Tetszett a cikk?

Elrendelte kedden a Parmalat Hungária Rt. felszámolását a Fejér Megyei Bíróság.

Elrendelte kedden a Parmalat Hungária Rt. felszámolását a Fejér Megyei Bíróság. A cég ezt a múlt héten maga is kérte, miután többségi tulajdonosa, az olasz Parmalat SpA nem fogadta el a tejtermelők konzorciuma és a Catone Kft. által alapított A-Tej Tejipari Kft. vételi ajánlatát. A magyar Parmalat február elején csődeljárásért folyamodott, amit a bíróság elutasított, mondván, január végén többen, köztük az A-Tej tulajdonosai is felszámolási kérelmet nyújtottak be vele szemben (HVG, 2004. február 7.). A Parmalat időközben megállapodott a beszállító tejtermelők egy részével arról, hogy a február 1-jétől átvett tejért hetente fizet, ez azonban csak a további működést tette lehetővé a cég számára, a felszámolási kérelmeket senki sem vonta vissza. A mielőbbi felszámolást pedig már azok után kérvényezte a magyar Parmalat, hogy eredménytelenül megfellebbezte a csődeljárási kérelmét elutasító végzést.

"Életképes lenne a magyar Parmalat a jelenlegi napi 70 ezer liter tej kétszeresének feldolgozásával" - állította a HVG-nek Istvánfalvi Miklós, a tejtermelői konzorcium vezetője. Szerinte a felszámolás "tiszta helyzetet" teremt, így a hiányzó tejmennyiség beszállítására is lesznek jelentkezők. Kérdés viszont, hogy az anyacég tartja-e magát korábbi álláspontjához, amely szerint felszámolás esetén megvonná a magyar cégtől a tulajdonában álló márkanevet és recepteket; ezzel kapcsolatban Istvánfalvi azt mondta a HVG-nek, hogy az olaszokkal folytatott eddigi tárgyalásaik alapján "ebben meg lehetne velük állapodni".

Nemzetközi gazdaság

Nincs kegyelem

Hamarosan megkezdődhet a legnagyobb európai mérleghamisítási botrány, a decemberben kirobbant Parmalat-ügy 29 üzletembert, köztük az alapító-tulajdonos Tanzi család tagjait érintő pere. Bármi legyen is az ügy kimenetele, az aligha valószínű, hogy a befektetők, a hitelezők valaha is visszakapják pénzüket.

Ez történt: körbeküldtek Magyarországon egy SMS-t, amit jobb, ha nem vesz komolyan

Ez történt: körbeküldtek Magyarországon egy SMS-t, amit jobb, ha nem vesz komolyan

A kínai elnök a koronavírusról: A legsúlyosabb vészhelyzet

A kínai elnök a koronavírusról: A legsúlyosabb vészhelyzet

„Segítenél elmondani a világnak, hogy én is meleg vagyok?”

„Segítenél elmondani a világnak, hogy én is meleg vagyok?”