Halottak ezrei, rettegő lakosság, tehetetlen kormány, eredménytelen rendőrség – így jellemezhető a drogkartellek háborúja nyomán kialakult helyzet Mexikóban.

Öt levágott emberi fejet találtak Guadalajara város közelében egy jéggel teli nejlonzsákban; Chihuahua államban egy rendőrfőnök hátrakötözött kezű, kivájt szemű hullája hevert az út mentén; Ciudad Juárezben néhány fegyveres egy drogrehabilitációs központba betörve tíz embert terített le géppisztollyal; Tabasco államban egy rendőrtisztet és teljes családját kivégezték – csak néhány az utóbbi napok, hetek véres történéseiből Mexikóban. A drogkartellek közti háború már tavaly is rekordszámú halottat követelt, az idén azonban elszabadult a pokol, minden napra legalább öt-hat véres akció és legkevesebb 20-25 halott jut. A Mexikó és az USA közti határ mentén lévő városok utcáit rettegés uralja, van, ahol az emberek már alig mernek kimenni az utcára.

A 3 ezer kilométeres határszakasz valóságos háborús övezet. A térség a Dél-Amerikából az USA-ba áramló kábítószer első számú belépési pontja, és az országban működő drogszervezetek elkeseredett harcot vívnak egymással a területek és a határvárosok ellenőrzéséért. Újabban azonban már nemcsak itt dúl az erőszak, hanem Mexikó többi részén is, a fővárosban, a turistaközpont Cancúnban, az iparváros Monterreyben – a 31 szövetségi államból tizenkettőt érintve. A helyzet sajátos módon azóta romlott ilyen drámaian, hogy a kormány 2006. decemberben nagyszabású hadjáratot indított a szervezett bűnözés ellen, közel 30 ezer katonát és rendőrt irányítva az erőszak által leginkább sújtott térségekbe.

A határ mentén kétirányú a forgalom: északra kábítószert és illegális munkára igyekvő embereket, délre pedig fegyvert és készpénzt csempésznek. Rendőrségi adatok szerint a hadjárat során eddig legalább 70 tonna kokaint, 25–30 ezer fegyvert, valamint töltényeket, kézigránátokat, bombákat, továbbá több százmillió dollár készpénzt foglaltak le, és 60 ezerszer kattant a bilincs letartóztatottak kezén. Ennek ellenére tavaly 7 ezren haltak meg a kábítószerrel összefüggésbe hozható erőszakos akciókban (ebből 186 az egyre gyakoribb lefejezés volt), kétszer annyian, mint egy évvel korábban. Az idén pedig már az első két hónapban legalább másfél ezren veszítették életüket.

Az utóbbi hetekben tovább nőtt az erőszak, ezért a kormány újabb fegyveresek ezreit vezényelte az utcákra. A hivatalos érvelés szerint azért olyan sok a haláleset mostanában, mert a rendőrség nagy erőkkel támad, és a „fenevad” vérzik, dühöng, a klánok pedig egymást irtják a terület megszerzéséért. A halottak többsége valóban a kartellek talpasa, illetve rendőr, ám egyre gyakoribb, hogy az akciókban ártatlan civilek is életüket veszítik.

A kartellek közben egyre erősebbek, egyre hatalmasabbak lettek, annak ellenére is, hogy nem csupán számos tagjukat, de több vezetőjüket is lefülelték. Elfogták például Santiago Meza Lópezt, az Arellano Félix kartellből kivált El Teo-csoport főhóhérát, aki legalább háromszáz embert maratott szét savval teli kondérokban, el is nevezték El Pozolerónak, azaz pörköltfőzőnek.

Új jelenség, hogy az üzletben mind több a női főnök. Ők sokszor a börtönbe került férfi családtagok helyére lépnek, máskor barátnőből, feleségből válnak első számú szereplőkké. A legismertebb hölgy a kolumbiai kapcsolatot kezelő, 9 tonnás kokainszállítmánnyal lefülelt és mára börtönbe került 49 éves, csinos Sandra Ávila Beltrán, akinek egész családja a drogbizniszben utazik. A Csendes-óceán királynőjeként is emlegetett Sandra kétszer házasodott, s rendőrtiszt férjei is a kábítószerüzletben kötöttek ki, ma pedig már mindketten halottak. A Tijuana kartell élén álló Enedina Arellano Félix rács mögött ülő bátyjaitól vette át a kormányzást.

Az sem ritka, hogy egykori szépségkirálynők váltanak életformát – majd buknak le és kerülnek börtönbe. A legnagyobb feltűnést Sinaloa állam egykori szépségkirálynője, a 24 éves Laura Elena Zuniga Huizar esete keltette, aki kis híján elnyerte a Miss Hispanoamerica címet is, ám párjával, a Juárez kartell egyik vezetőjével – valamint nagy mennyiségű droggal és fegyverrel – együtt Guadalajarában letartóztatták.

