Tetszett a cikk?

A piac kiköveteli magának, hogy a cégek tegyenek a környezetbarát működésért - véli Andrew Winston amerikai...

A piac kiköveteli magának, hogy a cégek tegyenek a környezetbarát működésért - véli Andrew Winston amerikai közgazdász, akinek a vállalatok "zöldüléséről" írt kötete nemzetközi bestseller lett.

HVG: Meg tudja becsülni, mekkora üzlet az átállás a környezetbarát technológiákra?

A. W.: Az biztos, hogy sok ezermilliárd dollárról van szó, de a pontos értéket még megsaccolni is lehetetlen. Olyan, mintha azt kérdezné, mekkora üzlet az informatika, amelybe nemcsak a szoftvercégek tartoznak bele, hiszen ma már mindenki informatikai megoldásokat használ. A környezetvédelemben is az egész gazdaság érintett. A piac előbb-utóbb kiköveteli magának, hogy minden cég nyilvánosságra hozza teljes szén-dioxid-kibocsátását, azaz a szénlábnyomát, és lépéseket tegyen a környezetbarát működésért.

HVG: Van olyan szektor, amely megengedheti magának, hogy ne kezdje el csökkenteni a károsanyag-kibocsátást?

A. W.: Túl könnyű lenne azt válaszolni, hogy nincs. Tény, hogy néhány területen talán sürgetőbb a szükség. Az egész "mozgalom" az olajiparban, valamint az erdő- és a halgazdaságban kezdődött. Ma viszont már az áruházak és a nagy márkák is egyre inkább felismerik, hogy ha meg akarják tartani piaci részesedésüket, nincs más választásuk, mint csökkenteni az energiafogyasztást.

HVG: Ön a könyvében meglehetősen optimista: mit gondol, képes az üzleti szféra önkorlátozásra, vagy a kormányoknak kell irányító szerepet vállalniuk?

A. W.: Az önkorlátozás a cégeknek is jó, hiszen ha kevesebb energiát használnak, több marad a kasszában. Az USA kormányát eddig nem különösebben izgatta, mennyire környezetbarátok a vállalatok, ma azonban az elnöki posztra pályázók már zöld témákkal is kampányolnak. Ami Európát illeti, a cégeknek össze kell kapniuk magukat. Hiszen ha az EU - amint az történt is - megtiltja, hogy ólmot használjanak a félvezetőkben, akkor valakinek új megoldással kell előrukkolnia. Az innováció aztán előbb-utóbb Amerikára is vissza fog hatni. A szkeptikusok azért kritizálják a vállalatokat, mert sok millió dollárt úgymond eltékozolnak a károsanyag-kibocsátás néhány százalékos csökkentésére, ám nagyon hamar kiderülhet: a tétlenséggel sokkal többet veszítünk. Kínában például évente 400 ezer ember halálát okozza a légszennyezés.

Monitor

Kímélőprogram

A környezetvédelem és az energiatakarékos üzletvitel nem csupán nemes ügy, hanem a nyereséget is növelheti - derült ki nemrég egy londoni konferencián.

Ha iPhone-ja van, mostantól átpakolhatja fotóit a Google tárhelyére is

Ha iPhone-ja van, mostantól átpakolhatja fotóit a Google tárhelyére is

Késsel akarta lerendezni közlekedési vitáját egy teherautó sofőrje Veszprémnél

Késsel akarta lerendezni közlekedési vitáját egy teherautó sofőrje Veszprémnél

Egy hétre megszállja az utakat a rendőrség

Egy hétre megszállja az utakat a rendőrség