Tetszett a cikk?

Ha valakiknek, akkor a szerbiai rendszámtáblagyártóknak jól jött az egykori Jugoszlávia 1991-es széthullása utáni...

Ha valakiknek, akkor a szerbiai rendszámtáblagyártóknak jól jött az egykori Jugoszlávia 1991-es széthullása utáni zűrzavar: egy évtized alatt az országban legalább ötféle tábla volt forgalomban. Eleinte komótosan ment a változtatás. Bár az egykor hat tagköztársaságból álló államszövetség már rég Szerbiára és Montenegróra olvadt, az ezredfordulóig mindenki használhatta a titói vörös csillagos táblákat. Csak akkor kezdtek tömegesen megjelenni az újak – a városokat jelző betűkkel, illetve a számok közé biggyesztett kék-fehér-piros jugoszláv trikolórral –, amikor már Montenegró is egyre közelebb került az államszövetségből való kilépéshez. Amikor viszont ennek első lépéseként 2003-ban létrejött a Szerbia és Montenegró (Crna Gora) Uniója névre keresztelt új ország, megkezdődött az új, SCG feliratú táblák kiosztása. Az államszövetség azonban annyi ideig sem tartott, hogy a rendszámtáblákat kicseréljék. 2006-ig, amikor véglegesen különvált a két állam, és létrejött a szuverén Szerbia és Montenegró, csak a kocsik harmadát látták el új regisztrációval. A szerb állam ezután először a teljes királyi címert helyezte az új rendszámokra, majd – egy kormányváltás után – a legújabb táblákon már csak a négy cirill Sz betűt tartalmazó címerpajzs szerepel, miközben még manapság is akadnak, akik az 1990-es évek eleji, 2003-ban szétesett új Jugoszlávia tábláit használják.

Sokan a rendszámukon hirdetik, előre-vagy visszatekintenek-e: EU-címerekkel vagy a – külföldön leginkább nácibarátságáról ismert – csetnik mozgalom jelképeivel matricázzák felül az éppen aktuális felségjelet. Az összképet tovább bonyolítja, hogy a rendszámtábláknak etnikai tartalmuk is van. Amikor a Jugoszláviából 1992-ben kivált Bosznia szerb és muszlim horvát körzetekre bomlott, a szerb fennhatóság alatti térségekben megjelentek a cirill betűs rendszámok. Ezek viszonylag rövid életűek voltak, manapság a boszniaiak olyan regisztrációt használnak, amely nem teszi egyértelművé, hogy az autós szerb vagy muszlim horvát területről érkezett.

Hasonló a helyzet a tavaly februárban függetlenné vált Koszovóban is. A hivatalos rendszámokat az 1999 és 2008 között működő koszovói ENSZ-közigazgatás adta ki úgy, hogy ne lehessen tudni, szerb vagy albán ül-e a volánnál, ám a szerb többségű Észak-Koszovóban a mai napig a szerbiai táblákat erősítik a járművekre. A pragmatikus szerbek csak akkor cserélnek, ha át akarnak menni bevásárolni az olcsóbb, ám albán többségű országrészbe: ilyenkor néhány perc alatt felkerül az ENSZ, illetve a független állam kormánya által elfogadott, etnikailag semleges rendszám.

Monitor

Kominternet

A titói Jugoszlávia iránt fel-fellángoló nosztalgia miatt könnyen megeshet, hogy a .yu internetes tartománynév a hivatalos felszámolás ellenére is életben marad.

Érkezik a nyár: akár 30 fok is lehet jövő hétvégén

Érkezik a nyár: akár 30 fok is lehet jövő hétvégén

Die Zeit: Orbán Viktort elcsábította a sötét oldal

Die Zeit: Orbán Viktort elcsábította a sötét oldal

Valószínűleg sokan elmosolyogják majd magukat a Combinókon

Valószínűleg sokan elmosolyogják majd magukat a Combinókon