szerző:
Tóth Vali

Egész életre szóló kapcsolati tőkét szerezhet, és még a brit kormányfői posztra is esélyesebbé válik, aki a közel 600 éves múltra visszatekintő Eton College-ban végzi középiskolai tanulmányait.

Robert Walpole, William Gladstone, Harold Macmillan, Anthony Eden, Alec Douglas Home – csak néhány a 19 brit politikus közül, aki a maga idejében miniszterelnök volt, és aki mind az Eton College-ban végzett. Közülük is a legfiatalabb a minap hivatalba lépett, 43 éves David Cameron. Az ő személyében négy és fél évtized után ismét etoni diák költözött a Downing Street 10.-be. A windsori kastély északi szomszédságában lévő Eton kisvárosban lévő fiú-középiskola – közkeletű nevén az Eton – évszázadokon át gondoskodott arról, hogy a brit és a tágabb birodalmi elit tagjai félszavakból is értsék egymást, amikor az ott eltöltött évek után felnőttként meghódítják a hatalom bástyáit. Nem véletlen, hogy Etont „az angol államférfiak legfontosabb bölcsőjeként” is emlegetik.

Az Eton College ma is független brit középiskola, ahol 13–18 éves fiúk tanulnak, bentlakásos diákként. Az intézményre valóban illik, hogy történelmi, hiszen 1440-ben VI. Henrik alapította, eredetileg 70 szegény fiú taníttatására, és egyike annak a hat magániskolának, amely már az első, 1868-as oktatási törvényben is szerepelt. Bár a tanterv az évszázadok nyomán korszerűsödött, az iskolai élet szelleme szinte változatlan. A 19. század közepén az egyik etoni tanár, William Cory arról írt, hogy egy kiváló iskolában nemcsak ismereteket szerez az ember, de ami ennél is fontosabb, olyan készségekre és szokásokra tesz szert, amelyek egy életen át elkísérik. Az iskola ma is feladatának tekinti, hogy magabiztos, érdeklődő, toleráns, pozitív hozzáállású fiatalokat neveljen, akik kiegyensúlyozott, önállóan gondolkodó, jellemes emberek lesznek, olyan egyéniségek, akik tiszteletben tartják mások különbözőségét is.

Az évszázadok során a műemlék épületeken túlterjedt, szinte városnegyeddé fejlődött intézményben közel 1300 diákot oktatnak, akik 50 személyes házakban laknak, mindegyikük külön hálószobában, közösen étkeznek, és különböző csoportokban járnak az egyes órákra. Az intézményben – amely a Harry Potter-regények egyik ihletője volt – átlagosan 10 fiúra jut egy pedagógus, személyes tanáruk, a tutor felügyeli oktatásukat, és emellett minden háznak és tantárgynak van külön felelős tanára.

Az eredetileg latint és görögöt tanító Etonban a kezdetektől a testi fenyítés is a nevelés része volt, pénteken, a böjt napján vesszőzték meg a fegyelmezetlen tanulókat, ami csak az 1980-as években szűnt meg. Egy évtizeddel korábban törölték el azt a hagyományt, hogy az alsóbb osztályban lévő diákok az idősebbek kiszolgálói voltak, és mindenben a rendelkezésükre kellett állniuk.

A korszerűsödött oktatás része viszont, hogy minden diák saját laptoppal tanul, és az iskola összes létesítményét belső internetes hálózat kapcsolja össze. Az intézmény temploma, kápolnája útikönyvekben szerepel, könyvtára, sportlétesítményei lenyűgözőek. A sport a tanterv fontos része, legendásak a rögbi-, krikett- és evezősversenyek. Az iskolának fedett és szabadtéri uszodája is van, evezőscentruma kétezer méteres tóval, amit a 2006-os világbajnokságon használtak, és a tervek szerint a 2012-es londoni olimpia evezős- és kenuversenyeit is részben ott rendezik majd meg. Az iskolának nyolc orgonája, zenekara, hangversenyterme mellett külön színháza is van. A diákok frakkhoz hasonlatos egyenruhát hordanak, régebben még cilinder is dukált hozzá, az 1960-as évek óta már nem. Az Etonban végzett diákok szinte mindegyike egyetemre megy, több mint az egyharmaduk Oxfordban és Cambridge-ben folytatja tanulmányait.

