Az Afganisztánból származó ópium és heroin fő tranzitországában, Iránban egyre súlyosabb gondokat okoz, hogy mind többet helyben fogyasztanak el az áruból.

Emberek ezreit végezték ki az utóbbi tíz évben Iránban kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt (hivatalos adatok híján a pontos számot nem tudni). Teherán északi részén, a hűs ligeteiről nevezetes Darbandban látszólag mégis zavartalanul folyik a gazdag fiatalok közötti hasiskereskedelem. Elég felhívnom a mobilon ezt a számot - mutatja egyikük. Alek szerint nem nehéz hasishoz jutni, ő maga is kereskedik a szerrel. Az ár meglehetősen magas - abban az értelemben is, hogy grammonként 3 ezer forintnak felel meg, de egy interneten keringő videó elborzasztó tanúsága szerint úgy is, hogy a rendőrök már néhány gramm hasisért is kegyetlenül megverik az elfogott terjesztőt.

Mohammed, egy teheráni egyetemista a HVG-nek elmondta, hogy heroinista barátai nem mernek segítséget kérni, bár léteznek állami rehabilitációs központok. Úgy gondolják, szüleik megölnék őket a családon esett szégyenért, de a kórházból egyébként is egyenesen a börtönbe kerülnének. Hivatalos adatok szerint az iráni börtönökben lévő 170 ezer rab közül 70 ezret kábítószer-csempészet, 40 ezret pedig drogozás miatt tartanak fogva.

Irán több mint 900 kilométeren határos a világ fő ópiumtermelőjével, Afganisztánnal, az ellenőrzés szinte reménytelen. Egy iráni határőr szerint "sajnos rajtunk át vezet a legrövidebb út Európába. Mióta a Szovjetunió felbomlott, arrafelé sok határon kell áthaladni. Felénk csak kettőn." Ahogy utazik az anyag, úgy nő az értéke. Afganisztánban a termelők 50 dollárt kapnak az ópium kilójáért. Az iráni Zahedánban már 100 dollárért, Teheránban 600-ért cserél gazdát, Törökországban pedig 2400 dollárt kérnek érte. Ott finomítva 100 gramm heroint nyernek belőle, ami az európai piacon 7 ezer dollárt hoz.

"Ha átengednénk a tranzitra szánt kábítószert, akkor nem vesztené életét annyi katonánk, és kevesebb drog ragadna itt. A Nyugat, amely a legnagyobb fogyasztó, nem sokat segít. Valószínűleg nem kedvelik túlságosan országunkat" - panaszkodott a párizsi Le Monde-nak egy iráni határőr. A harminc éve tartó hadjáratban eddig 3 ezer katona vesztette életét, ennek ellenére hivatalos adatok szerint is 2 millió - az ENSZ szerint többször ennyi - ópiumfüggő él a kis híján 70 milliós államban.

Az irániak a szomszédos Afganisztánra mutogatnak, ahol hivatalosan 40 százalékos a munkanélküliség, és a lakosság kétharmada napi 2 dollárnál kevesebből tengődik. "Afganisztán Semmisztán: ópium nélkül nincs semmijük. Ideje lenne, hogy az amerikaiak ezzel is foglalkozzanak" - mondják a helyiek, akik azt is tudni vélik, hogy azokon a hagyományosan máktermesztő területeken, ahol betiltották a növény termesztését, a nincstelen földművesek egy része gyermekkorú lányai eladásából pótolja a kieső jövedelmet.

Az afgánok többsége ellenzi a máktermesztést, már csak azért is, mert az ópiumot a világi és muszlim törvények egyaránt tiltják. Csakhogy az ópium többet hoz a konyhára, mint az amerikai-brit Alternatív Gazdálkodás program (HVG, 2008. február 9.) által elterjeszteni próbált gyümölcstermesztés. Ráadásul a fő termőterületek az Iránnal és Pakisztánnal határos déli, ellenőrizhetetlen vidékeken vannak.

