Tetszett a cikk?

Ellenséges vételi ajánlatot tett a francia Sanofi-Synthélabo gyógyszeripari csoport a nála háromszor nagyobb francia-német Aventis részvényeseinek. Egyelőre úgy tűnik, az Aventis nem adja magát könnyen.

"Sohasem szabad a dolgokat húzni" - magyarázta Jean-Francois Dehecq, a Sanofi-Synthélabo SA elnök-vezérigazgatója január 26-ai sajtóértekezletén, miért tett ellenséges felvásárlási ajánlatot a forgalma alapján a világ ötödik legnagyobb gyógyszeripari vállalata, az Aventis SA megszerzésére. Dehecq szerint az Aventis annyira meggyengült, hogy máris "ott vannak a keselyűk". A vételi ajánlat egyeztetése az Aventis menedzsmentjével Dehecq szerint túlságosan hosszúra nyúlt volna, amivel "mindenféle spekulációknak" tehették volna ki a két céget. A piacon már így is hetekkel korábban elterjedt, hogy a Sanofi ajánlattételre készül, ezért január 7-én Igor Landau, az Aventis vezérigazgatója fel is hívta Dehecqet, és nekiszegezte a kérdést, igazak-e a híresztelések. Régi kollégája és barátja azonban kitért a válasz elől, amiből a német Hoechst és a francia Rhone-Poulenc fúziójával 1999 decemberében létrejött Aventis első embere megérthette: a pletykák nem alaptalanok.

Három hetet sem kellett várni, és a Sanofi kiteregette lapjait: nyilvános vételi ajánlatot tett az árbevétele alapján nála csaknem háromszor nagyobb Aventis részvényeire. A Sanofi hat Aventis-részvényért öt saját papírt és 69 eurót kínált, vagyis a 47,8 milliárd eurós vételár 81 százalékát saját részvényeivel, 19 százalékát pedig készpénzzel egyenlítené ki, de van két kiegészítő ajánlata is: 34 Aventis-papírt 35 saját részvényre cserél vagy 60,43 eurót fizet minden egyes Aventis-részvényért. Az ügylet létrejöttének a francia tőkepiaci felügyelet és az európai versenyhatóságok jóváhagyásán túl persze az is feltétele, hogy az Aventis részvényeseinek - akik közül csak minden ötödik francia - legalább a fele elfogadja a Sanofi ajánlatát.

Az ilyen tranzakciók esetében kívánatos politikai támogatást is megkapta a Sanofi, hiszen Francis Mer pénzügyminiszter egy rádióinterjúban már a felvásárlási ajánlat közzététele előtt kijelentette, hogy a globalizálódó világgazdaságban a két francia gyógyszeripari csoport összefogása "inkább kedvező". Ugyanakkor Németországban, ahol az Aventis 9 ezer embert foglalkoztat, némi nyugtalanságot keltett a Sanofi kezdeményezése, mert a strasbourgi székhelyű vállalat számításai szerint a fúzió 12 ezer fős létszámleépítéssel járhat a két társaságnál, így a Rajna túlsó partján is. Dehecq azonban jelezte, hogy a karcsúsítások elsősorban az Európán kívüli leányvállalatokat érinthetik.

Rablótámadásnak minősítette a Sanofi lépését Landau a Les Echos üzleti napilapnak adott interjúban. Szerinte "nevetséges" a Sanofi által ígért felár, akár a január 21-ét megelőző hónap tőzsdei záró árfolyamainak átlagához viszonyítva (15,2 százalék), akár az ajánlat közzététele előtti utolsó tőzsdei záróárhoz képest (3,6 százalék). Nem csoda, hogy a német-francia óriás felügyelőbizottsága kapásból visszautasította a Sanofi ajánlatát. Az Aventis legnagyobb tulajdonosa, a részvények 13,5 százalékát birtokló Kuwait Petroleum Corporation (KPC) is kevesli a vételárat. Landau szerint cégét az iparági átlaghoz képest minimum 30 százalékkal alulértékelték, és a Sanofinak 40-50 százalékkal meg kellene fejelnie ajánlatát ahhoz, hogy az bármiféle érdeklődésre tarthasson számot. Piaci elemzők szintén utaltak arra, hogy 20-30 százalékos prémium indokolt lenne.

Ennek ellenére a minap Dehecq a The Financial Times német kiadásának hasábjain közölte, esze ágában sincs feljebb menni az árral, hiszen a Sanofi részvényeseinek is számadással tartozik. A világ legnagyobb gyógyszergyártóinak a sorában a 13. helyen álló Sanofi pénzügyi mozgástere sem korlátlan. A Merrill Lynch és a BNP Paribas ugyan 12 milliárd eurós hitelkeretet nyitott a Sanofi számára, amiből utóbbi a részvények vételárának készpénzhányadán kívül az Aventis adósságait is finanszírozná, ám valamiből a fúzióval kapcsolatos átszervezések összesen 2 milliárd euróra becsült egyszeri kiadásait is fedezni kell.

