Tetszett a cikk?

Hamarosan megkezdődhet a legnagyobb európai mérleghamisítási botrány, a decemberben kirobbant Parmalat-ügy 29 üzletembert, köztük az alapító-tulajdonos Tanzi család tagjait érintő pere. Bármi legyen is az ügy kimenetele, az aligha valószínű, hogy a befektetők, a hitelezők valaha is visszakapják pénzüket.

Targoncányi bizonyítékot toltak be az - immár három hónapja csődvédelem alatt álló - olasz tejipari Parmalat SpA földcsuszamlásszerű bukásához vezető pénzügyi tranzakciók kivizsgálásával megbízott ügyészek múlt csütörtökön az illetékes milánói bíróság tárgyalótermébe. A teátrális jelenet közepette bemutatott tetemes iratanyaggal - 40 vaskos dossziéval és 150 "vágatlan" hangfelvétellel - az ügyészek beadványukat kívánják alátámasztani, hogy a milánói bíróság a lehető legrövidebb időn belül adja áldását a 29 vezető beosztású olasz üzletemberrel szembeni vádemelésre, és gyorsított eljárásban rendelje el az ügy tárgyalásának mielőbbi megkezdését.

Ha a bíróság helybenhagyja az ügyészek által benyújtott vádiratot, akkor csalás, mérleghamisítás, üzérkedés, csődbűntett címén Calisto Tanzi, a Parmalat alapítója és exelnöke, fia, testvére, unokahúga, valamint a tejipari multi korábbi ügyvédje, Gian Paolo Zini és teljes igazgatótanácsa a vádlottak padjára kerül. A többségükben letartóztatásban lévő üzletemberek 5-15 évi börtönbüntetést kaphatnak, ha a bíróság bűnösnek találja őket. Viszonylag enyhébb ítélettel - pénzbírsággal, olaszországi tevékenységük felfüggesztésével - megúszhatja az ügyészek megítélése szerint szintén elmarasztalható két könyvvizsgáló, az utóbbi négy évben az anyavállalat mérlegét auditáló Deloitte, és a holding leányvállalatainak könyvvizsgálatát ellátó Grant Thornton helyi cégei, valamint az ügyben szintén érintett New York-i Bank of America pénzintézet.

A könyvvizsgálókat és az amerikai pénzintézetet azzal vádolják, hogy a megfelelő ellenőrzést elmulasztva hozzájárultak a befektetőket megtévesztő mérlegadatok rendszeres közzétételéhez. Az ügyben érintett öt alkalmazott kemény elbírálásra, akár ötévi szabadságvesztésre számíthat, hiszen az ügyészek szerint bizonyíthatóan tudtak a kétes pénzügyi tranzakciókról, sőt mi több, aktív részesei voltak az ilyesfajta ügyleteknek. Mindannyian késznek mutatkoztak az ügyészséggel való együttműködésre, ám mindent tagadnak; a Grant Thornton olyannyira elhatárolta magát az ügytől, hogy mindenféle üzleti kapcsolatot megszakított olaszországi cégével.

A legnagyobb európai mérleghamisítási botrányként számon tartott Parmalat-ügy végére meglehetősen nehéz lesz pontot tenni. A rendkívül bonyolult szervezeti struktúrában működtetett, közel 170 leányvállalattal, a Kajmán-szigetektől Svájcon, Luxemburgon, Monacón, Liechtensteinen át egészen Máltáig bezárólag különféle offshore cégekkel rendelkező tejipari holdingról az eddigi vallomások alapján ugyan kiderült, hogy mérlegét három évtizeden át szisztematikusan meghamisították, ám arról, hogy hova lett a hiányzó mintegy 15 milliárd euró, jószerével semmit sem tudni. Az alapító-tulajdonos, a december óta börtönben lévő Tanzi egyelőre annyit ismert el, hogy 500 millió eurót a családja kizárólagos tulajdonában lévő cégekhez, köztük a lánya által vezetett Parmatour utazási irodához utaltak, ám az ügyészek legalább 1,5 milliárd euróról beszélnek. A kiszivárgott információk szerint a Parmalatnál folyó visszaélésekről Tanzinál jóval többet árult el az egykoron legfőbb bizalmasának számító pénzügyi igazgató, Fausto Tonna. Vallomásában részletesen beszámolt azokról a széles skálán mozgó módszerekről, amelyekkel elrejtették a veszteségeket.

