„Á, csak egy drogos” – szólt oda társainak a latyakos bécsi tavaszi reggel ellenére kisestélyiben feszítő hölgy a...

„Á, csak egy drogos” – szólt oda társainak a latyakos bécsi tavaszi reggel ellenére kisestélyiben feszítő hölgy a Kaisermühlen metrómegállóban, kikerülve egy, a heroinfogyasztástól csonttá soványodott kukaturkáló fiatalembert. Az elegáns nő a múlt heti kábítószerügyi kormányközi csúcstalálkozóra igyekezett.

Más kellemetlen meglepetés is érte a delegációkat a harmincemeletes csupa üveg bécsi ENSZ-palota tövében. Míg ugyanis a reptéri ellenőrzéseket kenterbe verő beléptetési procedúrára várakoztak, kénytelen-kelletlen végig kellett nézniük a Társaság a Szabadságjogokért nevű magyar jogvédő szervezet ausztrál, új-zélandi, amerikai és orosz aktivistákkal karöltve tartott demonstrációját. Az illegális kábítószerek fogyasztóit sújtó törvények ésszerűségét vagy a marihuána és a dohány közötti különbségtételt firtató plakátok, a kriminalizálás abszurditását jelképező mobil ketrecek azonban inkább csak a sajtó figyelmét keltették fel. A kosztümös, öltönyös delegáltak zöme pókerarccal szemlélte a „civil hőbörgést”.

Pedig a csúcs célja a „drogmentes világ” szlogennel 1998-ban meghirdetett, csak az USA-ban évi 40-45 milliárd dolláros költséggel zajló, félmillió fogyasztót rács mögé juttató drogellenes háború folytatásához ideológiai munícióval szolgáló ENSZ-deklaráció felülvizsgálata lett volna. De hát a múlt csütörtökön nyilvánosságra hozott új dokumentum legfeljebb árnyalatokban tért el a tíz évvel ezelőttitől.

Az ENSZ – évi 250 millió dolláros büdzséjű – kábítószer és bűnözés elleni irodáját (UNODC) hét éve vezető Antonio Maria Costa ugyanakkor jelentős eredményekről számolt be a HVG-nek. Szerinte az andokbeli kokaültetvények mérete az ötödére csökkent az elmúlt tíz évben, a heroin-alapanyag ópiummák termőterületét pedig jórészt sikerült Dél-Afganisztánra korlátozni. Az új stratégia szerint a bűnözők, és nem a használók üldözése a cél – így a nápolyi születésű, négy évtizedes ENSZ-karrierje során mára az általános főtitkár-helyettesi pozícióig jutott diplomata. Aki arra azonban már a szokásos semmitmondással válaszolt, miért nem javasolja a tagállamoknak az UNODC az ártalomcsökkentési módszerek – a HIV- és hepatitisfertőzéseknek is útját álló tűcsereprogramok vagy a szintetikus drogok adalékanyagait diszkókban, partikon kiszűrő mozgó tesztlaborok – bevezetését.

„Az UNODC költségvetésének csak 15 százaléka jön a központi ENSZ-büdzséből, a fennmaradó részt a tagállamok adják össze. Márpedig a négy legnagyobb donor a szigorú tiltás mellett és a drogpolitikai reformok, így az ártalomcsökkentés ellen kardoskodó USA, Olaszország, Japán és Svédország” – vázolta a helyzetet a HVG-nek Kasia Malinowska-Sempruch, a Soros György-féle Nyitott Társadalom Intézet égisze alatt a drogfronton tevékenykedő civil szervezetekből verbuvált Globális Drogpolitikai Program vezetője. Szerinte az ENSZ kábítószer-politikája is a szokásos kormányzati, kormányközi „üzletmenet” része. „Cselekedni, terveket készíteni errefelé nem szokás, az átláthatóság, a nyilvánosság pedig nem érdeke a nagypolitikának” – így a korábban utcai szociális munkásként dolgozó Malinowska-Sempruch.

Az ötfogásos munkaebédekkel, állófogadásokkal megspékelt csúcstalálkozót Evo Morales, Bolívia első indián származású államfője zökkentette ki az unalomból. Ő a plenáris ülésen, miközben a pragmatikusabb drogpolitika mellett érvelt, teátrálisan elrágcsált egy maroknyi kokalevelet, mondván: a kokain alapanyagául szolgáló – tiltott termesztésű – növény fogyasztása indián hagyomány. Véleménye szerint ahogy Bolíviában a közösség nem engedi meg tagjainak a mértékvesztő kokázást, úgy Nyugaton a kokainozást – és a többi illegális szer használatát – is inkább társadalmi kontrollal, és nem rendőri hadviseléssel lehetne megzabolázni. A dohányzás visszaszorulása Morales szerint jó példa arra, hogy nem a matéria betiltása, hanem a felvilágosítás, az egészségügyi prevenció és a füstölésre kijelölt helyek csökkenő száma vezet eredményre. A bagózás, tette hozzá, ma már sok helyen egyáltalán nem sikkes, inkább szalonképtelen szenvedély.

VAJNA TAMÁS / BÉCS

Monitor

Káberő

Halottak ezrei, rettegő lakosság, tehetetlen kormány, eredménytelen rendőrség – így jellemezhető a drogkartellek háborúja nyomán kialakult helyzet Mexikóban.

Orbán nagyon eltévedt, ha a gazdasági felzárkózás a cél

Orbán nagyon eltévedt, ha a gazdasági felzárkózás a cél

22 embert kellett kimenekíteni a békési uszodából

22 embert kellett kimenekíteni a békési uszodából

A bíróság szerint is jogosan zsuppolták ki a Ligetvédőket a Magyar Zene Háza építési területéről

A bíróság szerint is jogosan zsuppolták ki a Ligetvédőket a Magyar Zene Háza építési területéről

Philip Zimbardo: Donald Trump a legszélsőségesebb jelenhedonista

Philip Zimbardo: Donald Trump a legszélsőségesebb jelenhedonista

Az Origo volt tulajdonosának cége 1,95 milliárdért intézi majd a jegybank kommunikációját

Az Origo volt tulajdonosának cége 1,95 milliárdért intézi majd a jegybank kommunikációját

Haladékot adna a felvételizőknek a nyelvvizsga megszerzésére a HÖOK

Haladékot adna a felvételizőknek a nyelvvizsga megszerzésére a HÖOK