Tetszett a cikk?

Az orosz Norilszkij Nyikel 1,16 milliárd dollárért megvásárolta a Gold Fields dél-afrikai aranybányacég húsz százalékát, és ezzel hatalmas lépést tett afelé, hogy a világ egyik meghatározó nemesfém-kitermelőjévé váljon.

Folytatja gyors terjeszkedését Oroszország egyik legnagyobb bányavállalata, a világ nikkeltermelésének 23, platinafelhozatalának pedig 15 százalékát adó Norilszkij Nyikel (NN). Az Interrosz holdingon keresztül két orosz üzletember, a 4,9 milliárd dolláros vagyont felhalmozó Vlagyimir Potanyin és a 4,8 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Nyikolaj Prohorov többségi tulajdonában lévő cég a napokban az Anglo American (AA) nevű nemzetközi konszerntől 1,16 milliárd dollárért megvette a dél-afrikai központú Gold Fields Ltd. aranybánya-vállalat részvényeinek húsz százalékát. A vásárlást készpénz mellett a Citigroup által szindikált, példátlanul nagy, 800 millió dolláros hitelből fedező oroszok részvényenként 11,79 dollárt fizettek, ami hat százalékkal volt alacsonyabb a Golden Fields aktuális piaci részvényárfolyamánál. A megállapodást jól időzítették, hiszen a papírok árfolyama néhány hónapig tartó emelkedés után az egy évvel ezelőtti szintre esett vissza. Az ügylettel ugyanakkor az eladó is jól járt, hiszen az AA 480 millió dolláros haszonnal adta tovább a 2000 decemberében megszerzett részvénypakettet.

Moszkvai elemzők szerint a tavalyi évet 5 milliárd dolláros forgalom mellett 1,14 milliárd dolláros adózott nyereséggel záró NN az egyik utolsó lehetőséget használta ki a nemzetközi piacra való bejutásra: az aranybányászatban meghatározó szerepet játszó ausztráliai cégeket már konszolidálták, a dél-afrikai cégek - a Gold Fields kivételével - elsősorban a belföldi piacon mozognak, így azok nem igazán alkalmasak az "ugródeszka" szerepének betöltésére. A profiltisztítás áldozatává vált, a világ negyedik legnagyobb aranybánya-vállalatának számító Gold Fields tárnáiból tavaly 4,2 millió uncia nemesfém került felszínre, és hivatalos adatok szerint a cég 84 millió unciás föld alatti ásványkinccsel rendelkezik. Az ügylet azért is fontos a tavaly 1,3 millió uncia aranyat felszínre hozó NN-nek, mert a tavaly júniusban véget ért üzleti évet 1,56 milliárd dolláros forgalom mellett 268 millió dolláros adózott eredménnyel záró Gold Fields korszerű berendezésekkel dolgozik, így az NN hozzájut a legmodernebb bányatechnológiákhoz.

Elzárkóznak az NN illetékesei egyelőre attól, hogy közöljék, meg akarják-e kaparintani az új szerzemény fölötti többségi tulajdont. Elemzők biztosra veszik, hogy az egyik orosz versenytársat, a Poljuszt lenyelő, majd az amerikai Stillwater Mining Companyt felvásárló cég meghatározó szerepet akar játszani a nemzetközi nemesfémpiacon, és ezért nem áll meg húsz százaléknál. Az ügyletet az NN százszázalékos tulajdonában lévő, londoni székhelyű Norimeten keresztül lebonyolító orosz cég dolgát megkönnyíti, hogy a Gold Fields maradék részvényei szabad tőzsdei forgalomban vannak. A dél-afrikai cégek egyébként mintegy negyven százalékkal olcsóbbak az amerikai és ausztráliai bányavállalatoknál. Ennek fő oka az, hogy Dél-Afrikában jóval nagyobb a kockázat: egyre több bányász szenved AIDS-ben, viszonylag magas a kitermelés önköltsége, meglehetősen feszült az alkalmazottak és a vezetőség közti kapcsolat, és a dél-afrikai valuta, a rand sem tekinthető igazán stabil fizetőeszköznek. Most ugyan hónapok óta tart a rand dollárral szembeni erősödése, korábban többször is megroggyant a dél-afrikai pénz árfolyama.

Az Oroszország északi részén - elsősorban a Kola-félszigeten, az északi sarkkörtől kétezer kilométerre fekvő Tajmir-félszigeten, illetve a Nyugat-Szibériában lévő Norilszk térségében - tevékenykedő, 15 milliárd dolláros piaci értékű NN belföldön is folytatja terjeszkedését. Tavaly ősszel a kikiáltási ár negyvenszereséért, 10 millió dollárért vásárolta meg az államtól a kelet-szibériai Tyityimuhta-aranymező kiaknázási jogát, és a cég jó esélyekkel indul az ugyancsak a szibériai Irkutszk közelében lévő Szuhoj Log nevű lelőhely feltárására és kiaknázására tervezett árverésen is. Az aukció időpontját még nem hozták nyilvánosságra, csak annyit tudni, hogy a kikiáltási ár tízmillió dollár lesz, és a nyertes várhatóan félmilliárd dollárért kaphatja meg a koncessziót. A Szuhoj Log szakértők szerint Szibéria egyik leggazdagabb lelőhelyévé válhat, ám a termelés beindításához több mint egymilliárd dolláros befektetésre lesz szükség. Az aranybányászat részesedésének emelése elemzők szerint azért is célszerű, mert a nemesfém ára jóval kevésbé változik, mint az általában ciklikusan emelkedő, illetve süllyedő értékű nikkel ára. Az 1993-ban részvénytársasággá alakított NN bevételeinek eddig ötven százaléka származott a nikkel forgalmazásából, az aranyértékesítés aránya csak tíz százalékot tett ki.

Nemzetközi gazdaság

Csúcson az arany

Hónapok óta igen magasan jegyzik a nemzetközi piacokon az aranyat, és szakértők szerint a nemesfém ára az év végéig...

Ha Dell számítógépe van, ezt azonnal törölje le róla

Ha Dell számítógépe van, ezt azonnal törölje le róla

Csodákra képes a tégla, de nem mindegy, hogy néz ki

Csodákra képes a tégla, de nem mindegy, hogy néz ki

Ezernél több rakétát lőtt ki Izraelre a Hamász

Ezernél több rakétát lőtt ki Izraelre a Hamász