szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Kíméletlen örökösödési háború folyik a Fiat-birodalom néhai elnöke, Gianni Agnelli felesége és lánya között. Az eurómilliárdok feletti marakodás az adóhatóság figyelmét is felkeltette.

Csúnya belső viszálytól hangos az olasz családi kapitalizmus sikertörténetét szimbolizáló torinói Agnelli-ház. A 2003-ban elhunyt Giovanni Agnelli lánya, Margherita Agnelli de Pahlen saját anyját, Marellát perli, mondván: ügyvédek, pénzügyi szakemberek segítségével eldugta apja vagyonának jelentős részét. Az Avvocatónak (Ügyvédnek) is becézett egykori Fiat-elnök 2003-as halála után úgy tűnt, a családi összetartásból is példát mutató, hatalmas, dúsgazdag famíliában simán zajló belügy marad az örökösödés. A két érintett, anya és lánya szépen megegyezett, Margherita állítólag 250 millió euró készpénzt, 500 millió euró értékű műtárgyat, értékes ingatlanokat, jachtokat, valamint a szerteágazó családi vállalkozásokat irányító részvénytársaság egyharmadát kapta örökségül. Ez utóbbiról, amely a birodalom ékkövének tekintett Fiat fölötti uralmat is jelenti, Margherita 100 millió euró fejében lemondott, anyja pedig ezt és saját részesedésének többségét is a férje által még életében, a kilencvenes évek végén az Agnelli-konglomerátum élére kijelölt utódának, John Elkann nevű unokájának (HVG, 2008. szeptember 20.) adta át. Margherita akkor ezt elfogadta, lévén az örökös unoka az ő egyik fia. Később azonban megbánta, hogy többi gyermekével együtt teljesen kiesett a sok válság után újra virágzásnak indult cégbirodalomból, és elkezdte firtatni annak anyagi hátterét. Nyomoztatni kezdett, és arra a következtetésre jutott, hogy apja és annak a dinasztia hatalmas vállalatbirodalmát évtizedeken át irányító három bizalmi embere – egy ügyvéd, egy menedzser és egy pénzügyi szakember – különböző adásvételi, átruházási trükkökkel hatalmas összegeket menekített adóparadicsomokban bejegyzett cégekbe és svájci bankszámlákra.

Az osztozkodást vitató Margherita állítólag dokumentumok sorát szedte össze arról, hogy legalább kilenc olyan, többek között Liechtensteinben és a karibi szigeteken bejegyzett vállalkozás és alapítvány, illetve svájci bankszámla van, amelyeken különböző neveken mintegy 1,5 milliárd eurónyi Agnelli-vagyont rejtettek el az olasz adóhatóságok és a családtagok elől. Ezekből követeli a jussát Margherita két éve, ám eddig nem sokra jutott. Pontosabban az illetékes torinói bíróság nem látta megalapozottnak a vádjait, és ahhoz sem járult hozzá, hogy az örökösödési pert áthelyezzék Svájcba, ahol anya és lánya élnek. Az olasz adóhatóság viszont felfigyelt az ügyre. A múlt hónap közepén vizsgálatot indítottak az állítólagos Agnelli-magánvagyont rejtő külföldi cégek és bankszámlák felderítésére. Becslések szerint a kisíbolt pénzek összege elérheti a kétmilliárd eurót is, lévén hogy az amerikai Forbes magazin már 1990-ben 1,7 milliárd dollárra taksálta az Avvocato vagyonát.

Az Agnelli-perpatvar kapóra jött az olasz adóhatóságoknak a pénzüket külföldre menekítő adócsalók elleni hadjáratban. A Berlusconi-kormány egy júliusban hozott törvény értelmében lehetőséget ad ugyan a külföldön tartott pénzek záros határidőn belüli bevallására és 5 százalék adó megfizetése ellenében való legalizálására és hazavitelére, erre azonban csak akkor van lehetőség, ha valaki ellen még nem indult eljárás. Márpedig az adóhatóság illetékesének minapi nyilatkozata szerint eddig 170 ezer, az országon kívül elhelyezett be nem vallott vagyon esetében indítottak vizsgálatot. Akit ez érint, az már nem számít önkéntes bevallónak, így nem élhet az amnesztiával, illetve azokra sem vonatkozik a büntetlenség, akik nemcsak „elfelejtettek” bevallást tenni e vagyonról, hanem mérleghamisítással, csalárd csőddel, pénzmosással és hasonlókkal gyanúsíthatók.

Rájuk nehéz napok várnak, megfordul ugyanis a bizonyítás kényszere is: ez most nem a hatóságok feladata, hanem az adócsalással gyanúsítottnak kell bizonyítania vétlenségét, és ha ez nem sikerül, az eddigi büntetés kétszeresét, az eltitkolt összeg 200 százalékának a dupláját kell a kincstárnak befizetnie. A szeptember elsejétől jövő áprilisig érvényes amnesztia lejártáig a Berlusconi-kormány legalább 3-3,5 milliárd euró pluszbevételt remél az önkéntes bevallóktól, az Agnelli család azonban nem biztos, hogy közöttük lesz. Ha ugyanis a most indult vizsgálat leplezi le eldugott vagyonukat, és még az is kiderül, hogy a köztiszteletben állt, a törvényhozás felsőházában örökös szenátor Avvocato nemcsak adót került, de más törvénytelenségeket is elkövetett pénzei külföldre csempészésekor, nem csupán a most vitatott milliárdoknak inthetnek búcsút a marakodó örökösök.

VÁSÁRHELYI JÚLIA

Maruzsa Zoltán üzent a fiataloknak: No vakcina, no party

Maruzsa Zoltán üzent a fiataloknak: No vakcina, no party

Több mint 25 év után eltűnnek a Windows klasszikus ikonjai

Több mint 25 év után eltűnnek a Windows klasszikus ikonjai

Biden skandináv jóléti államot építene Amerikában

Biden skandináv jóléti államot építene Amerikában