Tetszett a cikk?

Új gazdája lett a napokban Moszkva egyik nevezetességének, a Vörös téren álló GUM áruháznak, ahol a tervek szerint a luxusbutikok többségének helyét az átlagemberek pénztárcájához igazított boltok vennék át.

"A GUM nem lesz a gazdagok vagy a szegények áruháza. Azok fognak itt vásárolni, akik egy emberarcú fogyasztói társadalomban akarnak élni" - fogalmazta meg üzleti terveit Mihail Kusznirovics orosz üzletember, aki február elején - névtelenségbe burkolózó külföldi üzlettársaival együtt - megvásárolta a Moszkva egyik jelképének számító Glavnij Unyiverszalnij Magazint (GUM). Kusznirovics, aki az olasz ruházati termékeket importáló, 1991-ben alapított Bosco di Ciliegi kereskedőcég vezérigazgatói székében gazdagodott meg, nem hivatalos moszkvai értesülések szerint mintegy százmillió dollárt fizetett a GUM-részvények 50,25 százalékáért. Az eladó a Mihail Fridman nevével fémjelzett Alfa-csoporthoz tartozó, ugyancsak kereskedelemben utazó Perekrjosztok áruházlánc volt, amely elemzők szerint gyorsan bővülő moszkvai szupermarketláncának bővítésére fordítja majd a piaci érték kétszereséért eladott papírokból befolyt pénzt. A Szovjetunió széthullását követő több mint egy évtized legjelentősebb üzletláncvásárlásának nevezett ügylettel Kusznirovics nemcsak a GUM többségi tulajdonát szerezte meg, a csomaggal együtt megkapta további mintegy húsz üzlet ellenőrzését is. Igaz, a GUM-csoport névadója a hálózat "koronagyémántja", hiszen az összbevételek 88 százaléka származik a belvárosi üzlet forgalmából, illetve az üzlethelyiségek bérbeadásából.

A váltásra szükség is van, hiszen miközben a moszkvaiak vásárlóereje az utóbbi két évben mintegy 20-30 százalékkal növekedett, a jelenleg szinte csak luxusbutikoknak otthont adó GUM tavaly 5,5 százalékkal kisebb forgalmat bonyolított le, mint egy évvel korábban: 2003-ban 2,8 milliárd rubeles árbevétel mellett mintegy 500 milliós adózott nyereséget termelt. Kusznirovics elárulta: hatéves átalakítási tervének első, másfél éven belül megvalósítandó eleme egy hatalmas, 1300 négyzetméteres szupermarket építése. A földszintre tervezett üzlet mellett kibővülne a GUM-ban már most is jelen lévő Bosci di Ciliegi bolt, ám a GUM nem válna a cég "márkaboltjává". Kusznirovics azt is elmondta, nem akarja kiadni az összes üzlethelyiséget, azt szeretné, ha a vásárlók jobban éreznék magukat az épületben.

Nem jó ötlet a szupermarket építése - véli sok, a váltás szükségességével amúgy egyetértő szakértő, köztük a korábbi többségi tulajdonos, a még mindig mintegy 20-25 százalékos tulajdonhányaddal rendelkező Perekrjosztok elemzői. Szerintük a GUM hangulatához nem illik egy ilyen üzlet, és az is kérdésessé teszi az élelmiszerbolt létjogosultságát, hogy a GUM-nak nincs saját parkolója, az áruházhoz vezető utakon pedig állandóak a dugók.

Kusznirovics, akinek cége tavaly mintegy 150 millió dolláros forgalmat bonyolított le, egyébként meglehetősen távolról csöppent a kereskedelembe: a moszkvai vegyipari egyetemet végezte el, ahol tanulmányai mellett a szovjet kommunista ifjúsági szervezet, a Komszomol helyi titkárának helyettese volt. A titkári tisztet egyébként nem más, mint a később a Jukosz olajipari cég fölötti ellenőrzést átvevő, most vizsgálati fogságban lévő Mihail Hodorkovszkij töltötte be, aki a Bosco di Ciliegi egyik állandó ügyfelévé vált.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Nemzetközi gazdaság

Viharos múlt

A GUM épületének helye évszázadok óta kereskedelmi központ, hiszen a Vörös tér környéke volt sokáig Moszkva...

Megvan az idei Pride-felvonulás időpontja

Megvan az idei Pride-felvonulás időpontja

A szülőgépnek használt nők háborút indítanak Gileád ellen

A szülőgépnek használt nők háborút indítanak Gileád ellen

Új elmélettel álltak elő a tudósok, hogy miként keletkezett a Mars két holdja

Új elmélettel álltak elő a tudósok, hogy miként keletkezett a Mars két holdja