szerző:
HVG

Bár nehéz a vatikáni döntések mögé látni, a világsajtó értesülései alapján megfogalmazhatóak feltételezések, mi...

Bár nehéz a vatikáni döntések mögé látni, a világsajtó értesülései alapján megfogalmazhatóak feltételezések, mi lehetett a háttere annak, hogy a pápa visszavonta annak a négy papnak a kiközösítését, akit 1988-ban a szakadár Marcel Lefebvre érsek szentelt püspökké.

- Rossz a Vatikán belső kommunikációja, ezért a pápa nem értesült arról, hogy épp döntésének napján, január 21-én közölte egy svéd tévé Williamson püspök Regensburgban adott holokauszttagadó interjúját. Több vatikáni hivatalt – köztük azt, amely a zsidó kapcsolatokkal foglalkozik – nem vontak be a döntésbe. Igaz viszont az is, hogy Williamson és a Szent X. Piusz Társaság több más tagja korábban is tett kínos nyilatkozatokat.

- A Vatikán sajtómunkája koordinálatlan és nem elég előrelátó. Federico Lombardi, a Vatikán szóvivője a múlt héten elismerte: nem másfél héttel később, hanem a pápai visszafogadó döntéssel egy időben kellett volna nyilvánosan felszólítani Williamsont, hogy vonja vissza holokauszttagadó nézeteit.

- A Piusz Társaság – bár a katolikus hívőknek egy ezrelékét sem tömöríti – egyházszakadással (szkizmával) fenyegetett, és a pápa ezt olyan nagy veszélynek tartja, hogy kevésbé törődik azzal, ha az egyházon belül és kívül is bírálják a szakadárok visszafogadásáért.

- A pápa személyes kudarcként élhette meg a négyek kiközösítését, ezért lett szívügye, hogy valamiképp kiköszörülje a csorbát. 1988-ban, a Hittani Kongregáció (a teológiai ügyek legfontosabb vatikáni hivatala) vezetőjeként ő tárgyalt a szakadár Lefebvre érsekkel, alá is írtak egy megállapodást, majd Lefebvre ezt megsértve szentelte föl mégis azt a négy püspököt, akiknek a visszafogadása most vihart kavart. De mivel a négyek kiközösítése két évtizeden át sem jelentéktelenítette el a szakadár csoport befolyását, a Vatikánnak nem maradt más választása, mint a kompromisszum – amelyben egyes értelmezések szerint a Szentszék több engedményt tett, mint a szakadárok.

- Bár a pápa nem mindenben annyira konzervatív, mint bírálói a szemére vetik, egyes kérdésekben nem áll tőle távol a Lefebvre-hívek álláspontja. Vitán felüli, hogy antiszemitizmusukat nem osztja, de azt nem bánja, hogy a szakadárok ahhoz a tridentinek nevezett latin nyelvű misézéshez ragaszkodnak, amely az egyházat az idők változásához igazítani igyekvő, 1965-ben lezárult második vatikáni zsinat után egyre inkább háttérbe szorult, miközben az anyanyelvi misézés került előtérbe. Magát a latin misézést a pápa tavaly nyáron könnyítette meg. Fokozza azonban a zavart, hogy a 16. századi tridenti zsinathoz kötődő misézésnek egy ma már zsidóellenesnek tekinthető nagypénteki fohász is része.

- Miután pályafutásának legnagyobb részében teológus volt, a pápa az egyház tanítására koncentrál, és kevésbé érzékeli, hogy szavainak világpolitikai hatása is van. Emlékezetes példa volt erre, amikor 2006-ban a regensburgi egyetemen egy teológiai előadásában egy középkori idézettel megsértette a muszlimokat, ezért a Vatikán magyarázkodásra kényszerült.

- A felelősséget a kiszivárgó hírek szerint a 79 éves, konzervatív Dario Castrillon Hoyos bíboros nyakába varrnák. Ő vezeti azt a bizottságot, amelyet 1988-ban a Piusz Társasággal való kapcsolattartásra alapítottak, így ő készítette elő a mostani döntést. Több vatikáni vezető az ő hibájának tarthatja, hogy az előterjesztés – a vatikáni bürokrácia lassúságát és alaposságát tekintve nehezen megmagyarázható módon – nem foglalkozott Williamson ismert antiszemitizmusával.

Meggyilkoltak egy férfit Csepelen

Meggyilkoltak egy férfit Csepelen

Külföldi autópályadíj után hol kell adózni?

Külföldi autópályadíj után hol kell adózni?

Ez történt: körbeküldtek Magyarországon egy SMS-t, amit jobb, ha nem vesz komolyan

Ez történt: körbeküldtek Magyarországon egy SMS-t, amit jobb, ha nem vesz komolyan

Akár 18 fok is lehet a jövő héten

Akár 18 fok is lehet a jövő héten

Olyan telefon készült, amellyel nem lehet meztelen képet készíteni

Olyan telefon készült, amellyel nem lehet meztelen képet készíteni

A Nemzeti konzultációról a Fülkében: ennyi erővel arról is lehetne konzultálni, lapos-e a Föld

A Nemzeti konzultációról a Fülkében: ennyi erővel arról is lehetne konzultálni, lapos-e a Föld