szerző:
HVG

A modern tudomány eszközeit is beveti a Biblia teremtéstörténetének igazolására az USA Kentucky államában található kreacionista múzeum.

„Mondja, a Teremtő alkotta világban vagy az evolúcióban hisz?” – szegezte a HVG munkatársának a kérdést az USA legnagyobb kreacionista múzeumában a pénztáros, mindenesetre Isten áldását kérve a látogatóra. A Kentucky állambeli Petersburgban található létesítmény az első verziót sulykolja, miszerint minden a Bibliát nyitó Teremtés könyve alapján történt. A kiállítás, miközben a csillagászat, a biológia és a fizika eredményeit igencsak sajátosan csoportosítja, a körítéshez a 21. századi természettudományi múzeumok technikai arzenálját használja: sokrétű, multimédiás elemekkel átszőtt látványt kínál, az emberfigurák élethűek, a hangszórókból és a lapos tévékből ömlik az információ.

A 27 millió dolláros költségvetéssel, az ötletet áltudományosnak tartó helyi hatóságok ellenállása miatt egy évtizedes huzavona után felépült, másfél éve megnyitott, 6300 négyzetméteres alapterületű múzeum a földi élettel kapcsolatos kérdésekre a válaszokat a Teremtés könyvében megtaláló Answers in Genesis (AiG) keresztény szervezet munkájának gyümölcse. Az AiG alapítója az 57 éves Ken Ham, aki 1979-ben Ausztráliában hozta létre első, a darwini evolúcióelmélettel szemben vallási magyarázatot kínáló gyülekezetét, majd 1987-ben tette át a székhelyét az USA-ba. A nonprofit szervezet dvd-ket ad ki, rádióműsort készít, online magazint szerkeszt, Amerika-szerte előadásokban hirdeti a kreacionizmus igéjét, a bevétele pedig eléri az évi 15 millió dollárt.

Az evolúcióval szemben az isteni beavatkozást pártolók többféle módon magyarázzák a földi élet keletkezését. Kulcskérdés, hogy mikor kezdődött az élet. Az „értelmes tervezés” terjesztői elfogadják az őslény- és földtani kutatások eredményeit, azt, hogy a Föld évmilliók során alakult ki, ám úgy vélik, ebbe besegített egy magasabb rendű intelligencia, ami az Isten lehetett (HVG, 2004. szeptember 25.). A Fiatal Föld-elmélet követői szerint viszont a Teremtés könyvét szó szerint kell venni. Azaz a világot mintegy 6 ezer éve, hat nap alatt alkotta a Teremtő, a Föld mai arculata, flórájának és faunájának változatossága pedig az egyedül a Noé bárkáján tartózkodók által túlélt Özönvíz kataklizmájának következménye.

A múzeum a Fiatal Föld-elképzelésre épül, és arra az elvre, miszerint a tudomány eredményeinek értelmezése a kiindulási ponttól függ, ami esetükben a Biblia. A látogató rögtön az elején szembesül ezzel, amikor két paleontológus eltérő következtetést von le a megtalált dinoszaurusz-csontvázból. A hangszórókból hallatszó rövid monológokból kiderül: az evolúciópárti a karbonos kormeghatározásra hivatkozva a természettudomány mai álláspontját vallja, azazhogy az őshüllők kihalása és az ember megjelenése között 65 millió év is eltelhetett. A kreacionista viszont úgy véli, a Teremtés könyvéből az következik, hogy az őshüllők és az ember egyszerre élt a Földön. Ezt igyekeznek igazolni a kiállítás későbbi állomásai is, amelyek a bibliai őstörténetet mesélik el, ahol az Édenben Ádám és Éva mellett éltek – a bűnbeesés és a Paradicsomból való kiűzetés előtt természetesen növényevő – dinoszauruszok is. Az őshüllők szerepeltetése nem véletlen, hiszen azok minden természettudományi múzeum közönségvonzó elemei. Petersburgban nemcsak a belső installációkban fordulnak elő tucatszám, de az épület bejáratát is fém sztegoszauruszváz őrzi, és a mellette lévő parkban is található egy – a Loch Ness-i szörny fantáziaképére emlékeztető – dinoszaurusz.

