Tetszett a cikk?

A teljes igazgatóságnak felmondtak a napokban a stájer EStAG energiaszolgáltatónál; a hetek óta tartó zűrzavart kihasználva a konkurencia megpróbálja gyorsan és olcsón felvásárolni a társaságot.

,,Hol itt a skandalum? Senki sem vett el pénzt, senki sem tékozolta el a közvagyont!" - e szavakkal igyekszik bagatellizálni Herbert Paierl, az ausztriai stájer tartomány gazdasági tanácsosa az Energie Steiermark Holding AG (EStAG) körüli, a múlt héten forrpontjára jutott botrányt. Országszerte megdöbbentést váltott ki ugyanis, hogy azonnali hatállyal menesztették a tartományi energiaszolgáltató teljes igazgatóságát, miután egy hónappal korábban már mindhármukat felfüggesztették állásukból.

Az EStAG körüli nyugtalanság kilenc hónappal ezelőtt kezdődött, amikor a tartományi politizálás mezejéről az energiacéghez igazolt Gerhard Hirschmann. Az 52 esztendős politikus korábban a Néppárt (ÖVP) egyik fenegyereke volt, tartományi tanácsosként merészebbnél merészebb ötletekkel bombázta pártja vezetését. Tőle származott például az a kezdeményezés, hogy vonják össze Ausztria kilenc tartományi parlamentjét.

Hirschmann állítólag nem teljesen önszántából, sokkal inkább politikai nyomásra került tavaly áprilisban az EStAG-hoz, mégis azzal az eltökéltséggel érkezett a céghez, hogy megtisztítja azt az összefonódásoktól és a korrupciótól. Jobbító szándéka persze nem volt teljesen önzetlen: az első perctől a vezérigazgatói székre pályázott.

Az 1997-ben alakult stájer energiatársaságba annak idején beszervezték a korábbi tartományi energiaszolgáltató Energie Steiermark (Steweag) céget, valamint a helyi áram- és gáznagykereskedő vállalatokat. Az így létrejött óriásból - miközben az osztrák gazdasági élet vezetői azon fáradoztak, hogy a formálódó európai áramliberalizációra egy "osztrák megoldással", azaz a tartományi ellátók szövetkezésével válaszoljanak - a grazi tartományi vezetés 25 százalék plusz egy szavazati jogot megtestesítő részvénycsomagot 407 millió eurónak megfelelő összegért eladott a francia Electricité de France-nak (EdF).

Csakhogy tőke híján az EStAG életképtelen lett volna, ezért a franciák és a tartományi politikusok egyaránt úgy döntöttek, hogy - privatizációk esetében igen ritka módon - a teljes vételárat bennhagyják a cégben. A többi osztrák tartománytól eltérően Stájerországban az energiaszolgáltatás államosítása nem teljes körű: az EStAG mellett számtalan kisebb-nagyobb cég árulta a gázt és a villanyt. A francia cég pénzére azért volt szükség, hogy az EStAG le tudja nyelni az árfelhajtó és a profitot lefölöző közvetítő cégeket, és közvetlen kapcsolatba kerüljön a végső felhasználókkal.

E törekvések eredménnyel jártak, a hét évvel ezelőtti 13 százalék helyett ma a felhasználók 80 százaléka az EStAG ügyfele. Csakhogy - s ezt nem egyedül Hirschmann jelezte néhány hónappal a céghez kerülése után bekövetkezett igazgatóvá válásának csaknem első pillanatában, hanem az Ernst & Young könyvvizsgáló cég is - az energiaszolgáltató indokolatlanul sokat fizetett e cégekért. A jelentés szerint például az Energie Grazért (EGG) 88 millió eurót adtak, holott 47 millióért is meg lehetett volna venni, az Energiepark Donawitz társaságon pedig évi 50 millió euró a ráfizetés. A vizsgálat hét esetben mutatta ki az igazgatóság felelősségét, három ügyben komoly anyagi veszteség is érte a céget. Ráadásul nem csupán a drágán vagy fölöslegesen megvett energiacégek, hanem az EStAG profilidegen invesztíció is falták a pénzt. Ötszázalékos részesedést szerzett például az EStAG a Styrian Airlines regionális légitársaságban, 70 százalékot pedig az ottendorfi élményfürdőben.