A pályáját matematikatanárként kezdő Dehecq persze nyilván tudja, mit csinál. Nemcsak azért, mert előbb a Sanofi második embereként, majd 1988-tól vezérigazgatójaként mintegy 300 vállalatot vásárolt fel a hetvenes évek eleje óta, majd 1999-ben levezényelte az Elf olajtársasághoz tartozó Sanofi és a kozmetikában utazó L'Oréal leányvállalataként ismertté vált Synthélabo fúzióját, hanem azért is, mert a Les Echos szerint már 2003 elején kiszemelte az Aventist.

A döntő lökést mégis az adhatta meg Dehecqnek, hogy a Sanofi két fő tulajdonosa, az együtt 43,9 százalékos tulajdonhányaddal és a szavazatok 62,7 százalékával rendelkező L'Oréal és Total novemberben úgy döntött, nem hosszabbítja meg azt a 2004 decemberében lejáró részvényesi megállapodást, minek alapján egyikük sem válik meg tulajdonhányadától. Vagyis az egyre koncentrálódó gyógyszeriparban a Sanofi egyszerre szabad préda lesz.

Meginoghatnak viszont a Sanofi pozíciói az Egyesült Államokban, a világ legnagyobb, leggyorsabb ütemben fejlődő és legtöbb profittal kecsegtető gyógyszerpiacán, ha a francia cég elveszíti egyik fő kasszasikere, egy véralvadásgátló eredetileg 2011-ig érvényes szabadalmi védettségének megszüntetése végett indított pert. Ez egyébként Landau szerint az Aventis tulajdonosaira nézve is komoly kockázatot jelent, hiszen egy esetleges kedvezőtlen bírósági döntés nyomán akár 30 százalékkal is leértékelődhet a Sanofi papírja.

Olyannyira körültekintő volt a Sanofi, hogy még az Európai Unió és az Egyesült Államok versenyhatóságaival is folytatott előzetes konzultációkat, ami az esetleges konkurensekkel szemben nagy előnye lehet. Az Aventis ugyanis most ellenajánlatra kész "szőke lovagot" keres. Szakértők a szóba jöhető vevők között a brit GlaxoSmithKline és a svájci Novartis mellett az amerikai Eli Lillyt és Mercket emlegetik, ám egyelőre nincs tolongás az Aventisért.

A L'Oréal egyszer már elutasította a Sanofi-Aventis fúzió ötletét, ám végül beadta a derekát. A társaság vezetői attól tartottak, hogy a L'Oréal részesedése a jelenlegi 19,5-ről 8-10 százalékra zsugorodna, ami a francia számviteli szabályok szerint már nem tenné lehetővé, hogy az egyesült cégben képződő eredményt a saját könyveiben is szerepeltesse. Márpedig a L'Oréal konszolidált nyereségének csaknem negyedét a Sanofi hozza. A Total pedig már régóta szabadulni szeretne 24,4 százalékos Sanofi-érdekeltségétől.

Abban, hogy a fúzió mind a Sanofi, mind az Aventis számára előnyös volna, egyetlen szakértő sem kételkedik. A több mint 90 milliárd euró kapitalizációjú új cég a szinergiahatás révén 2006-tól évi 1,6 milliárd eurónyi megtakarítást könyvelhetne le. A kutatás és fejlesztés területén a két társaság szerencsésen kiegészítené egymást, és 2006-2007-re a közös vállalat több mint 10 új organikus készítményt dobhatna piacra. A Sanofi-Aventis az első öt gyártó közé kerülne az USA-ban is.

Az egyesülés persze aligha lesz zökkenőmentes. Nagy az eltérés a Sanofi és az Aventis menedzsmentjének üzleti filozófiája és stratégiája között, amit az üzleti eredmények is mutatnak. A 32 ezer alkalmazottat foglalkoztató Sanofi 2002-ben 7,45 milliárd eurós forgalom mellett 1,76 milliárd euró tiszta nyereséget könyvelt el, ami csak 330 millióval volt kevesebb, mint az Aventisé, noha az csaknem 80 ezer főt alkalmazott, árbevétele pedig meghaladta a 20,5 milliárd eurót. Igaz, tavaly a 17,81 milliárd euróra csökkent forgalom mellett 17,5 százalékkal, 2,44 milliárd euróra nőtt az Aventis adózott eredménye, ami annak köszönhető, hogy a csoport az agrokémiai termékekben utazó Aventis CropScience és az állateledel-gyártó Aventis Animal Nutrition eladásával 2002 első fél évében megszabadult két veszteséges tevékenységétől. Landau a 2003. évi gyorsjelentést prezentálva arról igyekezett meggyőzni a tulajdonosokat, hogy ez csak a kezdet, és a következő négy évben az Aventis lendületes növekedésnek néz elébe.

Csak idén 5500 milliárd forintot kereshet a Moderna a koronavírus-vakcinával

Csak idén 5500 milliárd forintot kereshet a Moderna a koronavírus-vakcinával

Újabb két koronavírus-vakcinát engedélyeztek Kínában

Újabb két koronavírus-vakcinát engedélyeztek Kínában

Operatív törzs: Az adatok alapján még nem kell teljesen lezárni az iskolákat

Operatív törzs: Az adatok alapján még nem kell teljesen lezárni az iskolákat