolgármester

Molnár Zsolt nem lesz alpolgármester

Napokon belül piacra kerülhet a Huawei összehajtható telefonja

Napokon belül piacra kerülhet a Huawei összehajtható telefonja

Új esti és éjszakai vonatokat indít a MÁV

Új esti és éjszakai vonatokat indít a MÁV

Börtönbe vonult a Született feleségek színésznője

Börtönbe vonult a Született feleségek színésznője

A kurdok felfüggesztik az Iszlám Állam elleni harcot

A kurdok felfüggesztik az Iszlám Állam elleni harcot

Kim Dzsong Un lóra pattant, és egy hegy tetejéig ügetett, hogy elmélkedjen – fotók

Kim Dzsong Un lóra pattant, és egy hegy tetejéig ügetett, hogy elmélkedjen – fotók