Nem tett lakatot a szájára Hirschmann: nyilvánosságra hozta a - természetesen még a céghez kerülése előtt történt - dilettáns vásárlások részleteit. A befektetések kapcsán több esetben összeférhetetlenséget látott, felemlegette az EGG-nek indokolatlanul folyósított 300 millió eurós hitelt, beszélt mérleghamisításról, és lelkesen traktálta a bulvársajtót két igazgatótársa - Werner Heinzl és Hubert Jeneral - nagyzási hóbortjairól szóló beszámolóival. A háromtagú igazgatóság 2002-ben összesen 1,97 millió euró fizetést vett fel, 107 ezer euróra rúgott a reprezentációs költség, a szolgálati autók használata pedig 72 ezer euróba került. A többségi tartományi tulajdonú, középméretű, versenynek alig kitett vállalatnál átlagos képességű - többnyire volt politikai - vezetők olyan jövedelemhez jutottak, amilyenről korábban álmodni sem mertek. A Hirschmann által csapott lárma következménye viszont az lett, hogy két igazgatótársa kollégájuk eltávolítását követelte az önkormányzattól.

Az Ernst & Young jelentése nyomán összeült az EStAG felügyelőbizottsága (fb) - élén Johannes Ditzcel, Ausztria egykori ipari, majd pénzügyminiszterével, az ÖVP hajdani gazdasági sztárjával. Megjelentek a tulajdonosok képviselői is, köztük Paierl tanácsos, aki ugyanúgy szeretne idővel tartományi miniszterelnökké avanzsálni, mint legnagyobb riválisa, Hirschmann. Az ülés résztvevői megállapították ugyan, hogy az EStAG tavalyi forgalma és üzemi nyeresége valamelyest meghaladta a 2002-es 891,4 millió, illetve 46,9 millió eurót, de be kellett látniuk: a kedvező kép csupán a vállalati befektetések túlértékelésének az eredménye. Azaz szinte biztosra vehető, hogy az önkormányzat 2003-as osztaléka a közelében sem lesz a 2002-es 27 millió eurónak.

Drákói döntések születtek ezért az összevont fb és tulajdonosi ülésen: mind a három igazgatót felfüggesztették, a cég irányítását a nyárig Ditzre bízták. Tartományi vizsgálóbizottság alakul az ügyek feltárására, a kutakodásba a számvevőszéket is bevonják. Hirschmannt azonban nem a cégvezetési hibák miatt állították fel, hanem rágalmazásért, üzleti titkok kiszivárogtatásáért.

A botrány kirobbanása utáni hetekben Ditz levelet kapott az osztrák villamos művek (Verbund) vezérigazgatójától, Hans Haidertől, aki jelezte: cége 24,8 százalékot vásárolna az EStAG-ból. Ditz szeretné elérni a vihar lecsendesedését, akkor ugyanis sokkal jobb áron tudná eladni a lényegét tekintve egészséges energiavállalatot. Az Ernst & Young 1-1,3 milliárd euróra becsüli a stájer cég értékét, a Verbund állítólag 200-250 milliót adna az egynegyedéért. A villamos művek azzal is számol, hogy esetleg a franciák is túladnak részvénypakettjükön. Ditz viszont jobban szeretné, ha a cég inkább a tőzsdére menne.

A felfüggesztést követő múlt heti felmondással szemben Hirschmann pert kezdeményez, két társa inkább egyezkedni próbál. A tartományban rendkívül népszerű Hirschmannért harcba indult a néppárti háttér, miközben azt is sürgetik, hogy az állam érdekeit rosszul képviselő Paierlt is vonják felelősségre. "A politika, a gazdaság és a tartomány találkozásából - konstatálta kommentárjában a bécsi Der Standard - olyan történetek kerekednek, mint az EStAG-saga."

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Teljesen leáll az oktatás jövő héten a járvány miatt egy budapesti iskolában

Teljesen leáll az oktatás jövő héten a járvány miatt egy budapesti iskolában

Újabb milliárdos hiányt tártak fel a teniszszövetségnél

Újabb milliárdos hiányt tártak fel a teniszszövetségnél

Orbán: Emelt szintű készültséget kellett elrendelni a kórházakban

Orbán: Emelt szintű készültséget kellett elrendelni a kórházakban