Négy éve zajló privatizációs huzavona végére tett pontot a múlt héten a szófiai kormány: a távközlési exmonopólium, a BTK állami részesedését az eredetileg győztes brit-amerikai befektetési társaság, az Advent ausztriai leányvállalatának adja el.

"Kétszer kellett csatát nyernünk ahhoz, hogy győzzünk" - foglalta össze találóan Chris Mruck, a brit-amerikai befektetési társaság, az Advent International egyik partnere a bolgár távközlési vállalat, a Blgarska Telekomunikacionna Kompanija (BTK) privatizációjának történetét. Az epés megjegyzés nem alaptalan, hiszen nem akármilyen kálváriát járt végig az Advent, amíg Ausztriában bejegyzett leányvállalata, a Viva Ventures Holding GmbH végre nyélbe ütheti az üzletet a szófiai kormánnyal: megvásárolhatja a BTK 65 százalékos állami részesedését. "Először a tendert, majd pedig a politikai csatát nyertük meg" - magyarázta a helyzetet Mruck. Kétségtelen, a BTK magánosításának levezénylésével megbízott szófiai privatizációs ügynökség már 2002 októberében az Advent leányvállalatát hirdette ki a fél évvel korábban kiírt privatizációs tender győzteseként.

A szerződéskötésből azonban semmi sem lett, időközben ugyanis a Szimeon Szakszkoburggotszki excár vezette kormány - jogi szabálytalanságokra hivatkozva - visszalépett, és egy tollvonással a tenderen indult másik befektetőt, a török Koc Holding érdekeltségébe tartozó Turk Telecom és az amerikai Carlyle befektetési társaság alkotta konzorciumot hirdette ki győztesnek (HVG, 2003. augusztus 2.). Döntését azzal indokolta, hogy a török- amerikai konzorcium kevesebb elbocsátást helyezett kilátásba, ami ellensúlyozza az alacsonyabb vételárat. A török-amerikai konzorcium mindössze 235 millió eurót kínált, és három év alatt 4300 alkalmazott elbocsátását jelentette be. Ezzel szemben a Viva 260 millió eurót, ráadásként pedig 400 millió eurónyi befektetést ajánlott, ám a 24 800 fős alkalmazotti létszámot 8800 fővel kívánta csökkenteni.

A pálfordulás hátterében - bolgár sajtóértesülések szerint - azonban politikai megfontolások húzódtak meg. A Szakszkoburggotszki kormánytöbbségét biztosító, a török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) a török befektetők érdekében nyomást gyakorolt a rendkívül népszerűtlen kormányfőre - állítólag a koalíció felmondásával is fenyegetődzött - a döntés megváltoztatásáért. A török befektetők nemtelen előnyben részesítésébe beletörődni nem akaró Viva azonban bírósághoz fordult, és tavaly szeptemberben a legfelsőbb bíróság helyt adott keresetének. A törökök pártja még ezek után sem adta fel, megpróbálta rávenni a kormányt, hogy ne vegye figyelembe a bíróság döntését, ám ez aligha tett volna jót az EU-tagságra készülő Bulgária nemzetközi hírének, nem is szólva arról, hogy az eddig is igen óvatos külföldi befektetőket is elriasztotta volna. Nyikolaj Vaszilev közlekedési és távközlési miniszter is elveszítette a türelmét: közölte, ha a kormány nem a bírósági ítéletnek megfelelő döntést hoz, egyszerűen lefújja a BTK privatizációját.

Márpedig ezzel a Szakszkoburggotszki-kormány is elismerte volna, hogy elődjéhez hasonlóan kudarcot vall a BTK privatizációjával. Ami immáron négy éve húzódik: elsőként - akkor még csak az 51 százalékos állami részesedésért - az előző, Ivan Koszov vezette jobbközép kormány írta ki a tendert, amelyre egyetlen stratégiai befektető, a görög OTE és a holland KPN alkotta konzorcium jelentkezett, és az is - legalábbis az akkori megítélés szerint - rendkívül alacsony vételárat, 610 millió dollárt ajánlott, amit nem fogadtak el.

Tavaly még kisebb összegek forogtak, még akkor is, amikor a politikai huzakodást látva mindkét részről megindult a licitemelés: a Viva 280 millió, a törökök pedig 260 millió euróra emelték az ígért vételárat. A bírósági döntéssel a hátterében a szófiai kormánynak azonban aligha volt más választása, mint hogy az eredeti tendergyőztessel állapodjon meg. A politikai színezetű perpatvarral ugyanakkor a szófiai kormány elérte, hogy a Viva nemcsak a vételárat emelte meg, hanem a beruházásra szánt összeget is: az eredeti vállalásában szereplő három év alatt 400 millió eurónyi beruházást 300 millióval megfejelte. Márpedig a befektetés igen sürgető az előrejelzések szerint a tavalyi évet 240 millió leva (1 euró = 1,9 leva) nyereséggel záró BTK számára: iparági szakértők szerint legalább 200 millió eurónyi befektetésre van szüksége ahhoz, hogy a tavaly liberalizált bolgár távközlési piacon meg tudja őrizni pozícióit. Az egészen 2003. január elsejéig monopolhelyzetet élvező BTK vonalhálózatának közel a fele ugyanis még analóg technológián alapul.

Persze az sem volt mellékes, hogy a Viva arra is ígéretet tett: csupán feleannyi dolgozót bocsát el, mint amit eredetileg beharangozott, három éven belül 4400 főt. A brit Financial Times értesülései szerint azt mindenesetre tudják már, kik lesznek az elsők. A tulajdonosváltást követően - amire a privatizációs szerződés február 20-ára kitűzött aláírása után kerülhet sor - elsőként a jelenlegi vezérigazgatótól és a menedzsment öt tagjától válnak meg.

A vártnál több adó érkezett tavaly az államkasszába

A vártnál több adó érkezett tavaly az államkasszába

Freddie Mercury még sohasem került ilyen közel a királynőhöz

Freddie Mercury még sohasem került ilyen közel a királynőhöz

Orosz gyártmányú rakétákkal lőtték le az ukrán utasszállítót az irániak

Orosz gyártmányú rakétákkal lőtték le az ukrán utasszállítót az irániak

Megkéseltek két rendőrt Erdőkertesen

Megkéseltek két rendőrt Erdőkertesen

Jön az In Flames

Jön az In Flames

Koronavírus: már kilenc áldozata van a kínai járványnak

Koronavírus: már kilenc áldozata van a kínai járványnak