Azok is megkapják a maguk kreacionista magyarázatát, akik azzal érvelnek, hogy a kontinensek kialakulása, a domborzati szélsőségek, a Föld mélyében rejlő ásványok létrejötte évmilliókig tartó folyamat, és nem egy rendkívüli katasztrófa – az Özönvíz – eredményei. Az USA-ban gyakori példaként emlegetett Grand Canyon – amelyet a természettudományos elmélet alapján a Colorado folyó vágott ki magának – a múzeum szerint rövid idő alatt is kialakulhatott. Magyarázatképpen külön termet szentelnek a Washington államban található Mount St. Helens vulkán 1980-as kitörésének, amely a kreacionisták szerint kicsiben olyan gyors földtani változásokat okozott, amire nagyban az Özönvíz lehetett képes.

A Biblia tanításainak elhagyását kísérő súlyos társadalmi következményekre bőségesen figyelmeztetnek a kiállítások összeállítói. A bűnbeeséstől, illetve a Szentírás tanainak elvetésétől egyenes út vezet a betegségekhez, a háborúkhoz, a gyilkosságokhoz, a terrorizmushoz, amit graffitis falak, kiáltó újságcímlapok, sokkolni hivatott fényképek és hangbejátszások igyekeznek érzékeltetni. A vallás háttérbe szorulásának veszélyeit illusztrálja az a szobabelső is, ahol a nemtörődöm szülők által magára hagyott fiú az interneten pornóoldalakat néz, a lány pedig abortusz-tanácsadás után érdeklődik.

Az ideológiai meggyőzéshez a természettudományos termekben összehasonlító táblákon mutatják be az evolucionista és a kreacionista magyarázatot a különböző jelenségekre. A csúcstechnológiát alkalmazó planetáriumban is Biblia-konform a világegyetem bemutatása. A szkeptikusok nem véletlenül nevezik kreacionista Disneylandnek a múzeumot, hiszen a látvány kialakítására azt a Patrick Marshot kérték fel, aki vallási megtérése előtt a floridai Orlandóban lévő Universal Studios élményparkban részt vett A cápa és a King Kong filmeket idéző attrakciók kitalálásában. Az evolúció hívei éppen azért tartják veszélyesnek a mondandójában következetes világképet kialakító múzeumot, mert az összezavarhatja az iskolában hézagos természettudományos ismereteket kapó diákokat. Megnyitása óta több százezer látogatót fogadott a petersburgi létesítmény, ami nem csoda, hiszen felmérések szerint az amerikaiak több mint fele abban hisz, hogy a világ legfeljebb 10 ezer éves – és persze teremtették.

NAGY GÁBOR / PETERSBURG

Újabb három hónapig rács mögött marad a Viking Sigyn kapitánya

Újabb három hónapig rács mögött marad a Viking Sigyn kapitánya

Kishantos-ügy: „Az ellenünk küldött kopaszok bérét is velünk akarják megfizettetni”

Kishantos-ügy: „Az ellenünk küldött kopaszok bérét is velünk akarják megfizettetni”

Az Iparművészeti Múzeum veszít, az Operaház részben nyer

Az Iparművészeti Múzeum veszít, az Operaház részben nyer

Óriási spermarobbanás volt Ausztráliában

Óriási spermarobbanás volt Ausztráliában

Weber: Tisztességes értékelésre van szükség Trócsányi esetében

Weber: Tisztességes értékelésre van szükség Trócsányi esetében

Greta Thunberg ökölpacsizott egyet Barack Obamával

Greta Thunberg ökölpacsizott egyet Barack Obamával