Tetszett a cikk?

Csehország.

Csehország. A Cesky Telecom első részleges eladására az 1993-as kuponos privatizáció keretében került sor, ezt 1995 júliusában stratégiai befektető bevonása követte. A részvények 27 százalékát a holland KPN és a Swisscom alkotta TelSource konzorcium vette meg, majd néhány hónapja a tőzsdén keresztül eladta részesedését - a hollandok megtartották időközben külön szerzett 6,5 százalékukat -, a cseh állam pedig most készül 51 százalékos tulajdonrészének privatizálására.

Lengyelország. A Telekomunikacja Polska SA részvényeinek 15 százalékát 1998-ban a varsói tőzsdén értékesítették, majd 2000-ben a France Télécom és a leggazdagabb lengyel üzletember, Jan Kulczyk vezette Kulczyk Holding SA alkotta konzorcium 35 százalékos részesedést szerzett, amit időközben 47,5 százalékra növelt. Jelenleg 22,61 százalék az állami tulajdon aránya, 19,9 százalék a tőzsdén forog, 9,99 százalék pedig a Bank of New York pénzintézeté.

Magyarország. A Matáv privatizációja 1993-ban kezdődött, amikor a Deutsche Telekom (DT) és az amerikai Ameritech alkotta MagyarCom konzorcium 30,29 százalékos részesedést vett, két év múlva pedig már 67,36 százalékos tulajdonossá vált. 1997-ben a New York-i és a budapesti tőzsdén további 26 százaléknyi részvényhányadot adott el az állam, a fennmaradón pedig 1999-ben adott így túl, s már csak egy aranyrészvénnyel rendelkezik. A MagyarComban időközben egyedül maradt DT ma a Matáv-részvények 59,53 százalékát birtokolja, mivel a tőzsdei kibocsátáskor a konzorcium csökkentette részesedését.

Románia. A RomTelecom 35 százalékát 1998-ban vette meg a görög OTE, amely tavaly 54,01 százalékra növelte tulajdoni részesedését, a fennmaradó hányad máig állami tulajdon.

Szlovákia. A Slovak Telecom 51 százalékát a DT vette meg 2000-ben, a fennmaradó hányad az államé.

Nemzetközi gazdaság

Vonalcsere

Négy éve zajló privatizációs huzavona végére tett pontot a múlt héten a szófiai kormány: a távközlési exmonopólium, a BTK állami részesedését az eredetileg győztes brit-amerikai befektetési társaság, az Advent ausztriai leányvállalatának adja el.

4K-s felbontást kapott, már így is megnézhető az internet legnagyobb trollkodása

4K-s felbontást kapott, már így is megnézhető az internet legnagyobb trollkodása

A nyolcvanas évek óta nem kötöttek annyi házasságot, mint tavaly

A nyolcvanas évek óta nem kötöttek annyi házasságot, mint tavaly

Megírták a kormányzati tájékoztató honlapon, mit kell tudni a kínai vakcináról

Megírták a kormányzati tájékoztató honlapon, mit kell tudni a kínai vakcináról