Almás

Utolsó frissítés:

Károly herceg a Transylvania Authentica márkanév védelme alá helyezné a hagyományos erdélyi mezőgazdaságot, vendéglátást és kézművességet.

Egyelőre talány, hogy Károly angol herceg számára pusztán úri paszszió, őszinte érdeklődés tárgya, vagy üzlet az isten háta mögötti erdélyi falvak, régi magyar és szász birtokok rendszeres látogatása. Az viszont biztos, hogy ahol megjelenik és elbeszélget a helybéliekkel, egy évre szóló élményt hagy maga után, amiből aztán színes legendák születnek. Így van ez az 1305 óta Almakerék (románul Malancrav, németül Malmkrog) néven ismert Szeben megyei településen is, amely az utóbbi években a brit trónörökös kedvenc erdélyi faluja lett. Hogy ki ajánlotta a figyelmébe a Segesvártól mintegy harminc kilométerre lévő, jórészt csak kavicsos úton megközelíthető, de gyönyörű környezetbe ágyazott, letűnt századokat idéző falut, nem tudni. Mindenesetre a herceg annyira megszerette Almakeréket, hogy a királyi család által a román emigránsok támogatására a hidegháború idején Londonban alapított Mihai Eminescu Trust Alapítványon (META) keresztül megvette az 1560 körül itt épült Apafi-udvarházat. Az épület szomszédságában áll a 14. században emelt, az eredeti freskók zömét őrző szász evangélikus templom és erőd, amelynek kriptájába temették az 1690-ben elhunyt utolsó erdélyi fejedelmet, Apafi Mihályt.

A falusi bolt előtt álldogáló helybélieknek elég volt megemlíteni Károly herceg nevét, azonnal a legapróbb részletekig elmesélték a HVG-nek a maguk között csak Charlie-nak becézett herceg legutóbbi, májusi látogatását. Bár az illusztris vendég mindössze három órát töltött Almakeréken, az utcára kivonult falubeliek zömének nagyon tetszett kedvessége, közvetlen modora, ahogy belekóstolt a helyi pálinkába, túróba, füstölt szalonnába – kísérete néhány tagjának nem palástolt nagy megrökönyödésére. Egy idősebb asszony, akitől Károly herceg több szőttest rendelt szigetországi rezidenciája számára, lelkesen mesélte, hogy amikor megmutatta neki a szövőszékét, nem hitte el, hogy egy ilyen egyszerű faszerkezeten készíti a szőnyegeket, függönyöket, ágytakarókat. Almakeréken arra is büszkék az emberek, hogy a szőttesek mellett az alapítvány által koncesszióba vett százhektáros almaliget terméséből helyben préselt almalé is az uralkodói család asztalára kerül. „Hamarosan mi leszünk a birodalom egyik ékköve” – húzta ki magát a HVG alkalmi kalauza, aki arról álmodozik, hogy egyszer Károly herceg felesége, Camilla is összeporozza a cipőjét a faluban.

Ám mint kiderült, a valamivel több mint ezerlelkes Almakeréken, ahol ma alig másfél száz lakos vallja magát szásznak, nem mindenki örül ennyire az angol trónörökös betelepedésének. Az idős szászok azért morgolódnak, mert amióta az alapítvány megvette a helyi evangélikus egyházközösségtől a kommunizmusban kultúrotthonként működtetett udvarházat, a falu népének nincs hol megtartania az ünnepeit. Úgy látják, mára az egész birtok üzleti vállalkozássá vált. A panzióvá alakított udvarházban 13 ezer forintnak megfelelő összegért lehet szobát kapni, 600 ezerért pedig egy hétre az egész kibérelhető. A helybéliek néhány szépen kitatarozott régi szász házat is megmutattak, amelyeket az alapítvány csendben felvásárolt, hogy – mint gondolják – bukolikus környezetre áhítozó nyugatiaknak adja bérbe.

A jelek szerint Almakerék csak az első a 2008 májusában már hetedszer itt járt Károly herceg erdélyi birtokainak sorában. A trónörökös többször elmondta, mennyire fontosnak tartja Erdély hagyományos mezőgazdaságának, vendéglátó hagyományainak és konyhájának, valamint sajátos kézműves iparának megőrzését, illetve újjáélesztését. Ezért indította útjára a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány és az angliai The Prince's Charities Alapítvány közös programját, amelynek fő célja, hogy minél több vendéglátó, kézműves, élelmiszer-termelő pályázzon a Transylvania Authentica védjegy használati jogának elnyerésére, magyarán: az erdélyi, főként a szász értékek megkülönböztetésére.

Legutóbbi látogatásakor Károly herceg a Kovászna megyei Miklósváron és a Maros megyei Szászkézden is körülnézett, de bevásárolt már a META – többek között egy kastélyt – a Brassó megyei Szászfehéregyházán is, ahol 1999-től mostanáig állítólag több mint 250 ezer dollárt költöttek el nyolcvan ház újjáépítésére. Ezekből 12 elsősorban – angol és francia turistákra szakosodott – falusi panzióként működik.

A bolt azonban egyelőre nem nagyon megy. A META égisze alatt működő, almalé-kereskedéssel foglalkozó Pro Mihai Eminescu Trust kft-nek 2007-ben nagyobb volt az adóssága, mint a teljes évi forgalma. A cég 61 053 eurós árbevétel mellett mindössze 68 euró nettó profitot hozott, miközben adósságállománya elérte a 97 ezer eurót.

IRHÁZI JÁNOS / ALMAKERÉK