A majmok fél napon át nem kaptak inni, ezért össze fog ülni a svájci legfelsőbb bíróság.

A majmok fél napon át nem kaptak inni, ezért össze fog ülni a svájci legfelsőbb bíróság. A lehető legmagasabb szintre emelkedik tehát a növények és állatok jogait a nemzetközi átlagnál erősebben védő aktivisták erőpróbája az alapkutatást végző tudományos műhelyekkel. A rhesusmajmok szerepe annyi, hogy egy zürichi intézetben Daniel Kiper pszichológus az ő agykérgüket vizsgálva igyekszik ismereteket szerezni arról, miképpen gyógyíthatóak az emberek szélütés vagy más agykárosodás után. Az agyvizsgálat közben a majmok feladatokat oldanak meg, és hogy hatásosan lehessen jutalmazni őket almalével, a kísérletek előtt 12 órán át szomjaztatják őket. Az állati méltóságra hivatkozva a zürichi állatkísérlet-bizottság tilalmat rendelt el, s miután a közigazgatási bíróság elutasította az érintett egyetemek tiltakozását, most a legmagasabb instancia következik.

A svájci alkotmány előírja, hogy tiszteletben kell tartani az állatok és növények méltóságát, nem szabad beavatkozni a szaporodásukba és örökített tulajdonságaikba. A szabály időközben bekerült a géntechnológiáról szóló és a szeptemberben életbe lépő állatvédelmi törvénybe is. A majomperben érintett zürichi műegyetem kutatási rektorhelyettese szerint az amúgy is szigorú törvényhez képest a hivatalos jogértelmezés még messzebbre ment. Kétségkívül szokatlan a zürichi közigazgatási bíróság ítélete, amely szerint emlősökön csak akkor szabad kísérletezni, ha a gyakorlati haszon kezdettől fogva látható, sőt a kutatás eredménye három éven belül alkalmazható. A két érintett zürichi egyetem értetlenül áll a döntés előtt, mondván: ezzel ellehetetlenítik az alapkutatásokat, veszélybe kerül a Svájcban oly fontos gyógyszerfejlesztés.

A törvényértelmezésben mértékadó testület, a nem humán biotechnológia etikai bizottsága nemrég a növények méltóságáról is jelentést tett közzé, azzal a sokféleképpen értelmezhető megállapítással, amely szerint a növényeket nem szabad szándékosan károsítani vagy roncsolni. Egy meglepett újságíró kérdésére a bizottság elnöke, Klaus Peter Rippe mindenesetre tisztázta: ez nem úgy értendő, hogy nem szabad növényt enni, csak arra gondoltak, hogy nem szabad beavatkozni a növények szaporodásába. Egy zürichi növénybiológus, Beat Keller ezt úgy kommentálta a hamburgi Der Spiegelnek: az ajánlások jó szándékúak, de csekély szakértelemről tanúskodnak. Hatásuk azonban nem marad el. Keller egyetemi kutatólaboratóriumába nemrég álarcos aktivisták törtek be, és elpusztították a genetikailag módosított kísérleti búzáját, pedig ezt a kutatást a nagy szigorúság mellett is hatóságilag engedélyezték. A biológus azt fontolgatja, hogy az Egyesült Államokba helyezi át kísérleteit.

Monitor

Görbe szándékok

Brüsszel megszüntetné az uborka görbületének hírhedt szabályozását és eltörölne több más, zöldségekre-gyümölcsökre vonatkozó bürokratikus előírást. A tervet váratlan ellenállás fogadja.

969 embert gázoltak el zebrán egy év alatt

969 embert gázoltak el zebrán egy év alatt

Ne csodálkozzon, ha nem frissülnek a fizetős Chrome-bővítmények, komoly oka van

Ne csodálkozzon, ha nem frissülnek a fizetős Chrome-bővítmények, komoly oka van

A Halászbástya elveszett szobrai kerültek elő egy pincéből

A Halászbástya elveszett szobrai kerültek elő egy pincéből

Esős, szeles időre számíthatunk

Esős, szeles időre számíthatunk

Egy Kínában dolgozó magyar orvos szerint pánik nincs, csak sok beteg

Egy Kínában dolgozó magyar orvos szerint pánik nincs, csak sok beteg

Radar360: Már 100 áldozatnál jár a koronavírus, itthon egyre kevesebb a háziorvos

Radar360: Már 100 áldozatnál jár a koronavírus, itthon egyre kevesebb a háziorvos