A Parmalathoz a nyolcvanas években került Tonna állítása szerint a bajok legalább egy évtizeddel az ő alkalmazása előtt kezdődtek, amikor is az akkor hatalmon lévő kereszténydemokratákkal közeli kapcsolatban álló, így támadhatatlan Tanzi különféle előnyökért, megrendelésekért cserébe arra kényszerült, hogy a piaci árnál magasabban vásároljon meg, majd a munkahelyek megtartása érdekében működtessen tucatnyi veszteséges állami tejfeldolgozó céget. A már ez idő tájt veszteségessé vált Parmalat helyzete később, a latin-amerikai, majd pedig a kelet-európai terjeszkedések finanszírozási igénye nyomán tovább romlott.

A ráfizetések - állította Tonna - a kilencvenes évek közepétől állandósultak, évente 350-450 millió eurós veszteséget könyvelt el a cég, ám mérlegében rendszerint 900 millió euró körüli nyereséget tüntetett fel. Az egyre rosszabb pénzügyi helyzet eltussolására hozták létre az offshore cégekből álló bonyolult szervezeti struktúrát, ami lehetővé tette, hogy egymás közti álszerződésekkel, nem létező hitelnyújtással átláthatatlanná tegyék a holding működését, és eltitkolják az 1990-ben részben tőzsdére került Parmalat befektetői elől az egyre halmozódó veszteségeket és a finanszírozhatatlanná váló adósságállományt. Az igazság pillanata tavaly decemberben jött el, amikor is a Parmalat képtelen volt időben visszafizetni egy 150 millió eurós kötvényt (HVG, 2004. január 3.).

Az örökölt családi tejüzemből Tanzi irányításával három évtized alatt világméretű tejipari birodalommá fejlődött Parmalat rendbetételére Enrico Bondi csődgondnok vállalkozott, aki folyamatosan egyeztet a hitelezőkkel annak érdekében, hogy legkésőbb júniusban elkészüljön a tejipari holding megmentésének terve. Az olasz üzleti életben elismert Bondi alaposan lefogyasztaná a Parmalatot: az alaptevékenységhez nem kötődő érdekeltségeket - köztük a parmai focicsapatot - eladná, a termékek számát a jelenlegi negyedére, harmincra szorítaná le. Ami azért is indokolt, mert a cég hat legismertebb márkája az éves forgalom 80 százalékát adja.

A Parmalat működőképessé tétele érdekében ugyanakkor elengedhetetlen a hitelezőkkel történő megállapodás. Bondi nem kevesebbet akar elérni, mint hogy a 14,8 milliárd euróra rúgó adósságok 75 százalékát részvénytulajdonra cseréljék. Meggyőzésük már csak azért sem lesz egyszerű, mert a csődvédelem alatt álló Parmalat a becslések szerint jelenleg mindössze 1,5 milliárd eurót ér. Más lehetőségük azonban aligha lesz, hiszen a tejipari multi felszámolásából befolyó összeg elenyésző a tartozásokhoz képest. Bizakodásra adhat okot ugyanakkor, hogy a Parmalat - ha hinni lehet a PricewaterhouseCoopers legutóbbi könyvvizsgálói jelentésének - a tavalyi évet 5,8 milliárd eurós forgalom mellett 200 millió eurós nyereséggel zárta. Igaz, a vállalat ez évi működtetése érdekében Bondi nemrégiben hitel felvételére kényszerült, 150 millió euróval segítette ki egy hazai és külföldi bankokból álló konzorcium.

Már a GUM áruházban is oltják a moszkvaiakat a Szputnyik V-vel - videó

Már a GUM áruházban is oltják a moszkvaiakat a Szputnyik V-vel - videó

Éjjel újra fagyhat, de addig mindenhol süt még kicsit a nap

Éjjel újra fagyhat, de addig mindenhol süt még kicsit a nap

Háromgyerekes apa a késelő buszsofőr

Háromgyerekes apa a késelő buszsofőr