Tetszett a cikk?

Csalárd csőd miatt körözik a Libro osztrák könyv-, papír- és zeneáruházlánc egykori tulajdonosát, ügyvédeit pedig előzetesletartóztatásba helyezték.

"Mostantól kezdve az ügyvédek retteghetnek, hogy ügyfelükkel együtt ők is rács mögé kerülnek?" Ez a kérdés foglalkoztatja február eleje óta Ausztria jogásztársadalmát, bár a helyzet pillanatnyilag még ennél is súlyosabb: két ügyvéd előzetes letartóztatásban ül, ügyfelüknek viszont a rendőrök egyelőre bottal ütik a nyomát. Pedig a tét nem csekély: a Libro hamujában piszkálva Ausztria háború utáni gazdaságtörténetének harmadik legnagyobb csődje körül vizsgálódik a gazdasági rendőrség.

A Billa élelmiszer-kereskedelmi láncot nagyra fűző Karl Wlaschek 1978-ban alapította könyvkereskedési hálózatát, a Librót, amely könyvek mellett papírárut, lemezeket, majd CD-ket is értékesített. Amikor 1997-ben a Billát eladta a német Rewének, már André Rettberg volt a zene-könyv-papír hármas egységében virágzó vállalkozás vezérigazgatója. A holland állampolgárságú Rettberg Ausztriában álomkarriert futott be: könyvkereskedő-segédből lett a Libro vezérigazgatója. Rettberg el tudta érni, hogy Wlaschek ne a németeknek, hanem az általa szervezett osztrák befektetési csoportnak adja el a könyvláncot: a Telekom Austriával és az UIAG befektetőházzal összeállva 70 millió eurónak megfelelő összegért szerezte meg a vállalkozást. Mivel neki nem volt pénze, 13 millió eurónyi hányadát a Creditanstalttól (CA) és a linzi Oberbanktól felvett hitelből finanszírozta.

Rettberg diadalmeneteként emlegették a következő három évet: az állandóan a nyilvánosság fényében sütkérező "Mr. Libro" mérhetetlenül felpumpálta a céget. Hozzávásárolta az Amadeus könyváruházláncot, amelynek üzleteiben ma is igazi élvezet a vásárlás: a jól megvilágított, roppant gazdag kínálatú áruházakban - akár a kávéházi sarokban - órákig lehet böngészni a könyveket, folyóiratokat, válogatni a festészeti és rajzkellékek között. Lion.cc néven internetes könyvértékesítő céget is alapított, az "idegen" zenei CD-k mellett saját Libro-produkciókkal is előállt, és könnyűzenei koncertek szervezőjévé lépett elő. A vállalkozás hamarosan átlépte az országhatárt, átterjedt Németországra, ahol harcot indított a hagyományos, kötött árú könyvterjesztés ellen. Rettberget felkapta a média, ő volt az e-biznisz embere, aki a Mariahilferstrassén egy kétszáz négyzetméteres irodából meglátta, hogy mi lesz a jövő.

A Librót 1999-ben tőzsdére vitték, és az év menedzserévé választott Rettberg 13,8 millió eurót kaszált a cég részvényein. Még éppen időben, mert az 1999-2000-es pénzügyi évben a gazdálkodás veszteségbe fordult, 2001 nyarán pedig, amikor a részvényesek megszavazták Rettberg kirúgását, már kiegyezést kényszerült kezdeményezni a 400 millió eurós adósságot összehordó cég. A kiegyezésből egy évvel később csőd lett, a bankok mellett összesen 3600 hitelező jelentkezett a pénzéért.

Az eladdig fényárban úszó Rettberg élete sötétbe borult, amilyen hitelesen alakította korábban a szupermenedzsert, olyan élethűen most a koldusbotra jutott szerencsétlent. Hétvégi házában húzta meg magát, ahol a garázs szolgált számára irodául. Vagy tömegközlekedési eszközzel járt, vagy unokahúga rokkantautóján. Öltözékét elhanyagolta, hajlamos volt ismerősöktől éttermi meghívásokat kicsikarni. Ami pénz meglétét még rábizonyították, arról kimutatta, hogy mindent Libro-részvények vásárlásába fektetett. Számításai nem egyeztek a tőzsde nyilvántartásával, ő több - állítása szerint elveszett - papír beszerzésére emlékezett, mint ahány 2000-2001-ben összesen megfordult a tőzsdén.

