Tetszett a cikk?

Egy héten belül két, az idén összesen 19 kamaszt öltek meg Londonban. A rendőrség a terrorveszély után a második legnagyobb problémának tartja az egyre szaporodó támadásokat.

Ben Kinsella mintha előre megérezte volna a sorsát. "Megkéseltek. Háromszor mellbe, kétszer hátba, aztán egyszer még hasba is szúrtak" - írta a 16 éves londoni kamasz egy megdöbbentő iskolai fogalmazásában alig néhány héttel az előtt, hogy nemrég egy szóváltás után az utcán valóban halálra szurkálták. Néhány nap elteltével újabb gyilkosságról érkezett hír: a múlt csütörtökön fényes nappal Dél-Londonban ugyancsak egy 16 éves kamaszt öltek meg, majd hétfőn egy 14 éves fiú halt bele egy korábbi támadásban szerzett sérüléseibe. Ő volt a 19. tizenéves, aki az idén gyilkosság áldozata lett a brit fővárosban.

Az újabb tragikus esetek még inkább ráirányították a közvélemény figyelmét az amúgy is súlyos problémaként számon tartott jelenségre, az utcai késelésekre. Tizennégy esetben ugyanis halálra szurkálták az áldozatokat - sokszor még azt sem tudni, miért. Ben Kinsella például nem volt "balhés gyerek" (nővére, egy szappanoperából ismert színésznő, Brooke Kinsella egyenesen igazi angyalnak nevezte), és lehet, hogy tévedésből támadták meg. Barátai és ismerősei a múlt kedden több száz fős felvonuláson tiltakoztak, családja pedig - egyebek közt egy internetes honlap létrehozásával - harcot indított a tinédzserkéselések ellen.

A problémáról egy parlamenti meghallgatáson Tony Blair volt kormányfő lánykori nevén, Cherie Boothként ügyvédkedő felesége is beszélt. Az asszony, aki a Channel 4 tévécsatorna utcai erőszakkal foglalkozó sorozatának egyik szakértő szereplője, egyebek közt azt fejtegette, hogy maga is fél az utcára engedni kamasz gyermekeit, és a statisztikák messze nem tükrözik a valós veszélyt. A kimutatások valóban nem teljesek és nem egyértelműek. Az északnyugat-angliai Merseyside megyében egy, a mentőknél végzett felmérés például arról tanúskodik, hogy a késelések felének még a híre sem jut el a rendőrségig, mert az áldozatok balesetként állítják be a történteket. De a statisztikába bekerült esetekből sem áll össze a teljes kép, legalábbis ami a fiatalokat illeti. Az angliai és a walesi bűnügyi helyzetről kibocsátott hivatalos jelentés szerint 1995 óta összesen 41 százalékkal csökkent az erőszakos bűntettek száma, és ezen belül nem változott, továbbra is 8 százalék körül van a késelések aránya. Ez az összesítés azonban nem tér ki a különböző korcsoportokra, például arra a demográfiai változásra, amelyre a londoni King's College Egyetem Bűnügyi és Igazságügyi Tanulmányok Központjának igazgatója, Richard Garside a BBC internetes híroldalán hívta fel a figyelmet: egyre alacsonyabb a gyilkosságok áldozatainak átlagéletkora. A londoni rendőrség adatai azt mutatják, hogy manapság a késelés veszélyének leginkább a 17-20 éves korcsoport képviselői vannak kitéve. 2005-ben 15, egy évvel később 17, tavaly viszont már 27 tinédzser lett gyilkosság áldozata a brit fővárosban.

Ugyanakkor az elkövetők közt is egyre több a fiatal. A londoni igazságügyi minisztérium mellett működő, a fiatalkori bűnözéssel foglalkozó tanács számai szerint az erőszakos bűntettek elkövetői között 2004 óta csaknem a másfélszeresére nőtt a 15-16 évesek aránya, a belügyi statisztika pedig arról szól, hogy a kés - a brit törvények szerint a közterületen büntetendő - birtoklásáért eljárás alá vont személyek közül már 2006-ban minden ötödik tizenéves volt.

Az okokat kutató szakemberek többnyire egyetértenek abban, hogy a fiatalok általában azért hordanak maguknál ilyen-olyan vágó- és szúróeszközöket, mert úgy tartják, hogy ez férfias dolog, növeli tekintélyüket kortársaik körében, és mert félnek a támadásoktól. Vagyis amolyan öngerjesztő folyamat is beindult: késsel próbálnak védekezni a késelés ellen, növelve az ilyen konfliktusok veszélyét.

Fontos a családi háttér, a viselkedési modell is - mutatott rá Dél-Wales rendőrfőkapitánya, Barbara Wilding egy zártkörű konferencián. Dühös fiatalok egy "csaknem elvadult" nemzedéke számára a sokuknál elszakadt családi kötelékek, a szülői példa helyébe afféle törzsi hűség, az erőszakon és drogokon alapuló bandakultúra lép - idézte a leghosszabb ideje tisztében lévő brit női rendőri vezető kemény szavait a The Times napilap.

És persze ott van az okok közt a nélkülözés is, a fiatalok közötti erőszak a szegénység sújtotta térségekben terjed a leginkább. A rendőrség statisztikái szerint a londoni kerületek 2 százalékára jut a fiatalkorúak által elkövetett bűntettek tizede. Így aztán az elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a jogszabályok folyamatos, de a fiatalok esetében mindeddig jórészt eredménytelen szigorítása mellett egyebek közt a szegénység elleni küzdelem aktivizálásával, a rendőrség - különösen a veszélyeztetett helyeken - látványosabb utcai jelenlétével és közösségi programokkal kell megpróbálni felvenni a harcot a sajtóban csak "késes bűnözésként" emlegetett jelenséggel.

Az új londoni polgármester, az ilyen bűntetteknek is hadat üzenő Boris Johnson beiktatása után el is indítottak egy átfogó ellenőrző akciót, amelynek eredményeként a londoni rendőrök hat hét alatt több mint ötszáz kést koboztak el, és 1200 embert vette őrizetbe - közölte a fővárosi főkapitány a Kinsella-gyilkosság után. A kormány eközben május végén 3 millió fontot különített el egy reklámkampányra, amellyel a kés veszélyességére akarják figyelmeztetni a tizenéveseket. A hirdetések sokkoló képekkel operálnak, és szövegüket részben olyan fiatalok írják, akiket már ért ilyen támadás. A filmek egy része a szülőket szólítja meg, a hatóságok ugyanis arra számítanak, hogy ők is segítenek megfékezni a tinédzsergyilkosságok számának növekedését, amelyet - mint azt egy magas rangú tiszt a The Timesnak elmondta - a terrorveszély után a legsúlyosabb problémának tartanak a brit fővárosban.

Egy túszválság, amely megváltoztathatta egy amerikai elnökválasztás eredményét

Egy túszválság, amely megváltoztathatta egy amerikai elnökválasztás eredményét

Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját

Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját

Kidobta a Facebook? Nincs egyedül

Kidobta a Facebook? Nincs egyedül