Iparággá terebélyesedett a brit fogak európai reparálása. Magyarország a fogturizmus egyik legkedveltebb, olcsónak és jó minőségűnek elismert célpontjává vált.

„Nyugodtan tegyen fel tucatnyi kérdést, mielőtt úgy dönt, hogy külföldön hozatja rendbe a fogait” – biztatja a brit fogorvosok szövetsége, a General Dental Council a szigetországi pácienseket. Egyebek mellett azt javasolja, hogy alaposan káderezzék le azt a doktort, akinek a székébe beülnek, tudják meg, hol és milyen szakképesítést szerzett, beszél-e angolul, mennyibe fog kerülni az ellátás, vállal-e garanciát. Tagadhatatlan, hogy a körültekintő döntés különösen az orvosválasztásnál hasznos, ám a brit fogorvosi céhnek inkább az a célja, hogy otthon tartsa a fogturizmusra készülőket. Ám ez egyre kevésbé sikerül.

Becslések szerint tavaly már több mint 100 ezer brit vett igénybe külföldi gyógykezelést, és a 40 százalékuk fogorvoshoz utazott a határon túlra. Egy 2008-as felmérés szerint 7,4 millió betegnek nem sikerült bejutnia a brit állami egészségügy (NHS) által legalább részben finanszírozott fogdoktorhoz; közülük 4,7 millióan kénytelenek voltak magánrendelést igénybe venni, a többiek pedig egyelőre letettek arról, hogy rendbe hozassák a fogaikat. Az adópénzekből fenntartott, állandó fogorvoshiánnyal küszködő NHS amúgy csaknem ingyenes. A 18 év alattiak, a nappali karon tovább tanulók és a várandós asszonyok, valamint a szociális segélyből élők fizetség nélkül vehetik igénybe az ellátást, s az aktív dolgozók is mindössze 39 fontot fizetnek a húzásért, a tömésért vagy a gyökérkezelésért, és 177-et a pótlásért. Ebből viszont az következik, hogy a doktorok a legegyszerűbb megoldást választják. Gyökérkezelés helyett a húzás, híd vagy beültetés helyett a kivehető fogsor dívik. „Az orvosra hárul az a kellemetlen feladat, hogy a beteggel közölje, az állami ellátásban csak a klinikailag szükséges, legegyszerűbb megoldásokra jogosult. Nemigen akad olyan fogorvos, aki vállalná, hogy 39 fontért több ülésben betömi egy rágófog gyökereit, ha ugyanennyit kap a gyors és komplikációmentes húzásért” – magyarázta a HVG-nek a Walesben praktizáló Gyenes Mónika.

Még így is valósággal vadászni kell az NHS-szel szerződött fogorvosokra, akik hajlandóak új pácienst a listájukra venni. „Csak a szomszéd városban találtam fogorvost, ahová 18 fontba kerül a közlekedés” – panaszolta az Ipsos Mori közvélemény-kutatóinak egy munkanélküli. „Az út autóval 50 perc, inkább helyben fizetek egy magánrendelésen 80 fontot egy állapotfelmérésért” – így egy másik megkérdezett. De olyan is akadt, akit terhessége idején 6 hónapig várattak volna, hogy megkapjon egy 1400 font értékű kezelést.

Így nem meglepő, hogy az elmúlt években mind többen – elsősorban középkorú középosztálybeliek – vágtak neki a városnézéssel, kirándulással egybekötött fogtúrának. A fapados repülőjáratok és az akkor még erős font is gazdaságossá tette azokat a csomagtúrákat, amelyekben az otthoni ár feléért, egyharmadáért lehet hidat, koronát és mind gyakrabban fogbeültetést kapni. A Which? fogyasztóvédelmi magazin szerint miközben Angliában egy fogbeültetés több mint 2 ezer fontba kerül, ugyanez Lengyelországban és Magyarországon 600-800 fontért elérhető. A gyökérkezelés és az ezt követő koronakészítés a szigetországban 800 font, Budapesten mindössze 250. Nagyobb munkák esetén akár 10-20 ezer font is megspórolható az utazással.

