A romló gazdasági helyzetben vendégek és vendéglősök egyaránt spórolni próbálnak az alkalmazottak borravalóján.

Barack Obama sikeresen elkerülte, hogy pellengérre állítsák azon a pincérblogon, amelyen a sóher vendégek sértően alacsony borravalóit teszik közzé – névvel és összeggel – az inkognitóban beírogató amerikai vendéglátó-ipari dolgozók. Amikor január elején a washingtoni polgármester társaságában egy fővárosi gyorsétteremben ebédelt, jelentős sajtóérdeklődés mellett Obama húszdollárossal fizetett a 12 dolláros menüért.

Ez még a borravalóra épülő amerikai gasztroviszonyok között is igen nagyvonalúnak számít, ami azért fontos, mert más hírek szerint az amerikai recesszió utolérte a borravalós szakmákat. A londoni The Times napilap részvétteli tudósítást közölt arról, hogy New Yorkban a belvárosi hotelek londinerjei a bőröndcipelésért darabonként megszokott – és az átlagosnál eddig magasabb – 2 dollár helyett már többnyire csak egyet kapnak. A szintén londoni, de Amerikában is igen olvasott The Economist utazási blogján ezt a tendenciát nem fogadta osztatlan lelkesedés. Ha valakinek befuccsolt a jelzáloghitele, az úgyse lakik manhattani szállodában, de ha mégis, akkor ne a londiner borravalóján spóroljon – érvelt egy utazó.

Amerikában a vendéglátóiparban, de sok más szolgáltatásban is a dolgozók nem a szándékosan alacsonyra szorított fizetésükből élnek, hanem a borravalóból. A szokásos jatt 15-25 százalék, és jóérzésű fogyasztó csak nagyon indokolt esetben fosztja meg ettől a kiszolgáló személyzetet. Aki mégis smucig, azzal megeshet, hogy a pincér utánamegy, és emlékezteti: a megélhetéséről van szó (HVG, 2005. május 28.). A munkaügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a borravalós szakmákban a minimális órabér 6,55 dollár, de ebből elég, ha 2,13-at fizet a munkaadó, a többit a jatt pótolhatja ki. A hagyomány immár történelminek tekinthető: az 1930-as évek nagy válsága idején alakult ki, efféle közadakozással őrizték meg azokat a munkahelyeket, amelyeket szabályosan nem lehetett volna fenntartani.

A borravaló-barométer most főképp a karácsonyi ünnepek táján mutatott felhős időt. Az amerikai tévéműsorokban etikettszakértők adtak tanácsot, hogy az év végén szokásos háladömpingben miképpen tarthatják meg a házmesterek, szemetesek, postások, mosodások rokonszenvét azok, akiknek a válság miatt minden dollárra figyelniük kell. Lehet például – kérdés, milyen eredménnyel – a csökkentett összeg mellé levélkét csúsztatni, és mentegetőzni a rossz gazdasági év miatt. Vagy lehet levelet írni a szorgos dolgozók főnökének, hogy legalább az előléptetéskor gondoljanak rájuk. Házi készítésű ajándék esetén azonban ügyelni kell arra – merült el a részletekben egy jó nevű tanácsadó –, hogy személyesen ismerjük a szolgáltatót, nehogy a szappan, gyertya vagy sütemény allergiát okozzon.

Borravalóügyben tavaly per is folyt, és a kaliforniai legfelsőbb bíróság a baristák, azaz a szakképzett kávéfőző személyzet javára döntött, elmarasztalva a Starbucks hálózatot. Jogtalannak minősítette, hogy az igazságos osztozkodás szándékával a közösbe kerülő borravalóból sápot szedtek azok a főnökök is, akiknek kockázatos volt ezért szólni, mert ők döntenek a beosztottak előmeneteléről. A csoportos perben a bíróság kárpótlásul kamatokkal együtt 100 millió dollárt ítélt meg 120 ezer baristának.

Kormányszintű intézkedés készül egy hasonló munkaügyi vita nyomán Nagy-Britanniában. A kereskedelmi dolgozókat tömörítő Unite szakszervezet kampányára az angol sajtó is ráerősített. A The Mirror bulvárlap leleplező riportokat írt a filléres gondról, a BBC pedig tévétudósításban számolt be arról, hogy még az egyik legelőkelőbb londoni hotel, a Dorchester éttermében is dézsmálják a pincérek jattját. Ráadásul titokban. A dolog úgy lepleződött le, hogy egy érintett – kissé tisztázatlan körülmények között – egy éjszaka valamelyik főnök számítógépét használta. A közösen begyűjtött, majd szétosztott borravalóról olyan táblázatra bukkant, amelynek egyik oszlopában a felszolgálók pénzéből kisebb-nagyobb mulasztások miatt levont büntetések szerepeltek, egy másikban a főnökök pluszjuttatásai. A két oszlop végösszege érdekes módon megegyezett. A kíváncsi pincért időközben elbocsátották, ahogy utcára került a brit Pizza Hut egyik szakszervezeti vezetője is, aki a közös borravaló igazságtalan szétosztása ellen tiltakozott.

Jogi kiskaput használnak ki az éttermek üzletvezetői. Míg a készpénzben lerótt borravaló a pincéreket illeti, a kártyás fizetéshez toldott pluszpénz, illetve a számlához hivatalosan hozzáadott felszolgálási díj jog szerint az üzlet bevétele, vagyis a menedzsment a nagyobb falatot jogosan nyelheti le. Csak éppen nem etikusan. A Unite szakszervezet már csak azért is jogszabály-módosításra ösztönzi a kormányt, mert a borravaló efféle központi kalkulációjával a vendéglősök egyúttal a minimálbérszabályokat is aláássák, vagyis a minimálbérnél kevesebbet fizetnek, arra hivatkozva, hogy az általuk újrafelosztott borravalóval együtt jön ki a törvényes összeg.

A londoni kormány a jövő hónapban készül befejezni a szakmai konzultációkat. A Unite szakszervezet addig is folytatja Fair Tips, azaz tisztességes borravaló jelszavú kampányát, azzal a voltaképpen magától értetődő követeléssel, hogy a jattot száz százalékban azok kapják, akiknek a vendég szánja. Időközben a vendéglőtulajdonosok egy része is felismerte, hogy a borravalóval való trükközés elriaszthatja a vendégeket: többen a szakszervezet által bevezetett emblémával jelzik, hogy betartják az érdekvédők jattchartáját. Közéjük tartozik immár a Pizza Hut is.

Pusztított a dunántúli dióültetvényeken a fúrólégy

Pusztított a dunántúli dióültetvényeken a fúrólégy

Az ellenzéki pártok lassan kijózanodnak, és már egymás mozgását sasolják

Az ellenzéki pártok lassan kijózanodnak, és már egymás mozgását sasolják

Az okostelefonok hat legnagyobb veszélye

Az okostelefonok hat legnagyobb veszélye

Nyolcvanmillió dolláros szerződésre mondott nemet a Boston kosarasa

Nyolcvanmillió dolláros szerződésre mondott nemet a Boston kosarasa

A Brexiten múlik, hogy lesz-e Orbán-beszéd október 23-án

A Brexiten múlik, hogy lesz-e Orbán-beszéd október 23-án

Több mint 70 embert kellett ellátni a Katalóniában történt éjszakai tüntetések után

Több mint 70 embert kellett ellátni a Katalóniában történt éjszakai tüntetések után