Tévesnek bizonyult üzletpolitikával, a népszerű filmhősök adaptációjának gyártásával, valamint a dollár gyengülése nyomán rosszabbodó versenyképességgel magyarázza a dán Lego történetének eddigi legnagyobb veszteségét.

"Elfelejtjük Harry Pottert és a Csillagok háborúját, és a filmhősök helyett ismét klasszikus játékainkra helyezzük a hangsúlyt" - jelölte ki a jövőben követendő stratégiát Kjeld Kirk Kristiansen, a Lego dán játékgyártó elnök-vezérigazgatója annak kapcsán, hogy a nagyapja által 1934-ben elindított, máig családi tulajdonban lévő vállalkozás tavaly katasztrofális évet zárt. Az alapító unokájaként a Legót immáron 24 éve irányító Kristiansen arra utalt, hogy a mostani karácsonyi bevásárlási hullám idején - ami általában a játékgyártók éves forgalmának közel a felét hozza - rendkívül gyenge eladásokat produkáltak.

A helyzeten a Harry Potter és a Csillagok háborúja filmek adaptációjaként megjelent Lego-játékok sem segítettek, sőt, ezek tovább rontottak. Ebből a közel 2 milliárd eurós vagyonnal rendelkező 56 éves Kristiansen azt a következtetést vonta le, hogy téves volt korábbi stratégiájuk, hiszen, ha egy-egy filmnek az adott évben éppen nincs folytatása, a gyerekek elfelejtik korábbi kedvenc mesefigurájukat, és a népszerűségüket vesztett filmhősök alapján készült játékokat szüleik már nem veszik meg karácsonyi ajándékként.

A forgalom alapján a legnagyobb európai játékgyártóként számon tartott, a világranglistán a negyedik helyen álló Lego az előzetes számítások szerint a 2003-as pénzügyi évet történetének eddigi legnagyobb, 1,4 milliárd dán koronás adózás előtti veszteséggel zárja, szemben az egy évvel korábbi 830 millió koronás nyereséggel. A forgalom 8,5 milliárd korona körül alakult, ami 25 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Óriási változás, hogy a zárt részvénytársaságként működő dán játékgyártó pénzügyi helyzete ma már jószerivel nyitott könyv. Pénzügyeibe az utóbbi hat évben már betekintést enged, korábban ugyanis nem hozta nyilvánosságra mérlegadatait.

Önmagában a veszteség ténye nem lepte meg Kristiansent, hiszen az augusztusi előrejelzések alapján az év egészére közel 600 millió koronás ráfizetéssel számolt, az viszont mellbe vágta az elnök-vezérigazgatót, hogy a deficit ily mértékben felszökött. Amihez persze a népszerűségüket vesztett mesehősök iránti kereslet megcsappanásán felül a dollár gyengülése is hozzájárult. Ily módon a Lego versenyképessége a - forgalmának közel harmadát adó - tengerentúli piacon lényegesen romlott. Kristiansen ugyanakkor elismerte, az egyre rosszabbodó teljesítményhez az is hozzájárult, hogy az utóbbi években elfordultak a kisebb, óvodás korosztálytól: nem fejlesztették eléggé a nagyobb építőelemekből álló Duplo termékcsoportot.

A katasztrofálisnak ígérkező pénzügyi eredmények személyi következményekkel is jártak: távozásra kényszerült a papíron Kristiansen helyetteseként szereplő, ám valójában a Lego mindennapi irányítását végző Poul Plougmann, aki elismerte, a játékgyártók számára világszerte a várakozásokhoz képest jóval gyengébben végződött a tavalyi év. A már-már a luxuskategóriába tartozó szórakoztatóelektronikai termékeket gyártó dán Bang & Olufsentól öt éve a Legóhoz átigazolt Plougmann elbocsátása nem volt kétséges azok után, hogy vezetése alatt a dán játékgyártó három éven belül másodszor kénytelen egymilliárd koronán felüli ráfizetéssel szembesülni, jóllehet hetvenéves története során - a tavalyi esztendőt leszámítva - csak 1998-ban és 2000-ben volt veszteséges.

Pedig épp Plougmann rángatta ki a Legót az első, 1998-ban bekövetkezett hullámvölgyből. Mégpedig a jól bevált recepttel: költségcsökkentő intézkedésekkel. Miközben visszafogta a fejlesztésre fordítható összegeket, az az idő tájt közel 9 ezer alkalmazott tíz százalékát elbocsátották, ami 130 millió eurós megtakarítást jelentett a cég számára. Az intézkedésekkel azonban elérte, hogy a Lego 1999-ben növekvő forgalom mellett félmilliárd eurós nyereséggel zárt. Hasonló lépésekre szánta el magát ezúttal Kristiansen is, aki közölte, hogy a tavaly elbocsátott közel 500 alkalmazott után még legalább ennyi dolgozónak lesznek kénytelenek az idén megszüntetni a munkaviszonyát. Példát mutatandó, Kristiansen a legmagasabb jövedelmű felső menedzsment létszámát egy tollvonással 14 főről 9-re csökkentette. A vezér ugyanakkor optimista: szerinte cége - amelynek terméke tavaly az amerikai Fortune magazintól megkapta az évszázad játéka címet, és amelynek márkaneve a világon a hatodik legismertebbnek számít - már jövőre félmilliárd eurós adózás előtti nyereségre lesz képes.

Ennyi az egész? Mellékhatásoktól mentes fájdalomcsillapító módszerre bukkantak brit kutatók

Ennyi az egész? Mellékhatásoktól mentes fájdalomcsillapító módszerre bukkantak brit kutatók

Pert nyert a Honvédkórház ellen a dolgozó, aki nem akarta, hogy honvédségi állományba vegyék

Pert nyert a Honvédkórház ellen a dolgozó, aki nem akarta, hogy honvédségi állományba vegyék

A Cozma-gyilkosság egyik résztvevőjét kaphatták el prostituált futtatása miatt

A Cozma-gyilkosság egyik résztvevőjét kaphatták el prostituált futtatása miatt

Tömeggyártásba került a kábel, amellyel bármelyik számítógépről adatok lophatók

Tömeggyártásba került a kábel, amellyel bármelyik számítógépről adatok lophatók

A bokájánál fogva rángattak ki egy vak fekete diákot egy oxfordi előadásról

A bokájánál fogva rángattak ki egy vak fekete diákot egy oxfordi előadásról

A Nixon elleni eljáráshoz hasonlította Nancy Pelosi a most zajló meghallgatás-sorozatot

A Nixon elleni eljáráshoz hasonlította Nancy Pelosi a most zajló meghallgatás-sorozatot