Az USA-ban elfogyasztott kokain 90 százaléka Mexikón át érkezik, ahol becslések szerint a narkóbiznisz évi 30-40 milliárd dollár lehet, a tiszta haszon pedig akár a 10 milliárdot is elérheti. Jól jelzi az üzlet nagyságát, hogy Mexikó – valamint az Interpol és az USA – legkeresettebb bűnözője, Joaquín Guzmán egymilliárd dollárra becsült vagyonával felkerült (a 701. helyre) a világ leggazdagabb embereinek az amerikai Forbes magazin által összeállított legfrissebb listájára. Guzmánról nemcsak az hírlik, hogy az általa vezetett Sinaloa kartell a teljes drogforgalom ötödét ellenőrzi, de az is, hogy ő az egyik legkegyetlenebb vezér. Az alig másfél méter magas, El Chapo (Törpe vagy Tökmag) néven is emlegetett, 57 éves Guzmán fejére 5 millió dolláros vérdíjat tűztek ki. Ő azonban éli világát: luxushaciendák és minden kényelemmel felszerelt barlangok sora várja országszerte, és többnyire a lefizetett helyi rendőrség vigyáz rá. 2007-ben látványos esküvőt rendezett 18 éves arájával, s bár a mexikói és az amerikai hatóságok pontosan ismerték a helyszínt, annyi fegyveres védte, hogy meg sem próbálták elfogni.

Amikor Guzmán hozzálátott a fő átkelési pont, Ciudad Juárez megszerzéséhez, az ottani klán, a Carrillo család elkövette azt a hibát, hogy „vámot” akart szedni tőle a városon átvitt kokain után. Ciudad Juárez azóta a világ legfélelmetesebb városa, tavaly 1600-an haltak meg. Újonnan kinevezett rendőrfőnökét megfenyegették: ha marad, kétnaponta megölik egy rendőrét. Nyomatékképpen hozzá is kezdtek az akcióhoz, és Roberto Orduna a második haláleset után távozott. A határ túloldalán lévő El Paso városban viszont az amerikai ingatlanpiaci válság közepette is megugrottak az árak, tömegével költöznek át oda a Ciudad Juárez-iek, még a polgármester is onnan jár át naponta.

Az erőszak is kezd átterjedni a határ északi oldalára. Egyre több támadást követnek el amerikai rendőrök és határőrök ellen, szaporodnak a kivégzésszerű gyilkosságok, emberrablások. Az amerikai hadsereg az Irakban és Afganisztánban bevált módszereket ismerő egységeket tervez déli határához vezényelni, s szakértelmét felajánlotta Felipe Calderón mexikói elnöknek is. A napokban pedig a Mexikóvárosban járt Nicolas Sarkozy francia elnök ígért rendőri segítséget Calderónnak.

A kokain egyre kedveltebb célpontja Európa is, ahol egy adag általában kétszer annyiba kerül, mint az USA-ban. Ráadásul a kolumbiai előállítók nincsenek rászorulva a mexikói közvetítőkre, az óceánon át egyenesen juttathatják el az árut. Hírek szerint az elsődleges célpont az eddigi spanyol és portugál partok után Olaszország lehet – ha a kartelleknek sikerül megállapodniuk az ottani maffiával.

VASS PÉTER

Monitor

Csúcsfejek Bécsben

„Á, csak egy drogos” – szólt oda társainak a latyakos bécsi tavaszi reggel ellenére kisestélyiben feszítő hölgy a...

Radar 360: Tarlós nem bánja a vereséget, Borkait lemondatnák

Radar 360: Tarlós nem bánja a vereséget, Borkait lemondatnák

Kettős kordonnal védi magát a Fidesz a kihelyezett frakcióülésen - fotók

Kettős kordonnal védi magát a Fidesz a kihelyezett frakcióülésen - fotók

Belefojtotta a szót az ellenzék a hongkongi kormányzóba

Belefojtotta a szót az ellenzék a hongkongi kormányzóba

Ez a laptop egy feltöltéssel 12 órán át megy, ígéri a Google

Ez a laptop egy feltöltéssel 12 órán át megy, ígéri a Google

Simán átverte a robot az embert, és ehhez még csak trükköznie sem kellett

Simán átverte a robot az embert, és ehhez még csak trükköznie sem kellett

Az IMF megvizsgálta Magyarországot: a célok jók, ideje tenni értük

Az IMF megvizsgálta Magyarországot: a célok jók, ideje tenni értük