A csődöt követően a sajtó förtelmesen bánt a ma 46 esztendős Rettberggel, aki megmaradt barátainál keresett menedéket. Nevezetesen az Auersperg-palotában székelő befektetőcégnél, a VCH-nál, ahol tanácsadói állást kapott. Itt jött össze az azonos üzleti körhöz tartozó Esposa ingatlancéggel, amelynek saját közlése szerint előbb elzálogosította, majd eladta megmaradt, 4,4 millió eurónyi értékpapírját, amelyet a VCH-ba invesztált. A papírokért azonban nem pénzt kapott, hanem a társaság vállalta, hogy eljár peres ügyeiben, tartozásainak rendezésében, és igyekszik neki gazdasági jövőt teremteni. Azaz a pénze eltűnt, az Esposa közvetítésével pedig a bankoknak is megesett rajta a szívük. Az Oberbank állítólag az 1,4 millió eurós tartozás 50 százalékáról lemondott, a BA-CA pedig még ennél is nagylelkűbb volt, a 4,4 millió eurós követelésnek csak a 15 százalékára tartott igényt. A csődbiztos szerint szabálytalanul, a pénzintézeteknek ugyanis nem lett volna joguk a többi hitelezőt kikerülve különmegállapodást kötniük.

A bolygóvá lett hollandinak azonban az ügyészség egy pillanatig sem hitt, 2003 eleje óta intenzíven keresi a meggyőződése szerint megmaradt, a csődeljárás alól kicsempészett pénzt. Harminchárom ízben tartottak házkutatást Rettbergnél, szimatoltak magánalapítványa körül, azt gyanítva, hogy ügyvédei segítségével ide rejtette a pénzét. De az is felmerült, hogy offshore cégeken keresztül kicsempészte az országból, esetleg befektetette a "very+" művésznevű női energiaitalba, amelynek ügyében sokat futkározott külföldön is. Különösen az utóbbi hónapokban lett minden korábbinál elszántabb, irgalmatlanabb a keresés, amikor az ügyészség felkérésére Martin Geyer könyvvizsgáló szántotta át a már korábban lefoglalt, illetve frissen felvett - állítólag 20 ezer oldalnyi - aktát. Geyer túllépett jogkörén - állítják Rettberg ügyvédei -, nem csupán következtetései túlzottak, de boldogan vesz részt a rajtaütésben, sőt írányítja a házkutatásokat (a Geyer-cég volt vagy 15 esztendőn át a magyar jegybank bécsi leányvállalatának, a CW Banknak a könyvvizsgálója, az ő engedékenységén is múlt, hogy a pénzintézet csődbe jutott).

Február 2-án a nyomozók megjelentek az Eckert, Löb & Partner ügyvédi irodában, a sokadik házkutatáson. Az iratvizsgálat feszült légkörben zajlott, kivált azután, hogy kiderült, éppen az adott időpontban nem jelent meg Rettberg a sokadik ügyészségi kihallgatáson. Ráadásul Gerhard Eckert sztárügyvéd egyszer csak felpattant, és fontos üzleti ebédre hivatkozva aktatáskástul el akarta hagyni irodáját. Amikor a nyomozók feltartóztatták, táskájából a Libro tőzsdére vitelére és csődjére vonatkozó bizalmas iratok és mellesleg Bécs több pontján lévő széfek kulcsai kerültek elő.

Ez volt az a pillanat, amikor az ügyvédet és társát, Michael Löböt is magukkal vitték a nyomozók, és előzetes letartóztatásba helyezték őket, azzal a gyanúval, hogy segítettek Rettbergnek a csalárd csődben, majdan pedig pénze elrejtésében. S hogy fennáll a veszély, ha szabadon maradnak, összebeszélnek, tovább ködösítenek. A hatóságok azokra a 2004-től immár Ausztriában is érvényes - a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után amerikai nyomásra született - EU-rendelkezésekre hivatkoznak, amelyek megszigorították az ügyvédek által ügyfeleik érdekében végezhető pénzügyi akciókat. Előírva például, hogy 15 ezer euró felett vizsgálni kötelesek az ügyfelek által valamilyen tranzakció céljára rendelkezésükre bocsátott pénzösszeget. Eckert, aki a gyanú szerint üzletileg is érintett a szövevényes vállalati konstrukcióban, a rideg börtönviszonyoktól szívrohamot kapott, és ifjabb társa is roppant nehezen viseli, hogy kilencedmagával tartják fogva egy cellában.

Rettberg ellen, aki állítólag Hollandiában bujkál, nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Büntetőügyvédje közölte, a 10 évi börtönnel fenyegetett védence kész vallomást tenni - ha garantálják, hogy nem csukják őt le, mivelhogy ártatlan. Ezt viszont az államügyész egyre kevésbé gondolja, annál is inkább, mert a titkos bécsi széfek egyikében 4,4 millió eurót találtak. Legújabban pedig olyan értékpapírkészletre bukkantak a CA egyik salzburgi fiókjában, amelyet a csőd idején Rettberg anyja nevére íratott át.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

A válófélben lévő férj ki kell, hogy fizesse feleségének a házimunkát, mondta ki egy kínai bíróság

A válófélben lévő férj ki kell, hogy fizesse feleségének a házimunkát, mondta ki egy kínai bíróság

Újabb elképesztő állapotú vágóhidat záratott be a Nébih – videó

Újabb elképesztő állapotú vágóhidat záratott be a Nébih – videó

Dragomán: Tóth Krisztina szívügye az olvasó gyerekek nevelése

Dragomán: Tóth Krisztina szívügye az olvasó gyerekek nevelése