szerző:
HVG

A legnagyobb görög személyszállító hajózási birodalmat építette ki Periklész Panagopulosz, akit egy héttel elrablása után, kedd hajnalban váltságdíj kifizetésével elengedtek.

Fél éven belül a második görög iparmágnást rabolták el a múlt héten. Ezúttal Periklész Panagopuloszt, a legnagyobb görög komptársaság, az Attica Holdings 74 éves alapítóját három álarcos fegyveres kirángatta golyóálló Mercedeséből, amikor sofőrjével kihajtott Athéntól alig félórányira lévő villájának kapuján. A betegeskedő üzletembert betuszkolták egy mikrobuszba, amelyet később a görög főváros egyik külvárosában kiégve találtak meg. Panagopulosz az általa alapított társaság vezetését néhány éve a fiának adta át, ám az igazgatóság elnöki posztját máig megőrizte. Elrablói 40 millió eurót követeltek az üzletemberért, és végül kedd hajnalban sajtóértesülések szerint 15–20 millió euró kifizetése után elengedték.

A rendőrség kizárta, hogy politikai okok húzódnának meg a háttérben, és esetleg az öt éve felszámolt November 17. szélsőbaloldali terrorista szervezet még rejtőzködő aktivistái követték volna el az akciót. Vélhetően, ahogy tavaly augusztusban, most is pusztán a pénzéhség vezérelte az elkövetőket. Akkor a vezető fémipari Alumil Aluminium Systems cég elnök-vezérigazgatóját, Jorgosz Milonaszt, az Észak-görögországi Ipari Szövetség elnökét rabolták el Thesszalonikiben. Őt két hét után elengedték, miután a családja kifizette a 12 millió eurós váltságdíjat. Nem sokkal később elfogtak négy gyanúsítottat, köztük a legkeresettebb görög bűnözőt, a bankrablásért korábban egyszer már elítélt Vaszilisz Palekosztaszt.

A mostani eset azért is különös, mert az önerejéből meggazdagodott Panagopulosz – akinek vagyonát 300 millió euróra becsülik – nem élt nagy lábon, nem volt a figyelem középpontjában, nem verte nagydobra gazdagságát. Szülei egy athéni szálloda tulajdonosai voltak, ő a nagybátyja gőzhajótársaságánál dolgozott 15 éves korától, ott tanulta ki a mesterséget. Nem tettek vele kivételt, ugyanazt a munkát kellett elvégeznie, mint a tengerészeknek. Élvezte, hogy utazhatott, Dél-Amerikába, a Közel-Keletre. Nagybátyja elküldte svájci és angliai cégeihez is. Görögországba 25 évesen tért vissza, előbb katonai pályára lépett, de aztán újra a hajózással kötelezte el magát. Az 1960-as évek végén egy görög társaságnál helyezkedett el, majd elindította a saját vállalkozását, a Royal Cruise Linest. Az idő tájt, az 1970-es évek elején indult fellendülésnek a görög turizmus, az évente az országba látogató hárommillió külföldi körében egyre népszerűbbé váltak a csak hajóval vagy komppal megközelíthető kis szigetek. Panagopulosz télen is üzemeltette járatait, és a kizárólag a görög vizeken hajózó riválisaival ellentétben külföldre is vállalt fuvart. Dániából rendelt hajói Észak-Amerikába, Mexikóba, Skandináviába, az ázsiai csendes-óceáni térségbe, a Közel-Keletre, de még Alaszkába is kínáltak utakat. A személyszállítás mellett néhány hajót teherfuvarozásra is beállított.

Az üzleti élettől 55 évesen visszavonulni szándékozó Panagopulosz 1989-ben 250 millió dollárért eladta cégét egyik dán riválisának. Alig háromévi pihenő után azonban visszatért a tengerhajózáshoz, felvásárolt egy működésképtelenné vált vállalatot, amely hamarosan meg is kezdte az utas- és teherszállítást nagy sebességű hajókkal. Elsőként a görögországi Patraszból indított járatokat az olaszországi Anconába. Szupergyors hajóival a 910 kilométeres utat riválisainál nyolc órával rövidebb idő, húsz óra alatt tette meg. A növekvő igények láttán Panagopulosz újabb hajókat vett, és bővítette útvonalait. Cége a tavalyi évet 316 millió eurós forgalom mellett 70 millió euró nyereséggel zárta, Máltán, Libériában, Cipruson és Panamán bejegyzett leányvállalatokat tömörítő holdingjának járatai az Adriai-tengeren és a görög szigeteken kívül Németországba és Finnországba, valamint Belgiumba és Skóciába is közlekednek.

Vádalkut kötött az ügyész a Kuciak-gyilkosság kulcsfigurájával

Vádalkut kötött az ügyész a Kuciak-gyilkosság kulcsfigurájával

Fülke: Orbánnak most a saját terveit kell lesöpörnie az asztalról

Fülke: Orbánnak most a saját terveit kell lesöpörnie az asztalról

Lackner Csaba felfüggesztette MSZP-tagságát

Lackner Csaba felfüggesztette MSZP-tagságát

Németh Szilárd verset írt Bangónéhoz

Németh Szilárd verset írt Bangónéhoz

Két férfi úgy gondolta, hogy az óbudai rendőrség parkolója a legjobb hely a füvezésre

Két férfi úgy gondolta, hogy az óbudai rendőrség parkolója a legjobb hely a füvezésre

Madár csapódott a repülőgépnek, amelyről az atomháborút is lehet indítani

Madár csapódott a repülőgépnek, amelyről az atomháborút is lehet indítani