Népirtási viták

Utolsó frissítés:

Boszniában, akárcsak Magyarországon, továbbra sem tiltja törvény a holokauszt tagadását.

Boszniában, akárcsak Magyarországon, továbbra sem tiltja törvény a holokauszt tagadását. Az európai minták alapján íródott és a január 27-ei nemzetközi holokauszt-emléknapra időzített ilyen paragrafusok elfogadását ugyanis megakadályozták a boszniai Szerb Köztársaságot képviselő honatyák. Ők attól tartanak, hogy a népirtások tagadását, bagatellizálását szankcionáló általános érvényű törvényt a muszlimok ellenük használják majd fel, hivatkozva az 1995-ös srebrenicai tömeggyilkossághoz hasonló népirtó akciókra.

Jakob Finci, a néhány száz fősre olvadt boszniai zsidó közösség vezetője szerint a törvényjavaslat elutasítása nem használt a balkáni ország nemzetközi megítélésének. „Az is igaz ugyanakkor, hogy nem azért mondtak nemet a szerbek, mert tagadják a holokausztot, itt mindenki egyetért azzal, hogy az megtörtént” – mondta, majd hozzátette, ő is úgy véli, a boszniai nemzeti közösségek bizalmatlanságán bukott meg a tervezet.

A törvény, ha elfogadták volna, nyolc naptól három évig terjedő börtönbüntetéssel, illetve komoly pénzbírsággal sújtotta volna a holokauszttagadókat. Az előterjesztők máris közölték, még egyszer benyújtják javaslatukat, mert biztosak abban, hogy a honatyák előbb-utóbb igent mondanak rá.