szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A sorozatos természeti katasztrófák és szegénység sújtotta Haitin az állam működésképtelensége is nehezíti a múlt heti pusztító földrengés utáni talpra állást.

Rászakadt egy élelmiszerbolt, de a romok alatt, szárított gyümölcsön tengődve életben maradt az a hétéves kislány, akit – öt nappal a Haitit sújtó 7-es erősségű földrengés után – vasárnap húztak ki a törmelékek alól. A gyermek egyike volt annak a fél tucat embernek, akit a hétvégén a mentőalakulatok élve találtak meg. A megmentettek alacsony száma is jelzi, hogy rendkívül mostoha körülmények között folyik a kutatás. Könnyen lehet, hogy a halálos áldozatok száma a jelenlegi 75 ezerről 200 ezerre is növekedhet.

A túlélők is versenyt futnak az idővel, a közel tízmilliós lakosság tizede azonnali segítségre szorul. A vízellátás megszűnt, az éhezés kétmillió embert fenyeget. A jórészt elpusztult főváros, Port-au-Prince utcáin a hajlék nélkül maradtak ideiglenes kalyibákat ütnek össze, de biztonságukat fosztogatók és rablóbandák veszélyeztetik. A romba dőlt börtönökből háromezer bűnöző szabadult ki. A kormány tehetetlen, René Préval elnök államfői palotája és saját otthona is a földdel vált egyenlővé, a kabinet egy rendőrőrsön, műanyag székeken ülésezik.

A nemzetközi közösség, élén az USA-val, segíteni próbál, a karibi ország fejletlen infrastruktúrája azonban rendkívüli nehézségek elé állítja a mentőalakulatokat. A főváros reptere nem tudja folyamatosan fogadni a segélyekkel megrakott gépeket, amelyek pilótáitól azt kérik, annyi üzemanyaggal induljanak útnak, hogy szükség esetén akár órákig is körözni tudjanak a levegőben a leszállás előtt. A légikikötő irányítását hivatalosan is az USA hadserege vette át, a városokban pedig a rend fenntartására 12 ezer amerikai katona csatlakozik az ENSZ latin-amerikai békefenntartóihoz. Lapzártánkkor érkezett hírek szerint az EU és tagországai pedig azonnali, illetve rövid és hosszú távú segélyekkel összesen 429 millió euróval támogatják Haiti talpra állását.

Vajon új, reménybeli kezdetet jelent-e a nemzetközi összefogás a világ egyik legszegényebb országának? Példaként az indonéziai Aceh tartományt hozzák fel, ahol a 160 ezer áldozatot követelő 2004-es szökőár után – ha botladozva is – elindult a fejlődés, nem újult ki a helyi polgárháború, és külföldi segítséggel az újjáépítés is kezdetét vette. Egyelőre azonban a Barack Obama amerikai elnök által Haitinek ígért 100 millió dolláros segély jóval elmarad a George W. Bush által a cunami után Acehnek felajánlott 350 millió dollártól.

Pedig Haiti a világ egyik legszegényebb és legelmaradottabb országa. A lakosság 80 százaléka kevesebb mint napi 2 dollárból tengődik, a felének pedig 1 dollár sem jut, a munkanélküliség 70 százalékos. A földrengés után felszöktek az élelmiszerárak, például egy kis palack víz 6 dollárba kerül. Az egy főre jutó GDP 560 dollár, 0,6 százalékos a gyermekhalandóság, és magas a HIV-fertőzöttek aránya is. A mezőgazdaság foglalkoztatja a lakosság több mint 50 százalékát, mégsem tudja megtermelni az ország szükségleteinek a felét sem.

Mindezt csak tetőzték a folyamatos természeti csapások. A Jeanne hurrikán 2004-ben a 7 milliárd dolláros GDP 7 százalékának megfelelő értékű kárt okozott, 2008-ban pedig négy egymást követő, hasonló erejű vihar 15 százaléknyit. Tízezrével hullottak el kecskék, tehenek és sertések, odalett a termés, az öntözőrendszer tönkrement, az ország a nemzetközi segélyekből tengődött tovább. A katasztrófák után mindig magára hagyott Haiti rendre visszasüllyedt a káoszba, ezért nem csoda, hogy az adományozók is belefáradtak az ország gondjaiba. Az éves segély 800 millió dollár – ennek a felét az USA adja –, ezenfelül az ENSZ évente 600 millió dollárt költ az országra, Venezuela pedig potom áron szállítja az üzemanyagot.

A Miamitól jó ezer kilométerre fekvő Hispaniola szigetén, a mai Haiti északnyugati csücskén Kolumbusz már 1492-es első útján partra szállt. A sziget három évszázaddal ezelőtt francia ellenőrzés alá került, de 1804-ben egy rabszolgalázadás során kivívta függetlenségét. Kanadán kívül Haiti az egyetlen a kontinens önálló államai közül, ahol francia a hivatalos nyelv. Talán ez is szerepet játszott abban, hogy közelsége ellenére az USA mostohagyerekként kezelte a sziget nyugati részén lévő országot. Míg Bill Clinton elnök 1994-ben fontosnak tartotta, hogy 20 ezer katonával mentse meg Jean-Bertrand Aristide hatalmát, tíz évvel később Bush már hagyta, hogy a szegények katolikus papjából lett elnököt a népharag kergesse el.

Jellemző, hogy a mostani katasztrofális helyzetben Haitin nemcsak Aristide-et, de az országot 1957-től 1986-ig brutálisan irányító Duvalier családot is visszasírják. A dél-afrikai száműzetésben élő Aristide meg is érezte az idők szavát, közölte, hogy népe közt a helye. Pedig visszatérése csak tovább bonyolítaná az idén választások elé néző ország amúgy is ingatag politikai helyzetét.

A jelek szerint az Obama-kormány hosszú távra kötelezte el magát Haiti mellett, szándékát a földrengés csak megerősítette. Préval volt az első államfő, akit tavalyi hivatalba lépése után fogadott Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki a napokban – Prévallal az oldalán – Port-au-Prince-ben ígért törődést az országgal. Férje, Bill Clinton volt elnök – Hillary beiktatását követően – a külföldi befektetéseket ösztönző kampány élére állt, aminek meg is lett az eredménye, amennyiben a tavaly áprilisi donorkonferencián 353 millió dollárt ígértek Haitinek. Tavaly októberben pedig amerikai cégek részvételével konferenciát rendeztek haiti befektetésekről, ahol George Soros üzletember például 55 millió dolláros beruházást jelentett be ipari park építésére. A nagyobb beruházási kedvet csak fokozta, hogy az ENSZ Brazília vezette békefenntartói – 7 ezer katona és 2 ezer rendőr – hadat üzentek a haiti bűnbandáknak, aminek köszönhetően tavaly a havonta elkövetett emberrablások száma 30-ról 8-ra csökkent.

KERESZTES IMRE

Orbán: A járványt megtörtük, a gazdaságot újraindítjuk

Orbán: A járványt megtörtük, a gazdaságot újraindítjuk

A Volkswagen megmutatta az új 7 személyes Tiguant

A Volkswagen megmutatta az új 7 személyes Tiguant

A metánkibocsátás csökkentése a legsürgetőbb feladat a klímaváltozás elleni harcban

A metánkibocsátás csökkentése a legsürgetőbb feladat a klímaváltozás elleni harcban