Tetszett a cikk?

Elrendelte kedden a Parmalat Hungária Rt. felszámolását a Fejér Megyei Bíróság.

Elrendelte kedden a Parmalat Hungária Rt. felszámolását a Fejér Megyei Bíróság. A cég ezt a múlt héten maga is kérte, miután többségi tulajdonosa, az olasz Parmalat SpA nem fogadta el a tejtermelők konzorciuma és a Catone Kft. által alapított A-Tej Tejipari Kft. vételi ajánlatát. A magyar Parmalat február elején csődeljárásért folyamodott, amit a bíróság elutasított, mondván, január végén többen, köztük az A-Tej tulajdonosai is felszámolási kérelmet nyújtottak be vele szemben (HVG, 2004. február 7.). A Parmalat időközben megállapodott a beszállító tejtermelők egy részével arról, hogy a február 1-jétől átvett tejért hetente fizet, ez azonban csak a további működést tette lehetővé a cég számára, a felszámolási kérelmeket senki sem vonta vissza. A mielőbbi felszámolást pedig már azok után kérvényezte a magyar Parmalat, hogy eredménytelenül megfellebbezte a csődeljárási kérelmét elutasító végzést.

"Életképes lenne a magyar Parmalat a jelenlegi napi 70 ezer liter tej kétszeresének feldolgozásával" - állította a HVG-nek Istvánfalvi Miklós, a tejtermelői konzorcium vezetője. Szerinte a felszámolás "tiszta helyzetet" teremt, így a hiányzó tejmennyiség beszállítására is lesznek jelentkezők. Kérdés viszont, hogy az anyacég tartja-e magát korábbi álláspontjához, amely szerint felszámolás esetén megvonná a magyar cégtől a tulajdonában álló márkanevet és recepteket; ezzel kapcsolatban Istvánfalvi azt mondta a HVG-nek, hogy az olaszokkal folytatott eddigi tárgyalásaik alapján "ebben meg lehetne velük állapodni".

Nemzetközi gazdaság

Nincs kegyelem

Hamarosan megkezdődhet a legnagyobb európai mérleghamisítási botrány, a decemberben kirobbant Parmalat-ügy 29 üzletembert, köztük az alapító-tulajdonos Tanzi család tagjait érintő pere. Bármi legyen is az ügy kimenetele, az aligha valószínű, hogy a befektetők, a hitelezők valaha is visszakapják pénzüket.

70 éves is elmúlt a világ legidősebb madara, nemrég mégis költött

70 éves is elmúlt a világ legidősebb madara, nemrég mégis költött

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

Reggel óta titok övezi Orbán nagyon fontos hibabejelentő telefonszámát

Reggel óta titok övezi Orbán nagyon fontos hibabejelentő telefonszámát