Nem egyszerű bekerülni az iskolába. Már 11 évesen – két évvel a képzés megkezdése előtt – felvételi vizsgát kell tenni, majd szóbeli meghallgatás, általános iskolai ajánlás és további két felvételi teszt sikeres megszerzésével lehet valaki etoni diák. Mindemellett alaposan a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a fiát Etonba akarja járatni. A tandíj évente csaknem 29 ezer font (közel 10 millió forint), ám emellett még vannak egyéb költségek, különórákra, sportszerekre, minimális térítés a lakószobák takarítására. Összehasonlításként az évi brit átlagkereset alig több mint 20 ezer font. A tehetséges, de nem tehetős családból származó fiúknak is van lehetőségük, hogy az Etonba járjanak: VI. Henrik akaratából máig évente 70 diák tanulhat az iskola alapítványa által nyújtott, a tandíj 90 százalékát fedező ösztöndíjjal.

Az iskola hírnevét és tekintélyét egykori diákjai is öregbítik, akiknek listája afféle nemzetközi Ki kicsoda? is lehetne. Számos afrikai és ázsiai ország uralkodója járt Etonba, és megfizethetetlen az ott szerzett, egész életre szóló kapcsolati tőke. Etoni diákból először 1721-ben lett kormányfő, Robert Walpole személyében, akit William Pitt követett 1756-ban, csakúgy, mint a posztra 1830-ban került Charles Gray, majd a későbbi korok miniszterelnökei, köztük William Gladstone, Robert Cecil, Anthony Eden, Harold Macmillan. Ott ismerkedett a klasszikus irodalommal Alfred Tennyson, Aldous Huxley, Henry Fielding, George Orwell és Ian Fleming (a 007-es titkos ügynök, James Bond kitalálója). Mindannyian beleszőtték egykori iskolájuk szellemét, szokásait, hangulatát műveikbe.

Etonban végzett Károly brit trónörökös két fia, Vilmos és Harry herceg, és nagybátyjuk, Charles Spencer, Diana hercegnő testvére. A sziámi uralkodócsalád tagjai nemzedékeken át Etonba jártak, egyikük, VII. Ráma kertet ajándékozott a fiúiskolának. De ott végzett a nepáli trónörökös, Bir Bikram Sáh Dipendra, aki 2001-ben egy békésnek indult vacsora közben géppisztolyt ragadott, és lelőtte szüleit, az uralkodópárt, családja további hét tagját, végül pedig saját magával is végzett. Az utóbbi években ismertté vált politikusok közül Cameronon kívül Boris Johnson, London főpolgármestere, valamint a jelenlegi thaiföldi kormányfő, Abhiszit Veddzsadzsiva is volt etoni diák.

TÓTH VALI / LONDON

Alec Baldwin letolta a gatyáját

Alec Baldwin letolta a gatyáját

Most sem változtatott az alapkamaton az MNB

Most sem változtatott az alapkamaton az MNB

Jelöletlen BMW M3-as rendőrautó állt szolgálatba az ausztráloknál

Jelöletlen BMW M3-as rendőrautó állt szolgálatba az ausztráloknál

Újabb milliárdokat hozott ide a pápai húskombinát körül feltűnő tajvani üzletember

Újabb milliárdokat hozott ide a pápai húskombinát körül feltűnő tajvani üzletember

Több autó ütközött az M5-ösön, hatalmas a dugó

Több autó ütközött az M5-ösön, hatalmas a dugó

Harry herceg reagált a pletykákra, haragban vannak-e Vilmossal

Harry herceg reagált a pletykákra, haragban vannak-e Vilmossal