Aki nem szeretné magatehetetlen betegként, csövekre kapcsolva, kínok között leélni életének utolsó időszakát, az...

Aki nem szeretné magatehetetlen betegként, csövekre kapcsolva, kínok között leélni életének utolsó időszakát, az Magyarországon jól teszi, ha idejében megosztja elképzeléseit közeli hozzátartozóival. Bár 1998 óta az egészségügyi törvény és egy hozzá kapcsolódó rendelet lehetővé teszi az angolból tükörfordított „élő végrendelet” készítését, Hegedűs Katalin bioetikus, a Semmelweis Egyetem adjunktusa szerint nagyon kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. Részben tájékozatlanságból, de leginkább azért, mert a mindmáig túlnyomóan hagyományos orvos-beteg kapcsolatban a gyógyítók nemigen látják helyénvalónak a halálos beteg felvilágosítását, ezért leginkább a hozzátartozókkal tárgyalnak a páciens sorsáról.

A hazai rendelet egyébként is a szigorúbbak közé tartozik. Bár a paragrafusokat többféleképpen is lehet értelmezni, annyi egyértelműnek tűnik, hogy egészségesen, jó előre nem rendelkezhet sorsáról a magyar polgár. Feltétel, hogy már egyértelműen gyógyíthatatlan beteg legyen, aki ugyanakkor még birtokában van szellemi képességeinek. Hegedűs szerint ez a definíció leginkább a végső stádiumban lévő daganatos betegekre illik. Igaz, az ilyen kór többnyire nem válik nagyon gyorsan végzetessé, így a beteg hónapokat is eltölthet ebben a rendelkezésre érett állapotban. Annál is inkább, mert ma már a korszerű, erős fájdalomcsillapítók sem feltétlenül homályosítják el a beteg tudatát.

Nem ilyen egyszerű a helyzet néhány más betegségnél, például agyvérzés után, amikor a beteg igen szomorú stádiumba kerülhet, de állapota lassacskán annyira javulhat, hogy a paragrafus már nem alkalmazható rá. Nem érvényes a törvény a sokak által leginkább rettegett helyzetre, vagyis arra, amikor valaki baleset vagy más váratlan ok folytán azonnal magatehetetlenné, illetve döntésképtelenné válik, így esélye sincs megtenni a rendelet szerint egyébként is csak két évig érvényes nyilatkozatot. Megnyugtatásul Hegedűs, aki a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöke is, csak annyit mond, hogy az orvosok ilyenkor – már csak a felelősség megosztása miatt is – konzultálnak a hozzátartozókkal, és az ilyen esetekre a beteg akaratának vélelmezését a törvény kifejezetten lehetővé teszi.

Sokan passzív eutanáziának tartják a beteg lekapcsolását az őt életben tartó gépekről. Ez a kifejezés közszájon forgott akkor is, amikor 2003-ban az Alkotmánybíróság helybenhagyta, ahogyan az egészségügyi törvény megengedi – illetve bírálói szerint korlátozza – a gyógyíthatatlan betegeknek az orvosi ellátás visszautasítását. Hegedűs szerint nemzetközi orvosi fórumokon a passzív eutanázia ijesztő fogalma már idejétmúltnak számít, de könnyen lehet, hogy jó néhány magyar orvost még visszariaszt. Sőt a bírósági felelősségre vonás rémét idézi föl bennük, hogy ez a címke kissé rajtaragadt azon, amit az egészségügyi törvény „egyes életfenntartó, életmentő beavatkozások visszautasítása” néven említ. E beavatkozások közé leginkább az újraélesztés, a dialízis, a mesterséges táplálás tartozik.

Másfajta végrendelkezés lehetne, amikor szerveinek adományozásáról döntene valaki. Magyarországon az ilyen potenciális donoroknak semmit sem kell tenniük, mert a jogszabály mindenkiről feltételezi, hogy beleegyezik a szervátültetésbe, vagyis előre annak kell tiltakozó nyilatkozatot tennie, aki nem szeretné felajánlani a veséjét vagy más testrészét. Bár a törvény nem írja elő, Hegedűs tapasztalatai szerint általában megkérdezik a családtagokat, és ritkán fordul elő, hogy a hozzátartozók megtiltják az adományozást. Más kérdés, hogy a használható szervek kivétele nemegyszer az orvosok érdektelensége miatt hiúsul meg, netán azért, mert ez a beavatkozás is pénzbe, többletmunkába kerül.

BEDŐ IVÁN

Monitor

Kérik lekapcsolni

A betegek előre megtilthatják, hogy az orvosok egy bizonyos határon túl is életben tartsák őket – erre ad lehetőséget a most elfogadott törvény Németországban.

Elmondta Miriuta, miért rúgták ki a Kisvárdától, a sportigazgató szerint egész más történt

Elmondta Miriuta, miért rúgták ki a Kisvárdától, a sportigazgató szerint egész más történt

Újabb 30 000 internetszóró műholdat telepítene az űrbe a SpaceX

Újabb 30 000 internetszóró műholdat telepítene az űrbe a SpaceX

A kormány nagyon szeretné, ha az egyik Európa-liga-döntőt Magyarországon rendeznék

A kormány nagyon szeretné, ha az egyik Európa-liga-döntőt Magyarországon rendeznék

Szomorú szappanopera lett az uniós bővítésből

Szomorú szappanopera lett az uniós bővítésből

Pénteken lesz az első tisztán női űrséta - kövesse velünk élőben

Pénteken lesz az első tisztán női űrséta - kövesse velünk élőben

A reptéren derült ki, hogy a brit pár a macskát is bepakolta

A reptéren derült ki, hogy a brit pár a macskát is bepakolta