Eleinte a betegek maguk kerestek szállást és fogdoktort, akkoriban inkább csak a helyismerettel, személyes kapcsolatokkal rendelkezők szánták rá magukat a kelet-európai fogkezelésre. Mára azonban virágzó turisztikai iparággá erősödött a gyógyutazás. Nem csupán a repülőjegyről és a magyarországi szállásról, valamint a fogászati kezelésről gondoskodnak az utaztatók, hanem azt is felajánlják, hogy a jelentkezőt otthon vizsgálja meg az az orvos, akinek a székébe majd Budapesten vagy valamelyik vidéki városban beül. A Hungarian Dental Travel cég mobil rendelővel járja a brit nagyvárosokat, Londonon kívül Liverpoolban, Glasgow-ban, Manchesterben toboroz ügyfeleket. A helyszínen panorámaröntgen is készül a szükséges tennivalók felméréséhez, és a fogászati árajánlat mellé az úti programot is leteszik a szervezők, amelyben lehet választani Budapest, Mosonmagyaróvár, Győr vagy Hévíz között.

„Nem csak az előkészületek váltak szervezettebbé, az utókezelés, -gondozás is megoldott. A fogászati turistákat Magyarországon fogadó vállalkozások egy része odakint is működtet fogászati praxist, ahol rotációs alapon váltják egymást a Budapesten dolgozó doktorok” – magyarázta a HVG kérdésére Kivovics Péter országos szakfelügyelő, hogy a távolság ellenére sincsenek magukra hagyva az itteni kezelést választó betegek. Az utóbbi években Magyarország nem csupán európai, hanem világhatalom lett a fogturizmusban: a külföldi kezelést választók 16 százaléka magyar fogorvosnak nyitja ki a száját. Ugyanennyien kötik össze Thaiföldön a nyaralást a fogcsináltatással, ennél többen (23%) csak Mexikóban javíttatják a fogsorukat. Az európai versenytársak közül a lengyelek a legerősebbek, de a török, a spanyol és a bolgár doktorok is kifúrtak maguknak néhány százalékos részesedést a világ fogturizmusából. „Nem csupán a kedvező árak, hanem az ellátás minősége is Magyarországra vonzza a briteket és íreket. Bár a panaszok hivatalból hozzám tartoznak, az elmúlt öt évben mindössze két ilyen üggyel találkoztam” – igazolta Kivovics Péter, hogy az elsősorban külföldiek ellátására szakosodott cégek ügyelnek a szakmai hírnevükre. Ezt bizonyítja az a brit felmérés is, amely szerint a megkérdezettek több mint 90 százaléka maximálisan elégedett volt a magyarországi kezeléssel.

Az utóbbi években Magyarországra szokott brit fogbetegeken kívül immár 20 éve változatlanul élénk az osztrák, a német, a svájci és az olasz érdeklődés is, ami nem korlátozódik okvetlenül a nyugati határszélre. A gazdasági válság azonban óvatosabbá tette a szomszédokat, a nagyobb munkák megrendelését igyekeznek későbbre halasztani. A britek, akik az elmúlt hónapokban szintén kivártak, mindinkább arra a következtetésre jutnak, hogy az otthon egyre dráguló magánszolgáltatás miatt jószerével nincs is más megfizethető lehetőségük, mint az utazás.

GÁTI JÚLIA

Patthelyzet jöhet a csepeli közgyűlésben

Patthelyzet jöhet a csepeli közgyűlésben

Kunhalmi: Nem biztos, hogy lesz közgyűlési többség Budapesten

Kunhalmi: Nem biztos, hogy lesz közgyűlési többség Budapesten

Orbán csapdában: ha bosszút áll, ő duplázza meg az ellenzéki győzelem értékét

Orbán csapdában: ha bosszút áll, ő duplázza meg az ellenzéki győzelem értékét

Egy új gomb kerül a számítógépes billentyűzetekre

Egy új gomb kerül a számítógépes billentyűzetekre

Nem gyerekjáték: 60 km/h-val küldték egymásnak a Lego Bugattit és Porsche 911-est

Nem gyerekjáték: 60 km/h-val küldték egymásnak a Lego Bugattit és Porsche 911-est

Halálra gázoltak egy gyalogost Gyöngyösön

Halálra gázoltak egy gyalogost Gyöngyösön