Tetszett a cikk?

Jönnek az oroszok!

Jönnek az oroszok! – terjedt el a Nyugat-Dunántúlon, felkavarva a válság sújtotta ingatlanpiac állóvizét az elmúlt hónapokban. Az mindenesetre tény, hogy a számok valóban növekvő vásárlói érdeklődést mutatnak. A Nyugat-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal zalai kirendeltségének adatai szerint 2007-ben a megyében házat-telket vásárolni szándékozó 250 külföldiből nyolc, tavaly hasonló összlétszám mellett viszont 69 volt orosz állampolgár, az idén pedig már az év első négy hónapjában harminc körül járt az orosz igénylők száma.

Az orosz kuncsaft jó kuncsaft – legalábbis így összegezhetők az ingatlanközvetítői vélekedések. Részben mert jómódú: euróban vagy dollárban számol és azonnal fizet, nem jellemző rá, hogy részletre vagy hitelből vásárolna. Az oroszok fő vadászterülete egyébként megegyezik a piacon továbbra is jelen lévő német, osztrák és holland vevők célpontjaival: szívesen vásárolnak a Balaton északnyugati sarkánál, Keszthelyen, Vonyarcvashegyen vagy Gyenesdiáson. A legjobban azonban a termálfürdők közelségét és a fürdővárosokat, elsősorban Hévizet és Zalakarost kedvelik, de újabban Bükfürdő környékén is megjelentek. Igaz, nem a semmiből bukkannak elő, ingatlanközvetítők szerint a többségük turistaként évek óta visszajár.

Az orosz vásárlók ugyanakkor igényesek. Kevéssé érdeklik őket a romantikus, ám felújítandó parasztporták vagy présházak, csak a vadonatúj vagy teljesen felújított, legkevesebb 30-35 millió forintot érő nyaralók vagy családi házak jöhetnek szóba. Ez persze csak az alap – Kovács László, a keresletre tekintettel már orosz nyelvű portált is működtető hévízi Exclusive ingatlaniroda vezetője tud 100-150 millió forintos vásárlásokról is. Jellemző továbbá, hogy az orosz tulajdonosok – bár alapvetően befektetési céllal vesznek dunántúli házat – rövid távon nem kívánnak pénzt csinálni az ingatlanból például úgy, hogy honfitársaiknak kiadnák. E házak az év túlnyomó részében, még a főszezonban is, üresen állnak, a tulajdonos vagy családtagjai legfeljebb egy-két hetet töltenek magyarországi birtokukon. Olyankor viszont nem csendes elvonultságban – az orosz vendégek sokat és szívesen költenek, a tapasztalatok szerint jóval többet, mint német vagy holland háztulajdonos társaik. Az árcédulán szereplő összeg, sőt az ár-érték arány sem nagyon érdekli őket, csak az, hogy – kerül, amibe kerül – mindenből a legjobbat kapják.

Monitor

Házkutatás

A gazdasági válság ellenére szívesen vásárolnak ingatlant külföldön a tehetős oroszok. Bár a többség már megfontoltan költekezik, akadnak vevők a méregdrága különlegességekre is.

Egy új kutatás szerint az importált zöldség is kevesebb kárt okoz a környzetnek, mint a helyi hús

Egy új kutatás szerint az importált zöldség is kevesebb kárt okoz a környzetnek, mint a helyi hús

Guy Ritchie Jason Statham-akcióthrillerét nézték a legtöbben a tengerentúlon

Guy Ritchie Jason Statham-akcióthrillerét nézték a legtöbben a tengerentúlon

Magyar kerékpáros siker a Girón: Valter Attiláé a fehér trikó

Magyar kerékpáros siker a Girón: Valter Attiláé a fehér trikó