Tetszett a cikk?

Állami ellenőrzés alá vonták a török gazdasági élet egyik legbefolyásosabb családja, az Uzan família teljes vállalatbirodalmát.

,,Vége a nagy menetelésnek" - ezzel a szalagcímmel jelent meg az egyik török napilap, miután az állami bankfelügyelet (TMSF) mintegy ezer rendőr segítségével a minap egy hajnali kommandósakcióval elfoglalta az Uzan-birodalomhoz tartozó 380 cég központját és átvette a vállalatok irányítását. A lépésre tulajdonképpen számítani lehetett: az ankarai kormány már tavaly határozott intézkedéseket tett a csalással gyanúsított, nemzetközi bíróságokon óriásokkal - így a finn Nokiával és az amerikai Motorolával - pereskedő Uzan Holdinggal szemben (HVG, 2003. augusztus 30.).

Először a birodalom két jól menő energetikai cégét vonták állami ellenőrzés alá. A Cukurova Elektrik (CEAS) és a Kepez Elektrik (KEPEZ) átvilágítása fényt derített egy sor törvénytelen pénzügyi tranzakcióra, amelyek során az Uzan család külföldi bankok és offshore cégek közbeiktatásával feltehetően pénzmosást hajtott végre.

A szálak az Imar Bankhoz is elvezettek, amely a holding egyik büszkeségeként arról vált híressé, hogy a liberalizált török bankpiacon hagyományosan a legmagasabb kamatot ígérte a számlatulajdonosoknak. A vizsgálat azonban feltárta: az Uzan család hitelintézetét évek óta szabálytalanul vezették. A kétféle nyilvántartás miatt még azt sem lehet megállapítani, hogy a banknak hány ügyfele volt, a pénzintézet állampapírokkal is kereskedett, holott erre nem volt engedélye. Ráadásul, amikor állami kézbe került, az Imar Banknak teljesen üres volt a kasszája, azaz több százezer számlatulajdonos pénze szőrén-szálán eltűnt. A török törvények szerint az államnak kellett vállalnia a számlatulajdonosok kárát, amit összesen 5 millárd dollárra becsülnek. A holding távközlési cége, a Telsim adósságaival együtt Uzanék - külföldi és belföldi - tartozásai több mint 9 milliárd dollárt tesznek ki.

A török rendőrség és az Interpol még tavaly hivatalos körözést adott ki az Uzan család 12 tagja ellen, de ez mindmáig nem vezetett eredményre. A körözött személyek közül csak Hakan Uzanról jelent meg információ: egyik testőrét állítólag a napokban Szingapúrban látták.

A családot jelenleg Cem Uzan képviseli Törökországban, aki a két évvel ezelőtt alapított Ifjúság Párt (GP) elnökeként még a nyomozás megkezdése előtt lemondott a családi birodalomban viselt vezető posztjairól. Az amerikai Forbes magazin becslése szerint másfél milliárd dolláros magánvagyonnal rendelkező fiatal politikust így a török törvények szerint nem lehet felelősségre vonni.

Bár hivatalosan nem volt a holding vezetője, Cem Uzan - a család médiabirodalmához tartozó Star Tv és Star című napilap révén - mindaddig ádáz harcot vívott a kormány és főleg Tayyip Erdogan miniszterelnök ellen, amíg a TMSF át nem vette a birodalom cégeinek vezetését. Megfigyelők szerint ez is közrejátszott abban, hogy a kormány szokatlanul keményen bánt az Uzan családdal. Az utóbbi évek nyomozásai során ugyanis majd két tucat török bankról derültek ki hasonló szabálytalanságok, és bár azok is sorban állami ellenőrzés alá kerültek, az intézkedések egyik esetben sem terjedtek ki a tulajdonosok egyéb érdekeltségeire, és nem került sor például a tulajdonosok más cégeinek "államosítására". A legtöbb esetben a kormányhivatalok és a csődbe jutott bank tulajdonosai között hosszú távra szóló megállapodások születtek úgymond az államnak okozott kár megtérítéséről. A bankokban "eltüntetett" megtakarítások miatt egyébként az állam 36 milliárd dolláros tartozást vállalt magára.

A felszámolásra ítélt Uzan-cégeket a TMSF négy csoportba sorolta: média, távközlés, bankszféra és cementipar. Már az első, gyors leltár során kiderült, hogy a 380 cég legalább fele csak papíron létezik. A vizsgálat szerint e fantomcégek szerepe a törvénytelen átutalások megkönnyítése és a nyomok eltüntetése lehetett. A felügyelet a ténylegesen létező cégeket minél hamarabb szeretné eladni, hogy a befolyó pénzből kiegyenlítsék a holding tartozásait.

A kalapács alá kerülő cégek közül a Telsim a legértékesebb. Törökország második legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatójának közel 7 millió előfizetője van, GSM-piaci részesedése 22 százalék. Amint híre kelt, hogy a Telsim eladó, egymás után jelentkeztek az érdeklődők, köztük nem kis meglepetésre a Motorola is. Az Uzan családdal - egy mintegy 2 milliárd dolláros vissza nem fizetett fejlesztési hitel miatt - évek óta pereskedő amerikai óriás most arra készül, hogy a 4,5 millárd dollár értékűre becsült Telsim megszerzése, majd továbbadása révén kárpótolja magát egykori partnere meg nem fizetett tartozásáért.

A biradalom második büszkeségének sorsa is megpecsételődni látszik: a TMSF a Törökország első számú kereskedelmi tévécsatornájának számító Star Tv-t is minél hamarabb el akarja adni. Vélhetően nem lesz nehéz dolga, a csatorna a több százmillió dolláros török tévéreklámpiac 20 százalékát tudja magáénak.

A holding összeomlásával párhuzamosan a hatóságok lefoglaltak a család tagjainak tulajdonában lévő két helikoptert, két - egyenként 50 millió dollár értékű - luxusjachtot, egy repülőgépet, számos villát és nyaralót, valamint egy egész szigetet. A nyomozás sok olyan apró részletre is fényt derített, amelyek magyarázatot adnak arra, miként tudta kivonni magát az évek óta sorozatos csalással gyanúsított Uzan család a nyomozások alól: a família számos köztiszteletben álló politikussal, így például Süleyman Demirel volt kormány- és államfővel is szoros kapcsolatot ápolt. Az egyik házkutatásnál előkerült, ritka fegyverekből álló, nagy értékű gyűjteményt például az Uzan család éppen Demireltől kapta ajándékba.

DEMIRKAN TARIK

Tóta W.: Hajrá, egyik, ne hagyd magad, másik!

Tóta W.: Hajrá, egyik, ne hagyd magad, másik!

Gulácsi Péter az Interbe igazolhat, a világ tíz legjobban fizetett kapusa közé kerülhet

Gulácsi Péter az Interbe igazolhat, a világ tíz legjobban fizetett kapusa közé kerülhet

Blikk: Garancsi István veheti meg az Újpestet

Blikk: Garancsi István veheti meg az Újpestet