Így aztán a világ ópium- és heroinfogyasztóinak 93 százaléka Afganisztánban termelt mákból kapja a napi adagját. Afganisztánban, ahol sok ezer éves hagyománya van az ópiumnak (lásd Már a régi rómaiak is című írásunkat), 2006 után 2007-ben ismét minden korábbinál nagyobb volt a máktermés - derül ki az amerikai külügyminisztérium februári nemzetközi kábítószer-jelentéséből.

2001-ben az ország akkori vallási fundamentalista irányítói, a tálibok betiltották a máktermesztést. Az általuk uralt területen vissza is esett a mákgubón ejtett metszésből kicsorduló, errefelé mákkönny néven ismert ópium betakarított mennyisége, egy év alatt 3700-ról 185 tonnára. A termelés azonban nem szűnt meg, hanem csak áttevődött a tálibokkal hadilábon álló Északi Szövetség által ellenőrzött területekre. Miután a tálibokat kiszorították a központi hatalomból, és 2002-ben Hamid Karzai lett az elnök, romlott a helyzet. Több tartományban az ottani hadurak az ópiumbevételekből tartják fenn a hatalmukat, de a BBC brit rádió szerint Kabulban is pazar házak tanúskodnak arról, hogy a fővárosi tisztségviselőknek is csurran-cseppen a mákból. Közben a tálibok is elsősorban az ópiumból finanszírozzák gerillaháborújukat.

Az iráni hatóságoknak pedig már nem is csak az ópium okoz fejtörést. Miután a tálibok 2001-ben betiltották a máktermesztést, Teheránban nyomban elfogták az ország történelmének első kokaincsempészét, és még abban az évben másfélszeresére nőtt a hasisfogyasztás is. Ma már az Iránban nagy múltú hasis a második fő ellenség az ópium után. Tavaly 250 tonnát találtak Iránban, az afganisztáni és a pakisztáni határ mentén elásva. Teherán legsötétebb bazárjában, a Nasr Khosro út mentén nekem is kínálgattak hasist.

A hagyományok továbbélését az is erősíti, hogy az építkezéseken mind a mai napig gyakran ópiummal növelik a munkások kitartását és bátorságát. Még veszélyesebb azonban, amikor a szülők szoktatják rá gyermekeiket; egy internetes videón ötéves iráni gyermek látható, amint ópiumot szív.

A helyzet már az állatvédőket is aggasztja. Az utóbbi hónapokban heroinos zacskókkal teli gyomrú kecskéket állítottak meg a határ közelében. Az errefelé még szabadon élő sivatagi tevéket pedig immár évtizede használják fel arra, hogy átcsempésszék velük a kábítószert Afganisztán és Irán határán. Rászoktatják őket a heroinra, majd pár anyagmentes nap után a kiéhezett párák rekordsebességgel rohannak az adagjukért - ópiummal teli zsákokkal a hátukon. Egy karaván akár hét tonna ópiumot is képes szállítani. Ezekhez a drogos tevékhez szokták hasonlítani magát Iránt is: igaz, hogy csak tranzitország, de közben maga is rászokott az anyagra.

SZÁSZ BALÁZS / TEHERÁN

Kína betiltja az egyszer használatos műanyagokat

Kína betiltja az egyszer használatos műanyagokat

Tállai az adómentes pálinkafőzésről: Létkérdés a nép hagyományainak megtartása

Tállai az adómentes pálinkafőzésről: Létkérdés a nép hagyományainak megtartása

Igazi biztonságot szeretne? iPhone-jával védheti Google-fiókját

Igazi biztonságot szeretne? iPhone-jával védheti Google-fiókját

Doku360: "Egyikünk családjából sem jött el senki az esküvőre"

Doku360: "Egyikünk családjából sem jött el senki az esküvőre"

Halálos baleset volt Somogyban

Halálos baleset volt Somogyban

Molnár Péter: Turul, Városmajor, Szabadság tér, Horthy szobor

Molnár Péter: Turul, Városmajor, Szabadság tér, Horthy szobor