szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Megkönnyíti az anglikánok áttérését a katolikus egyházba egy friss vatikáni dokumentum, ami lehet, hogy tovább növeli a feszültségeket a katolikus egyházon belül is.

A pápa fősége még mindig a kisebbik rossz a női és a homoszexuális papokhoz képest – gondolhatják azok az anglikán hívek, papok és püspökök, akik a római katolikus egyházhoz való csatlakozást fontolgatják. Tehetik, mivel a múlt héten XVI. Benedek pápa a hírek szerint aláírta a közeljövőben publikálandó apostoli konstitúciót, amely lehetőséget ad arra, hogy szervezett keretek között zsilipeljenek át a 16. században Rómától elszakadt anglikánok (és amerikai episzkopálisok) a Szent Péter utóda által vezetett felekezetbe. A hangsúly a szervezett kereteken van, ugyanis már eddig is több száz anglikán lelkész kérte felvételét a katolikusok közé, az után, hogy az 1990-es évek elején az anglikán egyház általános szinódusa engedélyezte nők pappá szentelését, majd nyíltan homoszexuális emberek is papok, sőt püspökök lettek. Sok konzervatívnál pedig az tette be végleg a kaput, hogy tavaly július óta nők is lehetnek püspökök Angliában (HVG, 2008. július 12.).

A hivatalos egyházi források úgy tájékoztatták a sajtót, hogy az exanglikánok a saját liturgiájuk megtartása mellett, volt anglikán lelkészek vezetésével saját kvázipüspökségekbe tömörülhetnek. Van is rá igény: katolikus források szerint tucatnyi püspök, ezernyi lelkész és közvetve több százezer, akár millió anglikán hívő hagyhatja el a 77 milliós világegyházat.

A minapi bejelentés többeket meglepett, még magas rangú vatikáni tisztségviselőket is. Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke nemrég nyilatkozta, hogy a Vatikán nem szándékozik „anglikán tavakban halászni”, és kifejezetten ellenjavallta a tömeges áttérést. Egyes kommentátorok ezért kifejezett szándékosságot láttak abban, hogy a Hittani Kongregáció vezetője, William Levada bíboros (korábban Portland, majd San Fransisco érseke) akkor jelentette be a pápai aláírást, amikor az ökumenikus törekvések iránt elkötelezett főpapok Rómán kívül voltak.

Sokan meghökkentek, hogy anglikán vezetők eddig nem tiltakoztak a – legalábbis internetes bejegyzések szerint – több hívet és lelkészt felháborító vatikáni lépésen. Mi több, a progresszív gondolkodású Rowan Williams anglikán canterburyi érsek Vincent Gerard Nichols westminsteri katolikus püspökkel közös sajtótájékoztatóján már-már önsorsrontó liberalizmussal azt hangsúlyozta, hogy a római egyház politikája egyáltalán nem veszélyezteti egyházát. Igaz, kissé szégyenkezve azt azért elismerte, hogy ő is csak néhány hete értesült a készülő dokumentumról.

A katolikus–anglikán párbeszéd az 1962–1965 közötti második vatikáni zsinat után élénkült meg. Az 1970-es években az Anglikán–Római Katolikus Nemzetközi Bizottság munkájának megkoronázása volt az 1976-os velencei, majd az 1981-es windsori nyilatkozat. Sokan már akkor a két egyház közelgő egyesüléséről álmodoztak, ám a közeledés lelassult, mivel az anglikánok továbbra is másképp értelmezték az egyházi, leginkább a pápai tekintély mibenlétét, Róma pedig – az apostoli folytonosság megszakadása miatt – nem fogadja el az anglikán papok és püspökök felszentelésének érvényességét. Az 1990-es években tovább nőtt a szakadék a két felekezet között amiatt, hogy az anglikánok nőket is pappá, majd püspökké szenteltek. Ekkoriban szakadt ki az Anglikán Kommunióból a Tradicionális Anglikán Közösség, amely jelenleg nagyjából félmillió hívet számlál. Ők egyébként lelkesen üdvözölték Róma minapi döntését.

Meglehet, a katolikus egyház többet veszít az áttérést segítő lépésével, mint amennyit nyer vele. Az átigazoló és katolikussá szentelt anglikán papok egy része nős, akiknek a példája ragadós lehet a római egyházban is. Nem elképzelhetetlen, hogy londoni katolikus templomokban a miséző pappal szemben a padsorokban ott ül majd a felesége és a gyermekei, akár már rövid távon is megváltoztatva a katolikus papsággal szembeni eddigi elvárásokat. Progresszív-liberális katolikus szervezetek máris felszólították Rómát, hogy rendezze annak a több mint százezer nős papnak a helyzetét, akiknek házasságkötésük miatt kellett feladniuk szolgálatukat. Mások meg azt feszegetik, vajon a katolikusnak álló, még nőtlen anglikán papoknak is szüzességi fogadalmat kell-e tenniük, vagy ami még fogósabb kérdés: ha ilyen egyszerű az átjárás az anglikánok és a katolikusok között, akkor megtehetné-e egy katolikus férfi, hogy rövid időre anglikán lesz, megnősül, felszentelteti magát anglikán papnak, majd így kéri újrafelvételét a katolikus egyházba?

IZSÁK NORBERT

Kiléptetné Németországot az unióból az AfD

Kiléptetné Németországot az unióból az AfD

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában

Szlovénia enyhít a lezárásokon

Szlovénia enyhít a lezárásokon