Valóságos népünnepély volt a stockholmi melegfesztivál. Kelet-Közép-Európával ellentétben Skandináviában a másság széles társadalmi és üzleti támogatottságot élvez.

A pártok, a hadsereg, több szakszervezet, pedagógusok, orvosok, nővérek és még számtalan szimpatizánscsoport lelkes küldöttei is ott voltak a stockholmi melegfesztivál augusztus eleji záró felvonulásán. A színes karneváli menetben a zuhogó eső ellenére majdnem félmillióan vonultak végig a belvároson. A nagy parádé az 1992 óta évente mindig más európai városban megrendezett Europride fesztiválsorozat idei állomása volt (a jövő évinek Zürich ad otthont).

A pártok és a vállalatok szinte versengtek a fesztivál támogatásáért, az angolul LGBT-ként emlegetett kisebbséghez tartozók, vagyis a leszbikusok, a homo-, a bi- és a transzszexuálisok rokonszenvéért. A 12 millió koronás (1,26 millió eurós) programsorozat húsz szponzorának a neve került fel a fesztivál honlapjára. Szerepel köztük Stockholm és Spanyolország idegenforgalmi hivatala, a Stadsteater színház, egy taxicég, a félmilliós tagságú Unionen szakszervezet, de olyan nagyvállalatok is, mint a KLM légitársaság és a Statoil olajcég. Nyilván piaci szempontból is fontos fogyasztói csoportnak tartják a résztvevőket és a rokonszenvezőket az említettek mellett olyan támogatók is, mint a Spendrups sörfőzde, a Prince cigarettagyár, a Swedbank pénzintézet vagy a Rica svéd-norvég szállodalánc. Ami pedig a társadalmi felvilágosítást illeti, a Volvo és az IBM fejtágítóin a munkahelyi homofóbiáról folyt diskurzus.

A svéd lutheránus egyház, amelyhez a lakosság háromnegyede tartozik, információs sátrat állított fel a melegfesztivál központjának számító parkban, óvodájukban pedig a meleg szülők gyermekeire vigyáztak a happeningek idején. A hét svéd parlamenti párt vezető tisztségviselői - a kereszténydemokraták kivételével - mind fontosnak tartották megjelenésüket. Az ellenzéki szociáldemokraták vezére, Mona Sahlin rózsaszínű cipőt választott a felvonuláshoz.

A svéd törvények szerint a homoszexuális kapcsolat már 1944 óta nem számít bűnös cselekedetnek, 1995 óta az egynemű párok ugyanolyan jogokat élveznek, mint a heteroszexuális házaspárok.

"Törvényeket hozni könnyű, annál nehezebb túljutni a társadalmi előítéleteken" - mondta előadásában Cecilia Malmström, a svéd kormány uniós ügyekben illetékes minisztere, aki EU-berkekben is a melegjogok egyik szószólója. Üzenete még a toleráns Svédországban is érvényes. Történt ugyanis, hogy épp a fesztivál előestéjén, július 28-án a csendes stockholmi utcák egyikén megkéseltek egy békésen andalgó homoszexuális párt. (A rendőrség később három tinédzsert letartóztatott.) Aztán betörtek néhány lutheránus templomba, és tiltakozó röpcédulákat szórtak szét, amiért az egyház lelkészei részt vettek az Europride-on. Az akciót a magát "ortodox keresztényeknek" nevező csoport vállalta magára.

Ám e két incidens ellenére a svédországi homofóbia nem említhető egy lapon a több kelet-közép-európai ország közvéleményére is jellemzővel. A stockholmi szervezők gondoskodtak is róla, hogy szó essen a kontinens keleti felén rendre előforduló atrocitásokról. A GenderDoc-M jogvédő szervezet egyik aktivistája, Dana Cotici a stockholmi parlamentben rendezett szemináriumon számolt be arról, hogyan hiúsították meg a melegfelvonulást szélsőjobboldali csoportok a moldovai Chisinauban (HVG, 2008. július 12.). Ugyanitt mesélte el Marija Ausrine Pavilioniene litván parlamenti képviselő, hogy Vilniusban a buszsofőrök nem voltak hajlandók LGBT-poszterekkel dekorált járműveket vezetni, a polgármester pedig megtagadta az egyenlő jogokat propagáló, Európát járó uniós kampánykamion fogadását.

Az Európai Bizottság július elején újabb diszkriminációellenes irányelvet terjesztett elő. Ez a szexuálisan más kisebbséget is az olyan, hátrányos helyzetű csoportok közé sorolja, amelyeknek egyenlő elbánás jár nemcsak a közszolgáltatásokban - az egészségügyben, a társadalombiztosításban, az oktatásban -, hanem a mindennapi életben is. Ahol ennek alapján törvényt alkotnak, ott be lehet majd perelni például azt a háztulajdonost, aki az érdeklődő nemi orientációjára hivatkozva tagadja meg egy lakás bérbeadását. Akad azonban érdekvédő szervezet, amely szerint Brüsszelnek ennél többet kellene tennie a homofóbia ellen. Az Európai Alapvető Jogok Ügynöksége nevű bécsi szervezet például azt kifogásolta egy minap kiadott tanulmányában, hogy a 27 uniós tagország közül csak 18-ban élveznek átfogó jogi védelmet az LGBT-kisebbséghez tartozók.

HEIMER GYÖRGY

Felforgatja az élőzés a kínai kereskedelmet

Felforgatja az élőzés a kínai kereskedelmet

300 millióból építenek székházat a megye I.-ből visszalépő nagykőrösi csapatnak

300 millióból építenek székházat a megye I.-ből visszalépő nagykőrösi csapatnak

A Facebook alelnöke szerint a Facebook olyan, mint a cukor: ártalmas lehet az egészségre

A Facebook alelnöke szerint a Facebook olyan, mint a cukor: ártalmas lehet az egészségre

A Néppárt újra lecsap a Fideszre, már közeleg a végkifejlet

A Néppárt újra lecsap a Fideszre, már közeleg a végkifejlet

Dörzsöltnek hitte magát a benzinkutat kirabló pár, egy napon belül elfogták őket

Dörzsöltnek hitte magát a benzinkutat kirabló pár, egy napon belül elfogták őket

Az emberi test határait feszegetik

Az emberi test határait feszegetik