Tetszett a cikk?

Az olténiai lignitbánya-társaság feldarabolásával és néhány egységének hőerőművekhez csatolásával folytatódik a román energiaszektor reformja, amely ellen a bányászok sztrájkokkal és tüntetésekkel tiltakoznak.

Kis híján megismétlődött a múlt héten a román bányászok öt évvel ezelőtti rossz emlékű Bukarestbe vonulása, a hírek szerint a fővárosi rendőrség már fel is készült rá, hogy ha kell, akár erőszakos eszközökkel is megakadályozza a tüntetést. Marin Condescu, az Olténiai Bányászok Szakszervezetének (SNO) vezetője végül az utolsó pillanatban lefújta több ezer bányász március 3-ára meghirdetett bukaresti demonstrációját. Nemcsak azért állt el a tervtől, mert Miron Mitrea közlekedési miniszter hallani sem akart a kért különvonatok beállításáról, hanem azért is, mert - legalábbis átmenetileg - megállapodott a kormánnyal.

A bányabezárásokhoz az utóbbi években meglehetősen szenvtelenül asszisztáló szakszervezet mostani váratlan haragját az váltotta ki, hogy februárban kormányhatározat született a tájromboló lignitbányák, azaz az Olténiai Nemzeti Lignitbánya-társaság (CNLO) átszervezéséről. A vállalati reform jó néhány külszíni fejtés bezárásával jár, tehát nagyarányú elbocsátásokat is jelent. A Condescu által felpaprikázott 17 ezer olténiai bányász február 27-én sztrájkba lépett, és a bányavidék központjában, Tirgu Jiuban (Zsilvásárhely) több ezren dühösen az utcára vonultak és arra készültek, hogy Bukarestbe indulnak. A minél nagyobb sajtóvisszhang érdekében Condescu "a nemzetgazdaság aláaknázása" okán ügyészségi vizsgálatot is kért Dan Ioan Popescu ipari miniszter ellen. Válaszként pedig - a CNLO-vezérkar mögött álló Nicolae Mischie, a Gorj megyei önkormányzat elnöke, egyszersmind a kormánypárt (PSD) megyei első embere nyomására - a bíróság illegálisnak minősítette a sztrájkot.

Az idei választási év - a tavasszal helyhatósági, az ősszel parlamenti és elnökválasztást rendeznek Romániában - kampánylázában égő kormánypárt azonban láthatóan megijedt attól, hogy a nagybányai és prahovai bányászok is szolidaritást vállaltak az olténiaiakkal, s egy nagyobb felkeléstől tartva visszavonulót fújt. A tárgyalások során kitolták az átszervezés időpontját, valamint tetemes végkielégítést helyeztek kilátásba az elbocsátottaknak, mire Condescu győzelmet kiáltott, és az utolsó pillanatban lefújta a további sztrájkot és a Bukarestbe vonulást. Pirruszi győzelme azonban később a székébe is kerülhet, a kormányhatározatot ugyanis nem vonták vissza, egyelőre csak halasztásról van szó. Megfutamodását ellensúlyozandó Condescu múlt szerdán bejelentette: csatlakoznak a béremelést követelő vasutasok március 15-ére meghirdetett országos sztrájkjához.

Nem érhette váratlanul az újabb bányareform az olténiaiakat, hisz a kabinet jó három éve folytatja az energiaszektor karcsúsítását (HVG, 2001. december 1.), aminek eredményeként feldarabolták például a villamosipart, a hőerőműveket üzemeltető Termoelectrica állami részvénytársaság 22 egységet át is engedett önkormányzati tulajdonba. Az elbocsátás terve sem érhette váratlanul a szakszervezetet: 1990 és 2003 között már 180 ezer bányásznak szűnt meg a munkahelye.

Hogy a változások szele a CNLO-t is eléri, az néhány hete vált biztossá, amikor a közlönyben megjelent az USA nemzetközi fejlesztéseket támogató kormányügynöksége, az USAID tanulmányára alapozott átszervezés menetrendje. Eszerint a három legjelentősebb olténiai hőerőmű - Craiova, Turceni, Rovinari - részvénytársasági formában, állami tulajdonban működik tovább, és összesen hat külszíni fejtést, valamint egy bányát csatolnak hozzájuk. Az ipari miniszter szerint könnyebb privatizálni egy önellátó, lignitbányával rendelkező hőerőművet, ráadásul az 5000 megawatt kapacitásra kalibrált komplexumok a majdani EU-csatlakozás után is versenyképesek maradhatnak.

Az átfazonírozással és mintegy 8 ezer alkalmazott elbocsátásával egyébként a CNLO nem szűnik meg, csak nevet változtat. A jövőben Nemzeti Lignitvállalatnak (SNL) fogják hívni, és 11 külszíni fejtés, valamint öt szénbánya tartozik majd hozzá. Csakhogy a jelek szerint a minisztérium máris csendes haláltusára ítélte a még meg sem született SNL-t: a 11 fejtés együttesen feleannyi lignitet sem termel, mint a hőerőművekhez csatolt hat.

A nagyobb gond Condescu szerint, hogy az átszervezéssel a Termoelectrica végképp "megfeledkezik" 1500 milliárd lejes (1 forint = 153 lej) tartozásáról, amely az utóbbi évek során a ki nem fizetett lignitszállításokból gyűlt össze. A Világbank és az EU nyomására januártól érvénybe lépett törvény szerint az adósságátütemezések - akár állami, akár magáncégek a kedvezményezettek - szubvenciónak minősülnek, és a versenyhivatal jóváhagyása kell hozzájuk. Condescu ezért úgy véli, a pénzügyminisztérium a CNLO átszervezésével két legyet üt egy csapásra: megszabadul 8 ezer bányásztól és felszámol egy tetemes adósságterhet.

A CNLO kasszájának 1500 milliárd lejes hiánya ellenére a tavaly 25 millió tonna szenet kitermelő vállalat évek óta állami támogatások nélkül dolgozik, s a 2003-as esztendőt előreláthatólag 800 milliárd lej bruttó profittal zárta, miközben árait - felsőbb utasításra - 20 százalékkal csökkentette. Igaz, a 2003-as aszálytól kitikkadt vízi erőművek, valamint a Duna alacsony vízállása miatt időszakosan leállított cernavodai atomerőmű kiesése tavaly nyáron és ősszel "helyzetbe hozta" a hőerőműveket, amelyek így a szokottnál jóval több szenet rendeltek a CNLO-tól.

Mindezzel párhuzamosan élénk a külföldi érdeklődés Popescu privatizációs elképzelései iránt. Máris szándéknyilatkozat benyújtásával jelezte indulását a három komplexumért folyó versenyben az amerikai Bechtel (amely licit nélkül építheti a sok vihart kavaró Bors-Brassó autópályát) és AES, valamint az olasz ENEL és a görög Public Power Corporation is. Az ominózus kormányhatározatban egyébként a majdani részvénytársaságok jövedelemforrásainak sokszínűségéről is gondoskodtak: az energiatermelésen kívül az agroturizmus, az erdőgazdálkodás, az üzemanyag- és iparcikk-kereskedelem, a halászat, a búvárkodás és a kertészet is szerepel a tevékenységi körök között.

IRHÁZI JÁNOS / ARAD

7 ezernél több új fertőzöttet találtak, elhunyt 146 beteg

7 ezernél több új fertőzöttet találtak, elhunyt 146 beteg

Megerősítette az operatív törzs, hogy aki jogosult és odamegy, azt beoltják

Megerősítette az operatív törzs, hogy aki jogosult és odamegy, azt beoltják

Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet

Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet