szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Szarajevó belvárosában már alig van jele a négyéves véres polgárháborúnak.

Szarajevó belvárosában már alig van jele a négyéves véres polgárháborúnak. Az óváros dzsámijai régi fényükben pompáznak, s helyreállították a szerb tüzérség egykori kedvenc célpontjainak számító magas irodaházakat, köztük a parlament korábban menthetetlennek ítélt épületét is. A lakóházakra tekintve már csak az új tégla láttán lehet arra következtetni, hogy másfél évtizeddel ezelőtt közvetlen találat érte az épületet. Az utcákról is eltüntették a háború után – meglehetősen bizarr ötlettől vezérelve – vérvörös festékkel kiöntött gránátbecsapódási krátereket. Néhány külvárosban ugyan még sok a rom, de a helyiek szerint négy-öt év múlva már minden látható sérülés eltűnik majd.

A lelkekben, még ha lassabban is, de szintén megkezdődött a sebek begyógyulása. „A vállalatnál, ahol dolgozom, az alkalmazottak közel harmada szerb. Nincs köztünk vita, az egész háborút a politikusok csinálták” – magyarázza a HVG munkatársának Szarajevó belvárosában az egyik kereskedőcégnél dolgozó Cerim. Az ötvenes éveiben járó férfi annak ellenére sem mutat haragot, hogy végigharcolta a háborút, s mióta mellette robbant egy gránát, jobb fülére teljesen süket.

A szerb városnegyedben sem gyűlölik a szomszédokat. Igaz, ügyelnek rá, hogy lehetőleg minden utcasarkon kint legyen a boszniai Szerb Köztársaság és a Bosnyák–horvát föderáció határát jelző tábla. A kávézók vendégei nem a nemzeti ellentéteket, hanem a két boszniai entitás szociális rendszerének különbségeit ecsetelték tárgyszerűen a HVG munkatársának, és készséggel elismerték: a helyiek jó része a muszlimok lakta belvárosban dolgozik, s egyiküket sem éri bántódás.

A Szarajevót a háború előtt jellemző multikulturalizmus azonban halálosnak tűnő sebet kapott. Korábban a szerbek, horvátok, muszlimok és zsidók egymás mellett laktak, együtt éltek és ezerszámra kötődtek vegyes házasságok. Mostanra a mintegy kétezres zsidóság háromnegyede elmenekült, a szerbek külön negyedekben laknak, és a horvátok sem keverednek a muszlimokkal. A belvárosban álló, szépen renovált ortodox templom is a megosztottság jelképe: a háború előtt mindig nagy volt itt a nyüzsgés, ám most a szerb hívők saját negyedeikben járnak imádkozni, és a belvárosi templomba szinte csak a turisták térnek be.

A helyzetet nehezíti, hogy az eltávozott szerbek, zsidók és horvátok helyére a szerbek és horvátok által megszállt kis falvakból elzavart muszlimok költöztek be, és ők még nem igazán szoktak hozzá a városi léthez. A mai Szarajevót jól jellemzi, hogy a főváros muszlim lakói maguk között is különbséget tesznek: sokan – némely lap kimutatásaira böködve – arról vitatkoznak, nem túlzott-e a más jugoszláv tagköztársaságból érkezett muszlimok helyi gazdasági és politikai befolyása.

140 km/h-val repeszt a DJI új drónja

140 km/h-val repeszt a DJI új drónja

Nemcsak űrhajósokat toboroz, maga is visszatér az űrbe jövő tavasszal az első olasz űrhajósnő

Nemcsak űrhajósokat toboroz, maga is visszatér az űrbe jövő tavasszal az első olasz űrhajósnő

Levelet írt Karácsony Gergelynek az amerikai külügyminiszter

Levelet írt Karácsony Gergelynek az amerikai külügyminiszter