Oroszország történelmet írt Grúzia elleni villámháborújával: Moszkva először támadott úgy, hogy a tankokkal és repülőgépekkel egy időben számítógépeket is harci eszközként vetett be.

Néhány órával azelőtt, hogy az orosz hadsereg augusztus 8-án hajnalban kiűzte a grúz erőket a szakadár Dél-Oszétia területéről, orosz hackerek átfogó támadást indítottak a grúz honlapok ellen. Már 7-én késő este lelassultak vagy lefagytak a kormányzati és médiumportálok. Másnap pedig a hullám elérte a különféle elemzőintézeteket is. Az oroszok nem akarták megszállni az ellenséges honlapokat, csak arra törekedtek, hogy százezernyi számítógépről indított támadásukkal túlterheljék az ellenséges szervereket, és ezzel megbénítsák a tbiliszi kormány propagandagépezetét, megnehezítsék az ellenfél belső kommunikációját.

Tbiliszi az orosz honlapok elérhetetlenné tételével és az orosz tévéadók sugárzásának beszüntetésével igyekezett mérsékelni az orosz propagandafölényt, ám ennek legfeljebb belföldön, az egyébként is oroszellenes lakosság körében lehet hatása. A döntés antidemokratikusságát maguk a grúzok is elismerték, Mamia Szanadiradze, az egyik legnagyobb grúz szolgáltató, a Caucasus Online igazgatója közölte, az oroszok blokkolását a grúz titkosszolgálat kérte, arra hivatkozva, hogy Moszkvából vírusokkal és hazugságokkal árasztották el a kaukázusi államot. A grúzok helyzetét nehezíti, hogy az internetezést lehetővé tévő 13 nemzetközi fővezeték közül hat Oroszország területén halad át, így Moszkva, ha akarja, fizikai értelemben is leválaszthatja szomszédját a világhálóról.

A grúzok ellen bevetett zombigépek egy része - legalábbis amerikai szakértők szerint - már harcedzett volt, a hackerek ugyanis alig több, mint egy évvel korábban, 2007 áprilisában és májusában egy másik volt szovjet tagköztársaság, Észtország ellen bevetették őket. A szovjet felszabadítási emlékmű átköltöztetésekor kitört politikai válság idején több mint 1 millió gépről indítottak - valódi fegyverekkel nem támogatott - offenzívát az észt parlament, kormány, minisztériumok, médiumok és pénzintézetek ellen. A leglátványosabb akció az volt, amikor az állítólag Moszkvából irányított hackerek egy időben helyezték el az észt portálokon azt a hamis levelet, amelyben Andrus Ansip észt miniszterelnök bocsánatot kért a szovjet bronzkatona zaklatása miatt. A jól előkészített akció következtében szinte teljesen megbénult a világháló észtországi szeglete, és végül csak - részben külföldről érkezett - ellenhackerek bevetésével sikerült talpra állítani a helyi szervereket. A grúzok és az észtek nem tudják ugyan bizonyítani, hogy az akciók mögött a Kreml állna, ám szakértők szerint a támadások léptéke arra utal, a hackereket komoly erők támogatják.

Az internetes hadviselés adta lehetőségekkel természetesen nem csak Oroszország él. Koszovói albán hackerek a napokban vették virtuális tűz alá Szerbia több minisztériumát, illetve az ortodox egyház honlapját. Itt nem a portálok lefagyasztása, hanem különféle üzenetek elhelyezése volt a cél. A támadók albán zászlókat, illetve a dél-szerbiai albán többségű tartomány függetlenségét éltető jelszavakat tettek fel a feltört oldalakra. Az akció annyira jól sikerült, hogy az ortodox egyház portálja még lapzártánkkor sem működött, a látogatókat "A honlap éppen átalakítás alatt van" üzenet fogadja. Igaz, a szerbek méltó ellenfelek a csatározásban: néhány héttel korábban az albán kormányhivatalok "tudták meg", hogy a tartomány Szerbia elidegeníthetetlen része.

Bár a virtuális világban indított háborúk okozta károk egyelőre jóval kisebbek, mint a tűzzel-vassal megvívott harcoké, az Egyesült Államok hatalmas összegeket költ saját kibernetikai biztonságának védelmére. George Bush amerikai elnök a napokban több milliárd dollárt kért a szenátustól a titkosított állambiztonsági költségvetés virtuális fenyegetésekkel foglalkozó fejezetének. Bár egyelőre nem tudni, Washington hogyan akar védekezni a számítógépes akciók ellen, az már kiderült, hogy a légierő kötelékében már októberben megkezdi működését a számítógépes támadások elhárítására hivatott parancsnokság. A hagyományos katonai értelemben szinte sebezhetetlennek tűnő amerikaiakat leginkább az aggasztja, hogy az eddigi virtuális támadások során annyi már egyértelművé vált: a kezdeményezőknek általában jelentős előnyük van, és a támadást több ezer kilométeres távolságból is végre lehet hajtani. Az internetes háború a NATO-t is foglalkoztatja, a szervezet virtuális hadviselés elleni központja 2009-ben Tallinnban nyílik meg.

NÉMETH ANDRÁS

Kamu csodagyógyszer terjed a magyar neten, a pénze bánhatja

Kamu csodagyógyszer terjed a magyar neten, a pénze bánhatja

65 kilométert tud elektromosan az új Toyota RAV 4

65 kilométert tud elektromosan az új Toyota RAV 4

Elnézést, az ön párja is energiavámpír?

Elnézést, az ön párja is energiavámpír?

Nem tágít a hidegpárna, besárgult az egész ország

Nem tágít a hidegpárna, besárgult az egész ország

Baleset miatt lezárták az M1-es autópályát

Baleset miatt lezárták az M1-es autópályát

Hogyan neveljünk függőségre hajlamos gyermeket/felnőttet?

Hogyan neveljünk függőségre hajlamos gyermeket/felnőttet?